VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

GĂZDUIRE  DE  SITURI  ŞI  STOCARE  DE  DATE

UTILIZAREA  OFERTELOR  GRATUITE  DE  GĂZDUIRE  DE  SITURI  WEB  ŞI  STOCARE  DE  DATE

GĂZDUIRE  DE  SITURI  (WEB  HOSTING)

STOCARE DE DATE  (WEB  STORAGE)

GĂZDUIRE  GRATUITĂ  DE  SITURI  WEB

 

INTRODUCERE

    Dezvoltarea Internetului la proportiile actuale şi mai ales "democratizarea" sa nu ar fi fost posibile fără ofertele gratuite de spaţiu pe Web. Acestea au permis oricărui internaut care avea cunostinte minime de limbaj HTML sa detina īn proprietate o "parcela" de Internet pe care putea ulterior s-o folosească după bunul sau plac. Mai trebuie adaugat ca de aceste oferte au avut cel mai mult de profitat īn special internautii din tarile mai sarace, care nu ar fi avut nicidecum bani pentru a plati gazduirea unor pagini Web pe serverele unui ISP şi taxele anuale care trebuie platite către companiile care inregistreaza domeniile Web.

    Companiile care oferă gratuit spaţiu pe Web īşi recupereaza cheltuielile incluzind pe paginile Web gazduite banderole ("bannere") publicitare. De asemenea ele īşi īmbunătăţesc traficul pe situl lor putīnd vinde mai multă publicitate. O alta sursa de venit este reprezentata de ofertele imbunatatite de gazduire a siturilor Web, pentru care se plateste lunar o anumită suma de bani.          

 

FACILITĂŢI

    Ofertele propuse se diferentiaza atīt din punct de vedere al spatiului pus la dispoziţie cīt şi din punct de vedere al facilitatilor suplimentare necesare pentru constructia şi intretinerea sitului Web.

    Spatiul oferit variază īntre 10 MB şi spaţiu nelimitat. Exista totuşi ingradiri īn sensul ca de exemplu nu pot fi incarcate īn spatiul pus la dispoziţie file foarte mari, ceea ce are ca efect descurajarea construirii de situri care sa ofere programe şi jocuri fără licenta. Un spaţiu mai mare este indicat pentru cei care vor sa folosească foarte multe imagini sau file de tip sunet sau video.

    Toate ofertele includ şi facilitati speciale ("add-ons") care permit cresterea functionalitatii şi interactivitatii sitului Web ca şi evaluarea popularitatii acestuia. Printre aceste facilitati cele mai importante sīnt:

  •     Facilitati pentru evaluarea popularitatii : contoare pentru pagini, statistici (de cīte ori a fost vizitata o anumită pagina, ce browser şi sistem de operare foloseşte vizitatorul, etc.).
  •     Facilitati pentru imbunatatirea interactivitatii paginilor : carte de oaspeti, formulare on-line pentru culegerea de pareri sau pentru efectuarea de sondaje de opinie, posibilitatea de creare de forumuri on-line, etc.
  •     Facilitati pentru imbogatirea continutului şi aspectului paginilor : titlurile stirilor zilei, meteo, jocuri, animatie, cataloage cu imagini care pot fi folosite gratuit, etc.
  •     Facilitati pentru imbunatatirea functionalitatii paginilor : verificarea corectitudinii codului HTML, a legaturilor, posibilitatea de a avea pe sit file video sau audio care pot fi folosite de vizitatori cu ajutorul tehnologiei de tip "streaming", fără a mai astepta descarcarea filelor pe hardisc, etc.
  •     Compatibilitate cu anexele Microsoft Front Page pentru servere Web ("Microsoft Front Page Server Extensions"). Anexele respective sīnt nişte file specializate care permit o mai bună functionalitate şi interactivitate (crearea de forumuri on-line, etc.) a siturilor Web create cu programul Front Page. Prezenta anexelor este obligatorie pentru ca siturile Web complexe create cu Front Page sa functioneze corespunzator pe serverele unde sīnt gazduite. Siturile simple (pagini legate prin bare de navigare) create cu Front Page functioneaza bine pe orice server.
 

