VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

IRC  (TEXTAIFAS)

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  mIRC  PENTRU  TAIFASUL  ĪN  MOD  TEXT

MANUAL  mIRC

  1. INSTALAREA  ŞI  LANSAREA  PROGRAMULUI
  2. CONFIGURAREA  PROGRAMULUI
  3. CONECTAREA  LA  SERVERUL  IRC
  4. COMUNICAREA  CU  SERVERUL  IRC
  5. LISTA  DE  CANALE
  6. ALĂTURAREA  LA  UN  CANAL  ŞI  PĂRĂSIREA  LUI
  7. COMUNICAREA  CU  CEILALŢI  INTERNAUŢI
  8. TRANSFERUL  DE  FILE
  9. COMENZI  IMPORTANTE
10. LISTA  DE  AMICI
11. SECURITATEA  DATELOR
 

INTRODUCERE

    Taifasul prin Internet īn mod TEXT (TEXTAIFAS) este un mod de comunicare īn timp real foarte īndrăgit de internauţi. Spre deosebire de poşta electronică unde se trimit mesaje şi se aşteaptă apoi răspunsul la ele, īn cazul textaifasului comunicarea este practic instantanee, fiind astfel foarte asemănătoare cu comunicarea prin voce din viaţa reală.

    Textaifasul este cunoscut īn lumea internauţilor sub numele de Internet Relay Chat (IRC) şi se bazează pe o reţea dedicată de servere răspīndite īn toată lumea, servere care găzduiesc discuţiile participanţilor la taifas. Datorită faptului că īn fiecare moment există milioane de internauţi care folosesc IRC, reţeaua globală de servere a fost īmpărţită īn reţele mai mici. Aceste reţele de servere au diverse nume, de exemplu: Undernet, EFNet, DALNet, WebNet, etc.. Fiecare server de chat are o adresă (de ex. irc.webchat.org ) a cărei cunoaştere este absolut necesară pentru conectarea la serverul respectiv. 

    IRC permite discuţii īn timp real īntre un număr mare de internauţi, fiind asemănător cu discuţiile care au loc īntr-o sală de conferinţe unde orice participant poate lua cuvīntul pentru a-şi exprima opiniile. Discuţiile prin IRC au loc prin intermediul unor aşa-zise camere virtuale ("chat rooms") īn care "se adună" mai mulţi internauţi dornici să discute un anumit subiect. La fel ca īntr-o cameră reală, īn care există mai mulţi oameni, cineva poate alege fie să se exprime cu voce tare, fie să se exprime īn şoaptă la urechea cuiva. Īn primul caz toţi cei prezenţi īn cameră aud ceea ce s-a spus, iar īn al doilea caz numai două persoane aud ceea ce s-a spus. Īn mod similar, īntr-o cameră de taifas un internaut poate alege fie varianta purtării unui dialog cu toţi cei prezenţi, fie varianta purtării unui dialog numai cu o anumită persoană.

    Camerele virtuale sīnt denumite īn mod curent "Canale" ("channels" īn engleză). Există două tipuri de canale: publice şi private. Pe canalele publice poate intra oricine pentru a participa la discuţii, īn timp ce pe canalele private se poate intra doar cu invitaţie sau cunoscīnd parola de acces. Majoritatea canalelor de pe IRC sīnt publice.

    Pentru a putea discuta prin IRC este nevoie de o conexiune completă la Internet.

 

PROGRAME

    Discuţiile prin intermediul IRC se fac cu ajutorul unor programe speciale denumite clienţi de "chat". Există la ora actuală mai multe astfel de programe, unele de tip gratisoft ("freeware" → folosirea este gratuită) iar altele de tip distrisoft ("shareware" → utilizarea programului după trecerea unei perioade de probă implică plata unei sume de bani către autorul programului).

    Cel mai utilizat client de "chat" este mIRC, un program de tip distrisoft care poate fi īncercat gratuit timp de 30 de zile. mIRC este un client de chat bine realizat şi care are o secţiune de ajutor ("help") detaliată, fiind bun atīt pentru īncepători, cīt şi pentru avansaţi. Pentru mulţi utilizatori ai textaifasului mIRC a devenit sinonim cu IRC. Pentru īncepători este recomandată īnvăţarea folosirii acestui soft, indiferent dacă va fi utilizat īn continuare sau va fi aleasă o alternativă la el.

    Orice internaut care a īnvăţat să folosească mIRC va putea utiliza şi softurile alternative fără un efort prea mare de acomodare.

 

MANUAL mIRC (versiunea 6.35)

    1. INSTALARE  ŞI  LANSARE

    Este indicat să descărcăm cea mai nouă versiune a programului de pe situl producătorului. Facem dublu clic pe fila de instalare (mirc635.exe) şi īn fereastra care apare facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastră care conţine licenţa de folosire a programului. Citim licenţa şi dacă sīntem de acord cu ea facem clic pe butonul "Yes". Īn fereastra urmatoare trebuie să alegem dosarul de pe hardisc īn care dorim să instalăm programul mIRC. Este indicat să nu facem nici o modificare şi să acceptăm destinaţia prestabilita făcīnd clic pe butonul "Install". Īn scurt timp instalarea va fi definitivată şi va apare o fereastră īn care sīntem anunţaţi de acest lucru. Facem clic pe butonul "Finish" şi īnchidem şi cealaltă fereastră care a apărut după terminarea instalării.

    Se lansează programul făcīnd dublu clic pe icoana mIRC de pe birou ("desktop"). Apare o minifereastră numită "About mIRC" reamintind că produsul este de tip distrisoft şi că trebuie cumpărat după trecerea perioadei de probă. Această fereastră este caracteristică majorităţii distrisofturilor şi se numeşte la modul generic "nag screen" (ecran sīcīitor, supărător), avīnd rolul de a-l determina pe utilizatorul programului să cumpere softul după terminarea perioadei de probă. Autorul programului īi va transmite utilizatorului care cumpără softul un cod care trebuie introdus īntr-un cīmp special şi care va face ca să dispară pentru totdeauna fereastra sīcīitoare. Se face clic pe butonul "Continue" pentru a īnchide această fereastră şi a īncepe să folosim programul.

    Interfaţa programului mIRC este similară cu a altor softuri concepute pentru sistemul de operare Windows. La partea cea mai de sus a ferestrei principale a programului se afla bara cu meniuri ("Menubar") care conţine liste ("meniuri") cu cele mai folosite comenzi. Meniurile ("File", "View", "Favorites", etc.) se folosesc făcīnd clic pe titlul lor, după care se face clic pe comanda dorită. Sub bara cu meniuri se află bara cu unelte ("Toolbar") care conţine nişte "butoane" sub forma unor pictograme (icoane). Butoanele ne permit să lansăm īn execuţie foarte rapid comenzile cele mai des folosite. Putem afla rolul fiecărui buton dacă ducem cursorul mausului peste el şi asteptăm să apară titlul butonului sub forma unei mici etichete ("tooltip").

