VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

MEDIATAIFAS (AUDIO-VIDEO CHAT)

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  PALTALK  PENTRU  TAIFASUL  IN  MOD  AUDIO-VIDEO-TEXT

MANUAL  PALTALK

 1. ĪNREGISTRAREA  LA  SERVICIUL  PALTALK
 2. CONECTAREA  LA  SERVERUL  PALTALK
 3. PARTICIPAREA  LA  CAMERELE  DE  DISCUŢII
 4. LISTA  DE  AMICI  ŞI  COMUNICAREA  CU  ACEŞTIA
 5. CREAREA  ŞI  CONFIGURAREA  UNEI  CAMERE  DE  DISCUŢII
 6. ADMINISTRAREA  UNUI  CAMERE  DE  DISCUTII
 7. OPŢIUNI  DE  CONFIGURARE  A  PROGRAMULUI  PALTALK
 8. CONTROLUL  ASUPRA  ACCESULUI  LA  SERVICIUL  PALTALK
 

INTRODUCERE

    Taifasul īn mod multimedia (MEDIATAIFAS) reprezintă evoluţia fireasca a taifasului īn mod text datorita faptului ca accesul la internet prin tehnologiile de tip banda larga (Cablu, ADSL) a devenit foarte convenabil ca preţ pentru internauti. Comunicarea prin sunet şi imagine s-a alaturat comunicarii prin scris şi schimbului de file pentru a alcatui o experienta completa a comunicarii interumane prin internet care poate fi denumită comunicare audio-video-text.   

    Cea mai frecventa utilizare a acestor programe este pentru conversatiile cu rude sau cunoscuti (care sīnt şi ei conectati la Internet), aflati īn alt judet sau īn alta tara. Īn acest fel costurile telefonice interjudetene sau internationale sīnt reduse la zero pentru ca se plateste doar abonamentul lunar la furnizorul de internet.

    Deşi mediataifasul este un fel de IRC mult imbunatatit exista mari diferenţe īntre cele doua sisteme de comunicare. Diferenta esenţială este data de faptul ca la reteaua de servere IRC conectarea este posibila indiferent de programul client folosit (mIRC, TurboIRC, Xchat, etc.) īn timp ce īn cazul mediataifasului serverele de obicei sīnt grupate după comunitatile de utilizatori ai unuia sau altuia dintre programele de mediataifas. Nu este deci posibila conectarea la un server de mediataifas decīt dacă folosim programul corespunzator, iar īn momentul de fata nu exista nici o initiativa de a interconecta diferitele retelele de servere īntr-o retea globala cum este reteaua IRC.

    Şi īn cazul mediataifasului discuţiile dintre internauti au loc īn aşa-zise camere virtuale, īnsă numărul maxim de participanţi este mai mic decīt īn cazul IRC şi variază īn funcţie de programul folosit. A fost pastrata posibilitatea de a discuta īn mod public (toate persoanele din camera aud mesajul) sau īn mod privat (o singura persoana din camera aude mesajul) şi deasemenea cele mai multe programe oferă posibilitatea de a se comunica şi prin scris (similar cu IRC) şi de a face schimb de file.    

 

ASPECTE  TEHNICE

    Pentru a folosi pe deplin capabilitatile mediataifasului este nevoie de un calculator care sa fie echipat multimedia. Cerintele de sistem pentru programul Paltalk sīnt următoarele:

    HARDWARE

  •   Procesor : orice procesor cu viteza de 200 MHz sau mai mare
  •   Memorie RAM: 16 MB sau mai mult
  •   Placa Video : orice placa video cu cel puţin 4 MB RAM
  •   Modem : 33,6 Kbps (56 Kbps recomandat) pentru dial-up, conectarea prin cablu TV sau ADSL este de preferat dacă folosim camera video.
  •   Placa de Sunet : Full-Duplex (orice placa de sunet relativ recenta, chiar inclusă pe placa de baza)
  •   Difuzoare sau Casti
  •   Microfon
  •   Cameră video pentru PC (webcam) sau cameră video de luat vederi (camcorder) conectate prin port USB.