ALEGERE

    Alegerea unei oferte sau a alteia trebuie sa ia īn consideratie necesitatile sitului Web care se doreşte a fi construit. Dacă situl are nevoie de mult spaţiu este bine sa fie aleasă oferta care oferă cel mai mult spaţiu. Dacă se doreşte o interactivitate sporita cu vizitatorii trebuie aleasă oferta care indeplineste cel mai bine aceasta cerinta. Se pot bineīnţeles evalua toate ofertele īnainte de a se lua o decizie. 

    Este bine sa fie citite paginile care detaliaza oferta precum şi paginile de ajutor ("help") şi cele cu intrebari puse frecvent ("FAQ"). Astfel sīnt aflate toate facilitatile de baza ca şi cele suplimentare ale ofertei īn cauza dar şi limitarile acesteia.

    Foarte importante sīnt paginile care conţin termenii contractuali ("Terms of Service") pentru ca sa fie clar ce fel de situri NU pot fi construite folosind serviciul respectiv. Trebuie verificat īn mod special dacă pot fi construite situri īn alta limba decīt cea engleza, pentru ca marea majoritate a ofertantilor de servicii gratuite se afla īn SUA şi unii dintre aceştia susţin ca nu pot verifica continutul siturilor dacă acestea nu sīnt scrise īn limba engleza.

    Īn pagina LEGATURI INTERNET la sectiunea GAZDUIRE sīnt oferite legaturi către unele din siturile cu cele mai bune oferte. Oferta de gazduire gratuita de situri Web este foarte bogata. Asta nu īnseamnă īnsă ca serviciile oferite sīnt extrem de fiabile. De-a lungul ultimilor ani unele companii care au oferit gazduire gratuita au disparut iar multe din cele care au supravietuit oferă īn prezent gazduire doar contra cost.

    Exista din fericire şi situri care analizeaza toate ofertele şi care publica recenzii şi tabele utile pentru a alege oferta cea mai potrivita şi cea mai fiabila. Īn pagina LEGATURI INTERNET , īn partea de jos a tabelului numit GAZDUIRE DE SITURI poate fi gasita o lista a acestora.                   

 

FOLOSIRE

    Constructia sitului Web se poate face on-line sau off-line. Toate ofertele presupun posibilitatea folosirii on-line a unui editor de pagini Web pus la dispoziţie de compania care oferă gazduirea sitului. Īn general aceste programe sīnt foarte simplu de utilizat chiar de cei care nu cunosc limbajul HTML, fiind de tipul VIZINT (vizual-intuitiv) şi bazindu-se pe adaugarea de elemente predefinite (de ex.tabele) la nişte sabloane de pagini. Programele de tip VIZINT sīnt numite īn limba engleza WYSIWYG care este acronimul expresiei "what you see is what you get" (ceea ce vezi este ceea ce vei obţine). Unele oferte merg mai departe īn sprijinul celor nefamiliarizati cu limbajul HTML sau cu calculatoarele īn general propunind crearea extrem de rapidă a unor pagini folosind programe on-line de tipul vrajitor ("wizard").

    Constructia off-line a unui sit Web este mult mai avantajoasa īn special pentru ca timpul petrecut on-line se rezuma doar la incarcarea paginilor şi nu la editarea lor. Editarea  este de cele mai multe ori un proces care necesita experimente cu asezarea īn pagina, cu culorile folosite, etc. Aceste experimente consuma timp care pentru cei mai multi dintre internauti se traduce īn sume mari de bani platite companiei de telefonie. De asemenea constructia off-line permite folosirea editorului HTML preferat. Pentru a-i ajuta pe internautii care prefera sa lucreze off-line unele oferte implica şi posibilitatea descarcarii editorului HTML folosit on-line şi utilizarea acestuia pentru constructia paginilor similar cu a oricărui alt editor HTML.