    2. CONFIGURARE

    Fereastra de configurare numită "mIRC Options" apare īntotdeauna la lansarea programului după ce am īnchis fereastra sīcīitoare. Fereastra de configurare poate fi afişată oricīnd din interiorul programului dacă facem clic pe butonul "Options" din bara de unelte sau pe comanda "Options" din meniul "Tools". Fereastra de configurare are mai multe categorii de opţiuni care pot fi configurate şi anume "Connect", "IRC", "Sounds", "Mouse", "DCC", "Display", "Other". Fiecare categorie are şi subcategorii, de exemplu "Connect" are subcategoriile "Servers", "Options", "Local Info", "Identd" şi "Firewall". Va trebui să facem clic pe numele categoriei sau subcategoriei ale cărei opţiuni dorim să le configurăm. Pentru īncepători este importantă configurarea doar a cītorva opţiuni, celelate trebuind să fie lăsate cu valorile prestabilite ("default"). Aceste opţiuni importante se referă la completarea datelor noastre de identificare pe reţeaua IRC (nume, adresă de poştă electronică, poreclă) şi a serverului IRC la care dorim să ne conectăm.

    Datele de identificare se scriu īn cīmpurile care apar dacă facem clic pe categoria "Connect", aceste cīmpuri fiind de obicei deja afişate īn momentul īn care facem să apară fereastra "mIRC Options". Īn cīmpul "Full Name" (Nume Complet) se pot scrie numele şi prenumele reale, īnsă cei mai mulţi internauţi preferă să nu-şi dezvăluie adevărata identitate şi ca urmare scriu un nume fictiv, o poreclă sau un mic comentariu. Īn cīmpul "E-mail Address" (Adresa de poştă electronică) se poate scrie o adresă de mel (reală sau fictivă) de tipul utilizator@fsi.ro (fsi = furnizor de servicii internet).

    Īn cīmpul "Nickname" (Porecla principală) se scrie pseudonimul sub care dorim să fim cunoscuţi pe IRC. Această poreclă poate fi orice combinaţie de litere şi cifre, īnsă unele servere nu acceptă o poreclă mai mare de 9 caractere. Īn cīmpul "Alternative" (Porecla alternativa) se scrie o poreclă diferită de prima, pe care programul o va folosi dacă porecla principală este deja utilizată de un alt internaut care participă la discuţii pe serverul respectiv.

    Pentru a alege serverul IRC la care dorim să ne conectăm facem clic pe categoria "Servers" sau pe micul buton (de sub cīmpurile cu date de identificare) pe care este desenat un soare. 

    3. CONECTAREA LA SERVERUL IRC

    Va apare fereastra cu opţiunile categoriei "Servers". Cel mai simplu este să īncercăm să ne conectăm la un server care există deja īn lista de servere a programului mIRC. Putem īnsă să adăugăm şi noi un server care nu există īn lista, de exemplu un server rumīnesc mai puţin cunoscut unde ne īntīlnim cu prietenii noştri. Ambele variante sīnt explicate mai jos.

  •     a) Serverul se află īn listele din programul mIRC. Īn acest caz se alege īntīi din meniul derulant "IRC Network" reţeaua de servere la care dorim să ne conectăm, de exemplu "Undernet", o reţea foarte bună unde se gaseşte majoritatea internauţilor rumīni care folosesc reţeaua IRC. Pentru asta se face clic pe săgetuţa cu vīrful īn jos din dreapta cīmpului "IRC Network" şi apoi din meniul care apare se face clic pe opţiunea "Undernet". Apoi ne vom alege serverul din reţeaua Undernet procedīnd similar ca mai sus. Facem clic pe săgetuţa cu vīrful īn jos din dreapta cīmpului "IRC Server" şi īn meniul care apare se face clic serverul IRC din această reţea la care dorim să ne conectăm, de exemplu Undernet: EU, RO, Bucharest. Īn sfīrşit, apăsăm pe butonul "Connect to Server" din josul ferestrei şi conexiunea se va realiza automat.
  •     b) Serverul nu se află īn listele din programul mIRC. Să presupunem că am aflat despre un server rumīnesc mai puţin cunoscut pe care se poartă discuţii interesante şi dorim să participam şi noi la acestea. Īn acest caz se apasă butonul "Add" şi apare fereastra "Add server". Īn această fereastră se completează cīmpul "Description" (Descriere) cu un nume uşor de reţinut, de exemplu "RO-Chat". Īn cīmpul "IRC Server" se scrie adresa serverului IRC, care este o adresă precisă sub care este cunoscut serverul īn reţeaua IRC (de exemplu serverul de mai sus are adresa : irc.ro-chat.net ). Īn cīmpul "Port" se scrie īn general 6667 (număr care este de obicei deja completat). Īn cīmpul "Group" se scrie numele reţelei din care face parte serverul la care dorim să ne conectăm, dar cel mai bine nu se scrie nimic. Īn cīmpul "Password" īn general nu se scrie nimic. Īn sfīrşit, se apasă butonul "Add" şi serverul este adăugat la lista de servere a programului mIRC. Īn acest moment numele noului server ar trebui să apară īn cīmpul care se află deasupra butonului "Connect to Server". Apăsīnd pe acest buton sīntem conectaţi automat la serverul nou adăugat. Dacă numele serverului nou adăugat nu apare īn cīmpul pomenit mai sus, atunci trebuie să găsim singuri serverul īn listă. Pentru asta derulam īn sus meniul "IRC Network" şi facem clic pe opţiunea "All", care este prima din lista de opţiuni a meniului. Apoi derulăm meniul "IRC Server" īn jos pīnă ajungem la ultima intrare, unde găsim serverul adăugat de noi. Facem clic pe numele serverului şi acesta va apare īn caseta de text (cīmpul) "IRC Server". Pentru a ne conecta la el va trebui să facem clic pe butonul "Connect to server".

    Conectarea la un server se poate realiza şi făcīnd clic dreapta cu cursorul mausului pe butonul "Options" din bara de unelte ("Toolbar")  şi apoi alegīnd din meniul derulant mai īntīi o reţea şi apoi un server IRC sau alegīnd opţiunea de conectare la un server ales la īntīmplare ("random server") de către mIRC.

    Este posibil ca serverul la care dorim să ne conectăm să fie indisponibil pe moment, de ex. din cauza unor probleme tehnice. Īn această situaţie, mIRC va īncerca conectarea la un alt server din aceeaşi reţea şi īn cele mai multe cazuri conectarea va fi stabilită īn scurt timp. Īn general toate serverele care aparţin unei reţele au aceleaşi canale de discuţii, deci nu este nici o problemă dacă sīntem conectaţi la alt server decīt la cel dorit iniţial.

    După realizarea conectării se deschide īn mIRC o fereastră de comunicare cu serverul, care prezintă cīteva date tehnice despre server şi apoi cīteva reguli de comportament care trebuie respectate pentru a nu fi deconectaţi de la el. Fereastra de comunicare cu serverul are numele acestuia şi va rămīne deschisă atīta timp cīt sīntem conectaţi la el. Ea poate fi īnchisă dacă dorim să renunţăm la conectarea la serverul respectiv.

    De asemenea, după realizarea conectării, primul buton din bara de unelte va avea o icoană care reprezintă un fulger rupt īn doua şi dacă ducem cursorul mausului peste el apare textul "Disconnect". Dacă apăsăm pe acest buton vom fi deconectaţi de la server, dar fereastra de comunicare cu serverul va rămīne deschisă. Pentru a ne reconecta la acelaşi server, va trebui să facem clic pe butonul care are ca icoană un fulger şi textul "Connect", buton care nu este altul decīt fostul buton "Disconnect". Deconectarea şi reconectarea imediată trebuie īncercate doar dacă transmiterea şi recepţionarea mesajelor schimbate pe un canal de discuţii se face cu mare greutate. Īn mod normal la reconectare vom fi īnregistraţi cu porecla alternativă, pe care putem s-o schimbăm cu porecla principală după cīteva minute. Dacă problemele se menţin, va trebui să ne conectăm la un alt server IRC din aceeaşi reţea.