    SOFTWARE

  •     Windows 98 / ME / 2000 / XP / 2003 / Vista (se recomanda Windows Vista sau XP)
  •     Internet Explorer versiunea 6.0 sau mai recenta

    RECOMANDARI

  •     Camera video nu este indispensabila decīt dacă vrem sa transmitem imagini video ale noastre.
  •     Este recomandată folosirea unui ansamblu format din casti şi microfon īn loc de difuzoare şi microfon de birou.       
  •     O conexiune la internet de mare viteza cum este cea prin cablu coaxial ori ADSL īmbunătăţeşte foarte mult experienta comunicarii prin internet, īn special īn ceea ce priveşte transmisia şi receptionarea de imagini video.
 

PROGRAME

    Exista o multitudine de programe care pot fi folosite pentru a comunica cu ceilalti internauti īn mod multimedia, majoritatea dintre ele fiind gratuite. Aceste programe se impart īn doua mari categorii, cele care folosesc doar sunetul şi cele care folosesc atīt sunetul cīt şi imaginea. O alta impartire a programelor se poate face după numărul de internauti care participa la discuţii. Unele programe permit doar comunicarea īntre doua persoane (asemănătoare cu conversatiile telefonice), īn timp ce altele permit comunicarea īntre un număr mare de persoane (număr care poate ajunge la cīteva zeci sau sute).

    Caracteristicile principale ale unui program de mediataifas bun sīnt usurinta īn utilizare, stabilitatea şi nu īn ultimul rīnd popularitatea sa, care determina numărul de internauti cu care putem intra īn contact folosind programul respectiv.

    1) Programe care permit comunicarea audio-video-text şi transferul de file īntre mai multe persoane:

    2) Programe care permit comunicarea audio-video-text īntre mai multe persoane:

  • iVisit (se bazează pe tehnologia P2P, nu are server central)

    3) Programe care permit comunicarea audio-video īntre doua persoane şi comunicarea īn mod text şi transferul de file īntre mai multe persoane:

    4) Programe care permit comunicarea audio-text īntre mai multe persoane:

    5) Programe care permit comunicarea audio īntre mai multe persoane:

    Toate programele prezentate mai sus sīnt gratuite.

    Inainte de a folosi programele de mediataifas este recomandată familiarizarea cu programele de taifas īn mod text (IRC), fiind recomandată citirea Manualului mIRC.

    Serviciile Paltalk şi Yahoo Chat sīnt asemănătoare īn privinta utilizarii. Dacă am invatat sa īl folosim pe unul dintre ele ne va fi uşor sa-l folosim şi pe celălalt. Am ales sa descriu pe larg utilizarea serviciului Paltalk pentru ca este mai uşor de īnţeles de către cei familiarizati cu taifasul prin IRC şi oferă un control administrativ mai mare asupra camerelor de discuţii pe care le cream. Se recomanda folosirea atīt a serviciului Paltalk cīt şi a serviciului Yahoo Chat, fiecare are grupuri de discuţii interesante.

 

MANUAL  PALTALK (versiunea 9)

    1. ĪNREGISTRAREA  LA  SERVICIUL  PALTALK

    1.1  SERVICIUL GRATUIT (DESCĂRCAREA  ŞI  INSTALAREA  PROGRAMULUI)

    Mergem pe situl Paltalk şi facem clic pe butonul "Start Download Now" care ne duce la o pagina unde se explica cum sa realizam descarcarea (programul trebuie descarcat de pe situl producatorului pentru a fi siguri ca vom instala ultima versiune). Facem clic pe butonul "Download the Paltalk Messenger" şi īn fereastra fereastra de avertizare care apare apasam butonul "Run". Va incepe descarcarea filei de instalare (pal_install.exe) care are cam 11 MB. La sfirsitul ei apare o noua fereastra de avertizare unde facem clic pe butonul "Run".