    Cele mai bune oferte sīnt acelea care permit folosirea oricărui editor HTML existent pe piata pentru constructia off-line a siturilor Web. Īn continuare este prezentata o lista cu unele din cele mai folosite editoare HTML:

    Transferul paginilor sitului Web se poate face folosind serviciul de incarcare ("upload") HTTP (prezent īn toate ofertele) care permite transferul paginilor Web de pe hardiscul personal pe serverul gazda īn mod direct, printr-o operaţiune extrem de simpla, folosind doar exploratorul (browserul). O alta varianta, un pic mai complicata, prezentă şi ea īn aproape toate ofertele este folosirea unui program FTP pentru transferul paginilor. Aceasta este explicata īn pagina Manual FTP .

    Dupa incarcarea paginilor este recomandată evaluarea functionalitatii sitului prin vizionarea paginilor şi verificarea legaturilor şi a elementelor interactive.     

    Īn momentul īn care avem un sit functional şi complet urmeaza sa trecem la promovarea lui īn aşa fel īncīt sa avem cīt mai multi vizitatori. Cele mai bune metode de a pune īn evidenta prezentă paginilor noastre pe internet sīnt descrise īn Manualul de Promovare a unui Sit Web.

 

STOCARE  DE  DATE

 

INTRODUCERE

    Stocarea de date pe Internet a īnceput sa fie oferita īn momentul īn care unii intreprinzatori au īnţeles ca folosirea calculatoarelor pe scara larga īn sfera personala şi profesionala au accentuat importanta datelor stocate pe calculatoare pentru desfasurarea unei vieti personale şi profesionale optime.

    Utilizatorii calculatoarelor conectate la Internet au viaţa mult mai uşoară īn anumite privinte de exemplu īn cazul comunicarii cu ceilalti. Usurinta comunicarii şi a schimbului de informaţii au dus īnsă şi la o dependenta extrem de mare nu numai de folosirea calculatorului dar şi de datele existente pe acesta.

    Datele aflate pe calculatorul unei persoane sau companii au o valoare inestimabila pentru posesorul lor iar pierderea lor ar fi īn unele circumstante catastrofala. Pe de alta parte accesul rapid la datele de pe calculator a devenit esential īnsă nu toţi īşi pot permite sau īşi doresc sa mearga insotiti īn permanenta de un laptop.

    Internetul a venit cu o solutie pentru aceste probleme. Datele de pe calculator pot fi stocate şi pe Internet şi astfel se rezolva atīt problema pierderii accidentale a datelor cīt şi cea a accesarii rapide a acestora atunci cīnd este nevoie, de la orice calculator conectat la Internet indiferent de locatia geografica a acestuia.

    Īn anii 1999 şi 2000 foarte multi intreprinzatori au crezut ca infiintarea de companii care sa ofere stocare de date pe Internet este o afacere de viitor şi cu profituri garantate. Companiile care ofereau acest tip de servicii au apărut īn număr mare şi a īnceput o competitie acerba pentru cistigarea de utilizatori, competitie care a debutat cu oferta de servicii gratuite. Toate companiile au fost nevoite sa-şi sustina ofertele cu investitii masive īn echipamente de calcul şi de stocare, necesare pentru a face fata numărului extrem de mare de utilizatori.

    Intreprinzatorii intentionau sa cistige o parte cīt mai mare din piata pentru ca ulterior sa treaca la servicii platite. Tinta o reprezentau īn special aşa-numitele dot-com-uri, companii care īşi desfăşoară activitatea exclusiv prin Internet. Stocarea de date era insotita şi de alte servicii utile micilor companii cum ar fi sincronizarea automata a datelor de pe calculator cu cele de pe server,etc.

    Īn paralel se spera şi la raspindirea unui nou mod de a folosi aplicaţiile (programele) de calculator şi anume acela de a rula aplicaţiile prin Internet de pe serverele unor companii furnizoare de aplicatii denumite ASP (Application Service Provider). Fuziunea dintre ASP-uri şi companiile de stocare de date ar fi dus la infiintarea unor companii extrem de profitabile care ar fi perceput abonamente lunare pentru serviciile prestate.