    Regulile de comportament sīnt grupate īntr-un mesaj de bun-venit numit "Message of the Day" (MOTD) şi variază de la server la server, dar īn general se referă la limbajul folosit (care nu trebuie să fie obscen sau injurios), la faptul că nu este voie să se facă reclamă şi la modul de scriere a mesajelor (uneori nu este permisă scrierea cu majuscule sau īn culori).

    Unele servere oferă īnregistrarea poreclei ("nickname") īn aşa fel īncīt nimeni altcineva să nu o mai poată folosi. Īnregistrarea se face (pentru fiecare server īn parte) cu ajutorul unei parole şi este valabilă atīta timp cīt porecla este folosită pe serverul respectiv. Dacă nu se foloseşte porecla timp de 30 de zile, īnregistrarea devine nulă şi porecla poate fi folosită şi īnregistrată de altcineva.

    Conectarea simultană la mai multe servere de IRC este indicată atunci cīnd dorim să fim conectaţi īn acelaşi timp la servere care aparţin unor reţele diferite, de ex. un server se află īn reţeaua Undernet şi altul īn reţeaua IRCNet. Conectarea la un server nou se realizează făcīnd clic dreapta cu cursorul mausului pe butonul "Options" din bara de unelte ("Toolbar") şi apoi alegīnd comanda "New server window" din meniul derulant care apare. Se va deschide o fereastră de comunicare cu un server. Facem din nou clic dreapta pe butonul "Options" şi apoi alegem din meniul derulant un server IRC, evident altul decīt acela la care sīntem deja conectaţi şi apoi căutăm canalul care ne interesează. O altă variantă de conectare este să facem clic pe butonul "Options", să alegem o reţea IRC şi un server, să bifăm căsuţa "New Server Window" şi apoi să facem clic pe butonul "Connect to Server".

    Conectarea la un server nu este īntotdeauna īncununată de succes. Īn unele situaţii conectarea eşuează, fie din cauza conexiunii proaste la internet, fie cel mai adesea din cauză că serverul respectiv refuză conectarea. Există două motive principale pentru care se īntīmplă acest lucru. Primul este faptul că la serverul respectiv s-au conectat deja foarte mulţi internauţi şi există pericolul ca serverul să nu facă faţă dacă numărul acestora creşte īn continuare. Al doilea motiv este legat de activităţile distructive ale unor internauţi care īncearcă să producă prăbuşirea serverelor IRC. Din cauza faptului că mulţi dintre internauţii care au un astfel de comportament necivilizat se afla īn Rumīnia, multe servere IRC au adoptat o măsură drastică şi anume interzicerea accesului pentru toţi internauţii rumīni.

    Īn situaţia īn care conectarea la un server IRC nu este posibilă, mIRC va afişa un mesaj de avertizare ("Unable to resolve IRC server"). Apăsăm pe butonul "OK" īn minifereastra de avertizare pentru a o īnchide. Īn fereastra de comunicare cu serverul va apare motivul pentru care nu se poate realiza conectarea, de exemplu accesul este interzis ("you are not allowed to connect to this server"). Programul mIRC va īncerca īn mod repetat să se conecteze la server şi va fi de fiecare dată refuzat. De aceea trebuie apăsat butonul "Disconnect" (primul buton din bara de unelte) şi apoi trebuie căutat un alt server, eventual īn altă reţea.

    Există posibilitatea ca serverul IRC la care sīntem deja conectaţi să īnceapă să aibă probleme tehnice şi să se īntrerupă conectarea la el, fără a se īntrerupe īnsă conectarea la internet. Acest lucru este semnalat de faptul că apare scris "Disconnected" īn fereastra camerei de discuţii īn care ne aflăm. Īn această situaţie trebuie īncercată mai īntīi reconectarea la acelaşi server apăsīnd butonul de conectare/deconectare (cel cu icoana cu fulger) şi apoi, dacă reconectarea a eşuat, trebuie īncercată conectarea la alt server.

   Conectarea cea mai bună pentru internauţii rumīni este la serverele reţelei "Undernet" pe care se afla cele mai multe canale de discuţii rumīneşti, alături de un număr foarte mare de canale de discuţii internaţionale.

    4. COMUNICAREA CU SERVERUL IRC

    Putem da comenzi serverului atīt din fereastra de comunicare cu el, cīt şi din ferestrele canalelor de discuţii, īnsă doar īn fereastra de comunicare cu serverul vor apare răspunsurile pe care serverul le dă comenzilor noastre. Toate ferestrele de comunicare (nu şi ferestrele de opţiuni, etc.) care se deschid īn mIRC sīnt īmpărţite īn două sau trei cīmpuri. Īn cīmpul de jos scriem atīt comenzile pe care i le dăm serverului, cīt şi mesajele pe care le dorim transmise celorlalţi internauţi prezenţi īntr-un canal de discuţii.

    Toate comenzile pe care i le dăm serverului trebuie precedate de semnul "/" (fără ghilimele), altfel comenzile nu sīnt luate īn considerare. După ce scriem o comanda apăsăm tasta "Enter" şi comanda este trimisă serverului.

    Pentru cei obişnuiţi cu sistemele de operare care folosesc o linie de comandă (MS-DOS sau Linux) lucrurile sīnt extrem de simple, mai ales că nu trebuie ţinute minte multe comenzi. Pentru cei obişnuiţi cu sistemul de operare Windows, comunicarea cu serverul este mult simplificată făcīnd clic cu mausul pe butoanele sau pe opţiunile din meniurile derulante ale programului mIRC, a căror apăsare este similară cu scrierea unor comenzi.

    Cele mai importante comenzi sīnt detaliate īn secţiunea Comenzi Importante.

    5. LISTA DE CANALE

    Pentru a īncepe să comunicăm cu alţi internauţi conectaţi la serverul de chat trebuie să intrăm īntr-o "cameră de discuţii" (sau "canal"). Cea mai importantă comandă īn comunicarea cu serverul este comanda LIST, care ne arată care sīnt camerele de discuţii (canalele) găzduite de acel server.

    Comanda LIST trebuie folosită cu mare precauţie pe serverele de taifas la care se pot conecta mulţi internauţi (toate serverele de pe reţelele mari cum sīnt Undernet, DALNet, EFNet, etc.). Folosind comanda LIST īn mod INCORECT pe aceste servere, poate fi generată o listă de cīteva mii de canale, listă care se descarcă foarte greu şi pentru afişarea căreia sīnt acaparate toate resursele calculatorului. Acest fenomen se numeşte "flood" (inundare cu date) şi poate duce la blocarea calculatorului. De aceea este recomandat să se ceară o listă cu canalele care au mai mult de 50 de membri.

    Majoritatea canalelor prezente pe un server au īn general 1-5 internauţi şi de aceea discuţiile pe ele nu sīnt prea interesante. Din această cauză este mai bine să solicităm serverului o listă cu mai puţine canale, alegīnd de exemplu să fie afişate doar cele care au un număr mai mare de internauţi sau cele care conţin īn denumirea lor un anumit cuvīnt.

    Īn mIRC se poate proceda foarte simplu pentru obţinerea listei de canale. Se apasă butonul "Channels List" din bara de unelte ("Toolbar") şi va apare o minifereastră numită "mIRC Channels List" unde se pot specifica mai multe opţiuni cu privire la canalele pe care dorim să le vedem (număr minim şi maxim de internauţi şi cuvinte care să apară sau nu īn denumirea canalelor). După setarea opţiunilor dorite se apasă butonul "Get List" şi va apare automat o fereastră cu lista canalelor.

    Modul cel mai sigur de a obţine o listă de canale fără a produce blocarea calculatorului este să completăm īn cīmpul "Number of a people īn a channel" din minifereastra "mIRC Channels List " doar numărul minim de internauţi (50 sau un număr mai mare) şi apoi să apăsăm butonul "Get List".

    Serverul va deschide o nou fereastră, numită "Channels" unde va apare o listă cu canalele de discuţii publice, deschise tuturor internauţilor. Lista poate fi sortată după numărul de internauţi prezenţi īn fiecare canal sau după numele canalelor, făcīnd clic dreapta īn fereastră şi alegīnd comanda "Sort by". Afişarea canalelor īn listă poate fi oprită oricīnd făcīnd clic dreapta īn fereastra listei şi alegīnd comanda "Stop list".   

   Dacă se doreşte folosirea liniei de comandă se procedează īn felul următor:   

    Scriind /list -min n şi apăsīnd pe tasta "Enter" vom obţine toate canalele care au cel puţin un număr n de internauţi, unde n poate fi orice număr īntreg de exemplu 8, 20, 55, etc. Este recomandat să cerem o listă īn care să fie specificate canalele care au mai mult de 50 de membri (de ex. /list -min 50 ).

    Scriind /list -min n -max n' şi apăsīnd pe tasta "Enter" vom obţine toate canalele care au un număr de internauţi cuprins īntre n şi n' , unde n şi n' pot fi orice numere īntregi. Dacă de exemplu n=25 şi n'=100 obţinem canalele care au īntre 25 şi 100 de internauţi. Lista generată prin această comandă poate lua mult timp pīnă va apare, de aceea nu este recomandată folosirea comenzii de către internauţii īncepători, ea fiind specificată aici doar īn scop informativ.

    Scriind /list *cuvīntcheie* şi apăsīnd pe tasta "Enter" vom obţine toate canalele care au īn denumirea lor cuvīntul-cheie căutat. Lista generată prin această comandă poate lua mult timp pīnă va apare, de aceea nu este recomandată folosirea comenzii de către internauţii īncepători, ea fiind specificată aici doar īn scop informativ.

    6. ALĂTURAREA LA UN CANAL ŞI PĂRĂSIREA LUI

    Īn momentul īn care am găsit pe lista primi un canal care ne interesează, facem dublu clic cu mausul pe titlul canalului respectiv. Alternativ, putem face clic stīnga pe titlul canalului (pentru a-l selecta), apoi clic dreapta pe titlu după care alegem din meniul derulant opţiunea "join". Se va deschide automat o fereastră nouă unde sīntem īntīmpinaţi de un mesaj care ne prezintă o descriere a canalului, urmată de discuţiile care au loc pe acel canal. Īn acest moment ne-am alăturat canalului şi putem participa la discuţii.

    Dacă ne-am conectat la un server IRC şi nu dorim să descărcăm lista de canale, dar ştim că pe server este un canal căruia dorim să ne alăturăm facem clic pe meniul "Commands" şi alegem din meniul derulant comanda "Join channel". Va apare o minifereastră īn care scriem numele canalului (cu sau fără semnul #) şi apăsăm pe butonul "OK", iar īn scurt timp ne-am alăturat canalului dorit.     

    Dacă se doreşte folosirea liniei de comandă se procedează īn felul următor:

    Scriem /join #canal īn fereastra de comunicare cu serverul sau īn fereastra oricărui canal de discuţii şi apăsăm pe tasta "Enter". Īn scurt timp ne vom alătura canalului al cărui nume īl scriem după semnul #.     

    Ne putem alătura simultan mai multor canale de pe acelaşi server, făcīnd dublu clic pe rīnd pe numele canalelor dorite sau folosind comanda de mai sus.

    Dacă dorim să creăm un canal, scriem /join #canalnou unde canalnou este numele canalului pe care dorim să-l īnfiinţăm pe serverul de IRC la care sīntem conectaţi. Dacă există deja un canal cu numele specificat de noi, ne vom alătura lui, iar dacă nu există, el va fi creat. Numele unui canal trebuie să nu conţină spaţii, de aceea dacă numele pe care vrem să-l dăm este format din două cuvinte, trebuie să le legăm cu un semn oarecare, de exemplu o liniuţă sau un punct. Un canal există doar cīt timp există internauţi care i s-au alăturat. Īn momentul īn care toţi internauţii au părăsit un canal, acesta va dispare, dar va putea fi recreat oricīnd.

    Īn momentul īn care dorim să părăsim un canal, īnchidem fereastra acestuia făcīnd clic dreapta pe numele canalului din Switchbar (bara de sub Toolbar) şi apoi alegīnd opţiunea "Close" din meniul care apare sau facīnd clic pe iconiţa din stīnga meniului "File" şi apoi alegīnd opţiunea "Close" din meniul derulant care apare. Alternativ putem să scriem /part #canal şi să apăsăm tasta "Enter", rezultatul fiind acelaşi, anume anume părăsirea canalului.

    7. COMUNICAREA CU CEILALŢI INTERNAUŢI

    Fereastra unui canal este īmpărţită īn trei cīmpuri, două aşezate orizontal īn stīnga şi unul aşezat vertical īn dreapta. Cīmpul vertical conţine poreclele internauţilor care se află īn camera de discuţii. Cīmpul orizontal de sus este cel mai mare şi conţine textul discuţiilor purtate pe canal. Cīmpul orizontal de jos este cel īn care se scriu mesajele cu care contribuim la discuţii.

    Comunicarea cu ceilalţi internauţi este posibilă īn doua moduri. Cel mai frecvent utilizat este modul de comunicare cu toţi internauţii prezenţi īntr-o cameră de taifas. Al doilea mod este acela al comunicării īn particular cu unul dintre internauţii prezenţi īntr-o cameră de taifas.

    Dacă dorim să participăm la discuţiile care au loc īntr-o cameră de discuţii, scriem īn cīmpul de jos al ferestrei camerei respective ceea ce avem de spus şi apoi apăsăm tasta "Enter". Ceea ce am scris va fi transmis tuturor celor care sīnt pe canalul respectiv şi va fi afişat īn cīmpul cel mare al ferestrei canalului. Este indicat să alegem opţiunea "Use multi-line editboxes īn chat windows" din cadrul opţiunilor mIRC (categoria "Display", subcategoria "Options"). Īn acest fel, īn cazul īn care scriem mai mult, liniile de text se derulează īn jos şi nu la dreapta.

    Dacă dorim să discutăm īn particular cu un anumit internaut avem la dispoziţie mai multe variante. Cea mai simplă metodă este să facem dublu clic pe porecla internautului (care se află īn lista de porecle a canalului pe care sīntem). Se va deschide imediat o fereastră de comunicare privată cu internautul respectiv, fereastră care are doua cīmpuri suprapuse. Scriem īn cīmpul de jos un mesaj şi apăsăm tasta "Enter" pentru a-l trimite interlocutorului nostru. Desfăşurarea discuţiei private apare īn cīmpul de sus al ferestrei. Stabilirea unei conversaţii private este posibilă şi dacă alegem comanda "Query" din meniul care apare atunci cīnd facem clic dreapta pe porecla unui internaut. Va apare o fereastră de comunicare nouă, pe care o vom folosi pentru discuţia privată. Vom obţine acelaşi rezultat dacă scriem /query porecla şi apăsăm tasta "Enter".