    Crahul bursier al companiilor specializate īn oferta de servicii prin Internet a dus īnsă la spulberarea viselor de imbogatire pentru multi investitori şi a făcut ca multe companii sa dea faliment. O mare parte din siturile care ofereau stocare de date au disparut iar altele au trebuit sa se adapteze la noul mediu renuntind la ofertele gratuite.

    Īn momentul de fata oferta specializată şi gratuita de stocare de date pe Internet este extrem de redusă. Se poate apela īnsă şi la serviciile care oferă spaţiu gratuit pentru situri Web.

 

FACILITĂŢI

    Ofertele gratuite de stocare de date pe Internet includ de cele mai multe ori un spaţiu de 20-30 MB care poate fi folosit pentru depozitarea filelor. Cele mai obişnuite facilitati oferite sīnt: crearea de dosare pentru ordonarea filelor şi permisiunea de acces selectiv la dosare oferita altor internauti ("shared folders").

    Alte facilitati oferite sīnt : calendar, agenda, notificari, liste de planificare,etc.

    Unele oferte includ posibilitatea integrarii (cu ajutorul unor mici programe) cu sistemul de operare Windows īn aşa fel īncīt spatiul de pe web sa poată fi asimilat cu un dosar oarecare de pe hardisc, usurind astfel transferul de file.

    Toate ofertele au limitari īn folosirea serviciilor legate īn special de mărimea filelor care pot fi stocate şi uneori de cantitatea de date care poate fi transferată īntr-o anumită unitate de timp.

   

ALEGERE

    Datorita numărului mic de oferte gratuite existente este indicat sa fie incercate toate ofertele īnainte de a o alege pe cea (cele) mai fiabile. Īn afara de mărimea spatiului oferit trebuie luate īn consideratie şi facilitatile suplimentare şi mai ales rapiditatea cu care se face transferul filelor.

    Este bine sa fie citite paginile care detaliaza oferta precum şi paginile de ajutor ("help") şi cele cu intrebari puse frecvent ("FAQ"). Astfel sīnt aflate toate facilitatile de baza ca şi cele suplimentare ale ofertei īn cauza dar şi limitarile acesteia. Foarte importante sīnt şi paginile care conţin termenii contractuali ("Terms of Service") pentru ca sa fie clar ce fel de file NU pot fi stocate folosind serviciul respectiv.

    Īn pagina LEGATURI INTERNET la sectiunea STOCARE sīnt oferite legaturi către unele din siturile cu cele mai bune oferte.

 

FOLOSIRE

    Folosirea serviciilor de stocare pe Web este extrem de simpla şi presupune īn principal transferul (incarcarea-"upload" şi descarcarea-"download") de file īntre calculatorul personal şi serverul unui sit Web. Operatiunea se realizeaza cu ajutorul protocoalelor HTTP sau FTP .

    Īn cazul protocolului HTTP, cel mai raspindit de altfel,este nevoie de un program browser (Internet Explorer sau Netscape) cu ajutorul căruia se pot transfera file īn mod automat īntre calculatorul personal şi serverul sitului Web. Transferul este extrem de uşor şi se face cu ajutorul unei interfete oferite de situl care oferă spatiul de stocare,interfata care permite selectarea filelor care trebuie transferate şi apoi incarcarea (transfer de la calculatorul personal la server) sau descarcarea (transfer de la server la calculatorul personal) lor prin simpla apasare a unui buton de pe sit.

    Īn cazul protocolului FTP lucrurile sīnt un pic mai complicate īn sensul ca trebuie folosit un program specializat īn transferuri FTP (exista o multitudine de astfel de programe disponibile ca freeware sau shareware). Nu toate ofertele sprijina īnsă transferul filelor prin FTP de aceea cea mai bună optiune este folosirea protocolului HTTP.

    Pentru o mai bună folosire a spatiului oferit se recomanda arhivarea īn formatul RAR, ZIP sau ACE a filelor ce urmeaza a fi stocate, aceasta operaţiune scazind considerabil dimensiunea lor.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.