    Altă variantă, mai elegantă şi mai civilizată, pentru a porni o conversaţie privată este să apăsăm pe butonul "Chat" din bara de unelte. Va apare minifereastra "mIRC DCC Chat" iar īn cīmpul din partea de sus a acesteia scriem porecla pe care internautul o foloseşte şi apăsăm butonul "OK". Dacă persoana cu care dorim să comunicăm este de acord să aibă o discuţie privată, se va deschide o fereastră de comunicare unde putem conversa fără ca alţi internauţi să poată vedea ce se discută sau să poată interveni īn discuţie. Īn momentul īn care dorim să terminăm discuţia privată, īnchidem fereastra acesteia. Alternativ putem face clic dreapta pe porecla internautului cu care vrem să discutăm şi să alegem comanda "DCC Chat". Vom obţine acelaşi rezultat dacă scriem /dcc chat porecla şi apăsăm tasta "Enter". Cuvīntul porecla din comandă trebuie īnlocuit cu porecla internautului cu care vrem să avem discuţia.

    DCC īnseamnă "Direct Client Connection" şi după cum arată şi denumirea este vorba de stabilirea unei conexiuni directe prin internet īntre programele de chat fără intercalarea serverului IRC. Printr-o conexiune directă putem atīt conversa ("DCC Chat"), cīt şi transfera file ("DCC Send").

    Dacă dorim doar să transmitem un mesaj unui internaut, fără să deschidem o fereastră de comunicare privată, folosim comanda /msg porecla mesaj, unde mesaj este mesajul (care evident poate avea mai multe cuvinte) pe care dorim să-l transmitem.

    Discuţiile care au loc īntr-o cameră virtuală pot fi "īnregistrate" şi arhivate folosind funcţia LOG. Īn fereastra mIRC Options (care apare dacă apăsăm butonul "Options" din bara de unelte) mergem la categoria IRC, subcategoria "Logging" şi selectăm opţiunea "Automatically log...Both". Īn această situaţie mIRC va salva discuţiile publice şi private īn nişte file cu extensia LOG. Dacă de exemplu dorim să revedem ce am discutat pe canalul #calculatoare din reţeaua Undernet, īn aceeaşi fereastră "Logging Options" facem clic pe butonul "View Logs" şi īn minifereastra care apare facem dublu clic pe "īnregistrarea" #calculatoare.Undernet.log. Pentru a avea acces rapid la īnregistrările discuţiilor putem de asemenea să facem clic pe butonul "Log Files" din bara de unelte ("Toolbar") a programului.

    Discuţiile care se poartă īntr-o cameră virtuală se īnvīrtesc īn general īn jurul unui subiect (numit īn engleză "topic"), care este stabilit de către cel care a "īnfiinţat" camera de discuţii respectivă. Exprimarea propriilor opinii este liberă, īn anumite limite care sīnt stabilite de nişte internauţi ce au īn grijă bună desfăşurare a discuţiilor. Aceştia se numesc "operatori" (sau administratori) şi au semnul @ īn faţa poreclelor lor. Dacă de exemplu un internaut foloseşte un limbaj neadecvat, se abate de la subiect sau trimite mesaje publicitare, el va fi la īnceput atenţionat şi dacă continuă se vor lua măsuri mai drastice. Operatorii pot să-l dea pe internautul necivilizat afară din camera de discuţii pentru un anumit timp (prin comanda "kick") şi pot chiar să-i interzică acestuia accesul īn cameră (prin comanda "ban").

    8. TRANSFERUL DE FILE

    Una dintre cele mai utile facilităţi oferite de reţeaua IRC este posibilitatea ca internauţii să schimbe file īntre ei. Această facilitate a existat īnainte de apariţia reţelelor specializate īn transferul de file (DC++, eMule, etc.) şi continuă să fie şi īn acest moment una din modalităţile de schimb de file preferate de mulţi dintre internauţi.

    Viteza schimbului de file prin IRC depinde de mai mulţi factori, dintre care cel mai important este calitatea conexiunii pe care o au la internet cei doi internauţi implicaţi īn transfer. Este recomandat ca filele să fie arhivate īn prealabil şi să nu aibă o dimensiune mai mare de 3-6 MB, īn situaţia īn care conectarea la Internet se face prin telefon. Trimiterea sau primirea unei file poate fi īntreruptă īn mod voluntar, dacă viteza este prea mică.

    Să presupunem că sīntem conectaţi la un canal de discuţii şi dorim să trimitem o filă unui internaut care este şi el conectat la acelaşi canal. Apăsăm butonul "Send File" din bara de unelte şi va apare o minifereastră. Aici completăm īn cīmpul "Nick" porecla internautului căruia dorim să-i trimitem fila, apoi selectăm fila de trimis şi īn final apăsăm butonul "Send". Se va deschide o fereastră mai mare care ne va arăta progresul transmisiei filei, fereastră pe care o īnchidem după ce fila a fost transmisă īn totalitate. Iniţierea transferului se poate realiza şi dacă facem clic stīnga (pentru selectare) apoi clic dreapta pe porecla unui internaut şi din meniul derulant alegem comanda "DCC Send".   

    Īn situaţia īn care cineva doreşte să ne trimită o filă, vom vedea că mai īntīi apare o minifereastră īn care sīntem īntrebaţi dacă acceptăm fila respectivă. Dacă acceptăm (prin apăsarea butonului "Accept"), atunci va apare o fereastră mai mare unde se va vedea progresul transferului filei, fereastră care trebuie īnchisă după terminarea transferului. Fila este salvată īn dosarul C:\Program Files\mIRC\download. Dacă dorim să refuzăm fila, va trebui să apăsăm butonul "Cancel". Dacă dorim ca internautul care doreşte să ne trimită fila să nu ne mai deranjeze cu alte oferte, va trebui să apăsăm butonul "Ignore".

    Este recomandat ca toate filele primite prin intermediul IRC să fie scanate cu un antivirus (avīnd definiţiile viruşilor actualizate), īnainte de deschiderea lor. De asemenea este recomandat să nu se primească file decīt de la persoane de īncredere. Există situaţii īn care imediat ce am intrat pe un canal se găsesc "binevoitori" care se oferă să ne trimită o filă "interesantă". De cele mai multe ori astfel de file sīnt sau infectate cu viruşi, sau sīnt scripturi care le permit celor care le trimit să aibă acces la calculatorul internautului care acceptă să primească un astfel de "cadou otrăvit".

    Pe IRC există şi canale specializate īn transferul de file. Īn aceste canale se află internauţi cu conexiuni bune şi cu colecţii mari de file, ale căror calculatoare acţionează ca servere de file (a nu se confunda cu serverele IRC), trimiţīnd file oricărui internaut care solicită acest lucru. Filele disponibile sīnt de tip TXT (sau RTF, DOC) īn cazul īn care conţin cărţi, de tip MP3 (sau WMA, OGG) dacă conţin muzică, de tip MPG (sau AVI, DAT, etc.) dacă conţin filme şi de tip JPG (sau BMP, GIF) dacă conţin poze. Filele care conţin cărţi sau programe sīnt de obicei arhivate īn format ZIP, RAR sau ACE.

    Internauţii care au servere de file "īşi fac reclamă" trimiţīnd la intervale regulate mesaje (cu fundal colorat) īn care specifică tipul şi cantitatea de file pe care le au, dar şi aspecte tehnice cum sīnt viteza de transfer minimă, numărul de internauţi care pot fi serviţi simultan şi cīt de mare este coada de comenzi. Dacă un server este suprasolicitat şi mai mulţi internauţi doresc să descarce īn acelaşi timp, se formează o "coadă" de comenzi. Dacă această coadă este mare, trebuie aşteptat mult timp īntre comandarea unei file şi primirea ei. Īn această situaţie este recomandată apelarea la alt server de file.

    Pentru exemplificare vom apela la o situaţie ipotetică. Să presupunem că īn reţeaua Undernet se află un canal cu numele #cartzi unde se găsesc mai multe servere de file de la care pot fi obţinute file TXT care conţin romane, poezii, eseuri, etc. Dacă dorim să solicităm o filă de la un astfel de server de file, trebuie să ne conectăm la un server din reţeaua Undernet şi apoi să ne alăturăm canalului #cartzi.

    Pentru a afla care sīnt serverele active, vom aştepta apariţia reclamelor sau vom scrie !list şi vom apăsă tasta "Enter" pentru a grăbi apariţia acestora. Reţinem numele serverelor şi comandăm pe rīnd ofertele de file scriind @server şi apăsīnd tasta "Enter". Dacă unul din serverele de file are de exemplu numele ircserv atunci vom scrie @ircserv. Īn scurt timp vom primi o arhivă care conţine lista de file ce pot fi descărcate de pe serverul respectiv. Să presupunem că am gasit o filă cu poeziile lui Eminescu. Titlul acestei file este de forma !ircserv Eminescu, Mihai - Poezii (txt).zip. Pentru a comanda această carte, īi copiem titlul īn cīmpul īn care scriem mesajele şi apoi apăsăm tasta "Enter". Īn acest moment comanda a fost trimisă şi īn scurt timp va apare o fereastră care ne va īntreba dacă acceptăm o filă trimisă de "ircserv". Apăsăm pe butonul "OK" şi transferul va īncepe. Fila primită este salvată automat pe hardisc şi poate fi gasită īn subdosarul "download" din dosarul īn care este instalat programul mIRC, subdosar care are de obicei adresa: C:\Program Files\mIRC\download . Putem avea acces rapid la subdosarul care conţine filele descărcate dacă facem clic pe butonul "Received Files" de pe bara de unelte ("Toolbar") a programului.

    Dacă sīntem īn căutarea unei file şi dorim să aflăm (fără a descărca ofertele serverelor) care dintre serverele de file o are īn ofertă, scriem @seek cuvīnt şi apăsăm tasta "Enter". Vom primi īn scurt timp răspunsul sub formă de mesaje īn fereastra canalului de discuţii. Īn comanda @seek cuvīnt īnlocuim "cuvīnt" cu unul sau mai multe cuvinte cheie. Dacă sīntem īn căutarea poeziilor lui Eminescu vom scrie @seek Eminescu Poezii şi serverele care au astfel de file īn ofertă ne vor răspunde cu mesaje īn care vor specifica titlurile filelor care conţin poeziile lui Eminescu. Vom folosi aceste titluri procedīnd cum este explicat mai sus şi vom obţine filele dorite. 

    9. COMENZI IMPORTANTE : NICK ; ME ; AWAY ; IGNORE ; TOPIC ; WHOIS

    9.1 Comanda NICK

    Īn cazul īn care dorim să ne schimbam porecla facem clic pe meniul "Commands" şi selectăm comanda "Change nick" . Īn fereastra care apare scriem noua poreclă şi apăsăm butonul "OK". Alternativ, putem să scriem /nick poreclanoua şi să apăsăm tasta "Enter". Evident că īn loc de "poreclanouă" scriem porecla pe care o dorim de acum īnainte.

    9.2 Comanda ME

    Dacă dorim să comunicăm celorlalţi internauţi ceva despre noi, scriem /me acţiune (şi apăsăm tasta "Enter") unde īn loc de acţiune scriem ce facem momentan, dar la persoana a treia. Dacă avem de ex. porecla utilizator şi scriem /me se uită la ceas, textul care va apare va fi: utilizator se uită la ceas.

    9.3 Comanda AWAY

    Folosim această comandă īn situaţia īn care nu este posibil să fim atenţi la ce se discută pe un canal, dar nu dorim să parăsim canalul respectiv. Cu această comandă īi atenţionăm pe ceilalţi internauţi că nu putem participa momentan la discuţii şi nici nu putem trimite sau primi file. Lansarea comenzii se face prin clic pe meniul "Commands" şi apoi selectarea comenzii "Set away...On" . Va apare o fereastră unde va trebui să scriem un mesaj care să descrie activitatea care ne impiedică să fim atenţi la camera de discuţii (de ex. "compune un mesaj mel, se īntoarce īn 5 minute") şi apoi să apăsăm butonul "OK".

    Comanda AWAY este extrem de utilă, pentru că ori de cīte ori un internaut īncearcă să ne contacteze pentru o discuţie privată sau un transfer de file, el va primi automat un mesaj īn care se spune că sīntem indisponibili, mesaj care este de genul ***utilizator is away : compune un mesaj mel, se īntoarce īn 5 minute. Dacă am terminat activitatea care ne preocupa şi dorim să participăm la discuţii din nou atunci trebuie să anulăm comanda AWAY prin clic pe meniul "Commands" şi apoi selectarea comenzii "Set away...Off " . Alternativ se poate scrie /away acţiune şi se apasă tasta "Enter" pentru lansarea comenzii AWAY şi /away şi se apasă tasta "Enter" pentru anularea ei.

    9.4 Comanda IGNORE

    Aceasta este una dintre comenzile cele mai utile, iar scopul ei este să ne scape de internauţii necivilizaţi sau de aceia cu care nu dorim să avem de-a face. Există situaţii īn care după ce ne-am alăturat unui canal, observăm că primim subit oferte de transfer de file de la necunoscuţi sau observăm că se deschid ferestre ce conţin oferte publicitare (de ex. adresa unui sit web). Filele pe care sīntem īndemnaţi să le primim sīnt de obicei virusate sau conţin scripturi periculoase. Īn această situaţie putem să respingem ofertele de file şi să īnchidem ferestrele publicitare. Putem avea īnsă surpriza să vedem că lucrurile nu se opresc aici şi că primim de la aceleaşi persoane alte oferte de file şi ferestre publicitare.

    Dacă primim o ofertă de transfer de filă pe care nu o dorim sau o ofertă de conversaţie privată de la cineva cu care nu dorim să discutăm, va trebui să apăsăm pe butonul "Ignore" şi nu pe "Cancel". Internautul necivilizat nu va mai putea pe viitor să ne contacteze īn nici un fel.

    Dacă īntr-un canal de discuţii nu mai dorim să vedem ce scrie un internaut, atunci facem clic dreapta pe porecla sa şi alegem din meniul derulant care apare opţiunea "Control" şi apoi comanda "Ignore". El este ignorat complet şi din acel moment "nu mai există" pentru noi, adică nu vom mai vedea ce scrie şi nu vom mai putea fi contactaţi de persoana īn cauză.

    Īn situaţia īn care dorim să nu mai ignorăm un numit internaut, facem clic dreapta pe porecla sa şi alegem din meniul derulant care apare opţiunea "Control" şi apoi comanda "Unignore". Din acel moment vom vedea ce scrie şi vom putea fi contactaţi de persoana īn cauză.

    Lista cu persoane ignorate de noi se gaseşte īn secţiunea "Control" a multiferestrei "mIRC Address Book" care este afişata dacă facem clic pe butonul "Address Book" din bara de unelte a programului. Pentru a vedea lista completă de persoane ignorate, pe care dorim eventual să o modificăm, va trebui să facem clic pe tabul "Control".

   9.5 Comanda TOPIC

    Este folosită dacă dorim să stabilim sau să schimbăm subiectul de discuţie īntr-o cameră virtuală. Scriem /topic #canal subiect şi apăsăm tasta "Enter", iar subiectul va fi stabilit sau schimbat, după caz. Īn loc de #canal scriem numele canalului, iar īn loc de subiect scriem un cuvīnt sau o propoziţie care exprimă cel mai bine subiectul discuţiilor purtate pe canalul respectiv. Īn anumite canale stabilirea şi schimbarea subiectului pot fi făcute doar de către operatori.

    9.6 Comanda WHOIS

    Este folosită dacă dorim să aflăm informaţii despre un internaut. Se lansează cel mai simplu dacă facem clic stīnga pe porecla unui internaut (pentru a o selecta), apoi clic dreapta pe aceasta (pentru a afişa un meniu derulant) şi alegem din meniul derulant comanda WHOIS, pe care facem clic stīnga. Alternativ, putem să scriem /whois porecla şi să apăsăm tasta "Enter".

    Informaţiile cerute apar īn fereastra de comunicare cu serverul (deci nu īn fereastra canalului) şi sīnt reprezentate de datele completate de internautul respectiv īn cīmpurile speciale de identificare din mIRC Options. Ele sīnt informaţii reale sau fictive (cel mai frecvent). De cele mai multe ori singura informaţie valabilă este adresa de internet a calculatorului pe care īl foloseşte internautul, adresă din care deducem ţara īn care se află acesta.

    10. LISTA  DE  AMICI

    Lista de amici este o componentă esenţială a programelor de comunicare īn timp real prin internet şi īn principiu ea funcţionează ca o agendă de adrese care ar conţine numele prietenilor noştri şi care īn acelaşi timp ne-ar indica dacă aceştia sīnt acasă, pentru a fi siguri că ne vor răspunde la telefon. Īn cadrul programului mIRC ea se numeşte "Notify List", tocmai pentru a sublinia faptul că funcţia ei este de a ne aduce la cunoştinţă ("notificare") faptul ca amicii noştri sīnt sau nu conectaţi la una din reţelele de servere IRC şi deci putem comunica sau nu putem comunica cu ei.

    Lista de amici este afişată dacă facem clic pe butonul "Address Book" din bara de unelte a programului. Va apare o multifereastră cu mai multe secţiuni şi anume "Users", "Whois", "Notify", "Control" şi "Colors". Secţiunea care ne interesează este evident "Notify" şi pentru a ajunge la ea facem clic pe tabul cu numele ei. Pentru a putea folosi funcţia de notificare va trebui să bifam căsuţa "Enabled".

    Dacă dorim să fim atenţionaţi ori de cīte ori un amic de-al nostru se conectează la reţeaua IRC, va trebui să-l adaugăm la listă. Pentru aceasta va trebui să facem clic pe butonul "Add", iar īn minifereastra care apare să completăm porecla sa īn cīmpul (caseta de text) cu titlul "Nickname" şi apoi să apăsăm butonul "OK". Repetăm procedura de mai sus pentru toţi amicii noştri.

    Tot īn fereastra "Notify" putem apăsa pe butonul "Options" pentru configurarea unor opţiuni suplimentare. Acestea sīnt : "Pop up notify window on connect" (scoate īn prim plan fereastra de notificare după conectarea la un server IRC), "Show notifies only īn notify window" (arată notificările doar īn fereastra de notificare) şi "Show notifies īn active window" (arată notificările īn fereastra activă). Va trebui să bifăm opţiunile pe care le dorim şi să facem clic pe butonul "OK". Pentru a īnţelege aceste opţiuni trebuie citit paragraful de mai jos referitor la fereastra de notificare. Notificările sīnt nişte texte scurte de genul "utilizator is on IRC", prin care programul mIRC ne atenţionează de exemplu că amicul nostru cu porecla utilizator s-a conectat la reţeaua IRC pe care ne aflăm şi noi. Altă notificare este "utilizator has left IRC" care ne atenţionează că amicul nostru a părăsit reţeaua IRC pe care ne aflăm noi. Aceste notificări apar īntotdeauna īn fereastra de comunicare cu serverul, īnsă pot fi făcute să apară şi īn fereastra activă a canalului īn care ne aflăm, dacă dorim acest lucru.

    Īn momentul īn care ne conectăm la o reţea de servere IRC, de exemplu la Undernet, programul mIRC īi va căuta pe amicii noştri printre internauţii prezenti pe această reţea. Amicii găsiţi sīnt trecuţi īntr-o listă care poate fi vazută dacă afişăm fereastra de notificare. Acest lucru se face foarte simplu şi anume dacă facem clic pe butonul "Notify List" din bara de unelte, buton care are un N şi un semn de exclamare scris cu roşu pe el. Īn momentul īn care afişăm fereastra de notificare, aceasta va īnlocui fereastra canalului īn care ne aflăm, īnsă bineīnţeles fără ca acest lucru să īnsemne că am părăsit canalul. Īn lista sīnt prezenţi amicii nostri conectaţi īn acel moment la reţeaua la care sīntem conectaţi şi noi (de ex. Undernet).

    Următorul pas este să aflăm pe ce canale se află amicii noştri şi dacă aceştia sīnt īntr-adevăr persoanele pe care le cunoaştem sau alte persoane care şi-au ales porecle identice cu amicii noştri. Va trebui să facem clic dreapta pe porecla unui amic, pentru a afişa un meniu cu mai multe opţiuni. Facem clic pe opţiunea "Info" şi va apare secţiunea "Whois" din multifereastra "Address Book" care ne prezintă informaţii despre persoana cu porecla respectivă. La rubrica "Address" va apare adresa furnizorului de servicii internet la care este conectată persoana respectivă şi dacă aceasta este identică cu adresa furnizorului la care este abonat amicul nostru putem fi aproape siguri că este el (ea). La rubrica "Channels" vedem canalele IRC la care s-a alăturat amicul nostru şi putem deci să mergem pe canalele respective pentru a participa şi noi la discuţii. Folosind meniul care a fost amintit mai sus, putem de asemenea să īl contactăm direct pe amicul nostru dacă facem clic pe opţiunea "Query".    

    11. SECURITATEA  DATELOR

    Păstrarea integrităţii datelor de pe calculatorul personal trebuie să fie o prioritate a fiecărui internaut. Pe canalele de discuţii de pe reţeaua IRC există multe persoane care au ca unic scop al prezenţei lor acolo cīştigarea accesului la calculatoarele participanţilor la discuţii. Pentru a ne proteja datele de pe calculator contra atacurilor distructive ale persoanelor rău intenţionate va trebui să ne luăm nişte măsuri de precauţie. Este recomandat ca atunci cīnd ne conectăm la internet să fie deja īn funcţiune pe calculatorul nostru un program de tip parafoc ("firewall"). Acesta trebuie bineīnţeles configurat īn aşa fel īncīt să permită programului mIRC să transmită şi să recepţioneze date īn şi din reţeaua internet, dar să nu permită accesul neautorizat dinspre internet la calculatorul nostru. De asemenea este recomandat ca toate filele (indiferent de tipul lor şi de persoana de la care le-am primit) să fie scanate cu un antivirus (avīnd definiţiile viruşilor actualizate) īnainte de a le deschide.

    Īn afară de folosirea unui parafoc ("firewall") mai trebuie să configurăm o opţiune a programului mIRC foarte utilă pentru protejarea faţă de filele care pot conţine viruşi. Folosind această opţiune putem să specificăm tipul de file pe care dorim să le primim. Orice filă care nu face parte din tipurile acceptate de noi va fi pur şi simplu ignorată şi deci nu va fi descărcată pe hardiscul calculatorului nostru. Operaţiunea de ignorare se petrece īn fundal īn mod automat, deci nu vom mai fi deranjaţi de programul mIRC pentru a ne da acordul referitor la descărcarea, respingerea sau ignorarea filei.

    Programul mIRC ne va atenţiona prin intermediul unei miniferestre de avertizare ori de cīte ori cineva īncearcă să ne trimită un tip de filă pe care am ales să-l ignorăm ("Someone has attempted to send you a file that is listed īn your dcc ignore list aş potentially dangerous; The file has been rejected"). Dacă nu mai dorim să fim deranjaţi de acest mesaj, va trebui să bifăm căsuţa din minifereastra de avertizare care are līngă ea textul "do not show this message again", iar programul va continuă să respingă ofertele de file potenţial periculoase, īnsă nu ne va mai īnştiinţa de fiecare dată cīnd o face.

    Specificarea tipurilor de file pe care dorim să le acceptăm, respectiv să le ignorăm, se face īn fereastra de configurare a programului mIRC , care este lansată dacă facem clic pe butonul "Options". Va trebui apoi să facem clic pe categoria "DCC" şi apoi pe subcategoria "Ignore". Aici avem o rubrică numită "Method", sub care se află un meniu derulant. Facem clic pe săgetuţa cu vīrful īn jos pentru a avea acces la toate opţiunile meniului. Apoi facem clic pe o opţiune, pentru ca aceasta să devină regulă după care să se ghideze programul mIRC. Īn final facem clic pe butonul "OK".

    Opţiunea "Accept Only" se referă la tipul de file pe care īi permitem programului să le descarce pe hardiscul calculatorului nostru. Orice alte tipuri de file care ne vor fi transmise vor fi ignorate, adică respinse automat. Programul mIRC are o listă de file care sīnt socotite "sigure" (TXT, MP3, JPG, ZIP, etc.), īnsă putem să adăugăm (sau să īnlăturăm) tipuri de file la această listă. Pe baza listei predefinite de file acceptate, o filă cu extensia TXT va fi acceptată, dar o filă cu extensia RAR (arhivă similară cu ZIP) va fi ignorată. Dacă dorim să descărcăm pe viitor file cu extensia RAR de pe reţeaua IRC va trebui să scriem *.rar īn cīmpul "File Type" şi să apăsăm butonul "Add". Pe de altă parte, dacă de exemplu nu dorim să primim file de tipul WAV prin IRC trebuie să facem clic pe extensia respectivă din lista şi apoi să apăsăm butonul "Delete".

    Opţiunea "Ignore Only" se referă la tipul de file care vor fi ignorate īn mod automat, deci pe care nu-i permitem programului mIRC să le descarce pe hardiscul calculatorului nostru. Orice alte tipuri de file vor putea fi descărcate. Pe baza listei predefinite de file ignorate, o filă cu extensia PIF (filă executabilă similară cu EXE) va fi ignorată pe bună dreptate, dar o filă cu extensia DOC va fi acceptată, deşi aceasta poate fi teoretic infectată cu un virus de macro. Lista predefinită nu este deci infailibilă, īnsă ea poate fi modificată. Dacă nu dorim să descărcăm file cu extensia DOC de pe IRC va trebui să scriem *.doc īn cīmpul "File Type" şi să apăsăm butonul "Add". Pe de altă parte īn lista predefinită de file ignorate se află şi filele de tip HTML (HTM), care conţin pagini web. Şi acestea pot fi īn mod teoretic infectate cu viruşi, īnsă dacă dorim să putem primi astfel de file prin IRC trebuie să facem clic pe extensia respectivă din lista şi apoi să apăsăm butonul "Delete".

    Opţiunea "Disabled" se referă la faptul că dorim să specificăm noi īnşine care file să fie descărcate şi care nu, de la caz la caz şi nu pe baza extensiei lor. Dacă alegem această opţiune īnseamnă că anulăm complet protecţia faţă de filele potenţial periculoase, integrată īn programul mIRC . Această opţiune este īn consecinţă recomandată pentru utilizatorii care au cunoştinţe avansate despre securitatea datelor şi despre tipurile de file care pot fi infectate cu viruşi.

    Este bine ca internauţii īncepători să aleagă opţiunea "Ignore Only" (să o lase vizibilă īn fereastra de configurare), īn acest fel programul mIRC fiind instruit să ignore şi deci să nu descarce tipurile de file care sīnt cel mai frecvent infectate cu viruşi. Īn fapt internauţii īncepători pot să lase nemodificate opţiunile predefinite ale programului de la categoria "DCC", subcategoria "Ignore". Softul īşi va face datoria de a proteja calculatorul de cele mai cunoscute file cu potenţial periculos.

 

RECOMANDĂRI

    IRC este una din cele mai populare aplicaţii ale Internetului şi un excelent mijloc de comunicare interumană.

    Cu ajutorul IRC putem să cunoaştem persoane cu idei, preocupări sau gusturi similare alor noastre. Īnsă chiar dacă am discutat mult timp prin IRC cu o persoană şi credem că o cunoaştem, decizia de a ne īntīlni cu persoana respectivă trebuie cīntărită cu atenţie. Există persoane răuvoitoare care īşi construiesc īn mod abil o personalitate placută, pe care şi-o pun īn evidenţă īn discuţiile prin IRC, īnsă adevărata lor personalitate va ieşi la iveală īn cazul unei īntīlniri īn viaţa reală.

    Īn mod paradoxal, ţinīnd cont de miile de canale existente īn orice moment, este destul de dificil să găsim canale de discuţii interesante. Īn marea majoritate a camerelor de discuţii fie nu se discută mai nimic, fie discuţiile sīnt penibile. Din fericire există şi canale unde discuţiile sīnt la un nivel ridicat sau canale de unde se pot obţine file utile, īnsă ele trebuie căutate şi descoperite. Este indicată conectarea la servere IRC din toate marile reţele, cum sīnt Undernet, DALNet, EFNet, etc. dar trebuie incercată şi conectarea la servere care aparţin unor reţele mai puţin cunoscute.

    Internauţii rumīni prefera reţeaua Undernet, pe care se găsesc cele mai mari canale de discuţii rumīneşti. Exista īnsă şi servere de IRC care nu aparţin reţelei Undernet, pe care se găsesc internauţi romani. Adresele a două dintre acestea sīnt mai jos:

  • KAPPA : irc.kappa.ro
  • RO-CHAT : irc.ro-chat.net

MEDIATAIFAS (AUDIO-VIDEO CHAT)

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.