    Īn fereastra cu licenta programului apasam pe "I Agree" şi apoi pe butonul "Next". Şi īn fereastra urmatoare apasam tot pe "Next" iar instalarea propriu-zisa va incepe. Dupa terminarea ei facem clic pe butonul "Finish" şi īn scurt timp va apare o minifereastra unde trebuie sa completam cīteva date personale pentru a deschide un cont nou. Cimpurile care au līngă ele un asterisc trebuie neaparat completate. Īn cimpul "Nickname" scriem numele de utilizator (porecla) pe care l-am ales tinind cont de faptul ca trebuie sa aibă cel puţin cinci caractere (litere). Īn cimpurile "Password"  şi "Confirm Password" scriem parola aleasă care trebuie sa aibă şi ea cel puţin cinci caractere (litere şi cifre). Īn cimpul "Secret Question" trebuie sa alegem din meniul derulant o intrebare secreta care sa ne permita sa recuperam parola īn caz ca am pierdut-o. Să zicem ca alegem "What is the title of your favorite book" ("care este titlul cartii favorite") şi scriem raspunsul īn cimpul "Secret Answer" ("raspuns secret"). Raspunsul la intrebare nu trebuie sa fie neaparat īn engleza. Debifam casuta "Make Paltalk my home page" facind clic īn ea şi apasam butonul "Next". Va apare un anunt promotional care ne invita sa instalam nişte softuri de la Google. Dacă nu le avem deja instalate le putem instala dar e mai bine sa debifam optiunile şi sa apasam pe butonul "Submit" pentru a continua cu procedeul de inregistrare. Va apare o minifereastra care ne informeaza ca inregistrarea e completa şi ca după ce apasam butonul OK vom fi logati la serviciul Paltalk. Īn final apare fereastra principala Paltalk īn care ruleaza un mic filmulet de bun-venit. Bifam optiunea "Don't show me this tab again" din josul ferestrei principale şi facem clic pe "Yes" īn mica fereastra de avertizare ce īşi face aparitia.

    Singurul dezavantaj serviciului gratuit este faptul ca nu se pot vizualiza imagini video ale celorlalti participanţi la grupurile de discuţii decīt pentru foarte scurte perioade de timp. Serviciul gratuit este sustinut prin contracte publicitare şi de aceea fiecare fereastra Paltalk are o banderola publicitara care se schimba periodic iar din cīnd īn cīnd apar şi ferestre publicitare ("pop-up windows").

    1.2  SERVICIUL CU PLATĂ

    Pentru o anumită suma de bani platita anual se poate obţine acces la serviciul cu plata, numit Paltalk Plus sau X-treme. Acesta nu are banderole şi ferestre publicitare şi permite vizionarea de imagini de la mi multe camere video īn acelaşi timp. Faptul ca ferestrele publicitare nu mai sīnt descarcate periodic de pe serverul Paltalk īmbunătăţeşte īntr-o oarecare masura comunicarea audio şi video, īn special dacă sintem conectati la internet prin telefon (dial-up).      

    2. CONECTAREA  LA  SERVERUL  PALTALK   

    Īn mod normal după ce am instalat programul şi ne-am inregistrat el va retine porecla şi parola aşa ca nu va mai fi nevoie sa le introducem de fiecare data. De asemenea Paltalk este setat īn mod implicit sa porneasca odata cu Windows. Dupa pornire el se va minimiza īn sertar ("system tray") care este īn coltul din dreapta-jos al ecranului. Dacă nu dorim sa porneasca automat facem clic pe icoana din sertar şi īn meniul care apare facem clic pe "No Auto Start".

    Atunci cīnd lansam īn executie programul vom fi intimpinati de o minifereastra numită "Welcome to Platalk" unde exista un cimp pentru porecla şi unul pentru parola. Īn cimpul "Nickname" scriem porecla aleasă iar īn cimpul "Password" scriem parola dacă ele nu sīnt deja completate automat (aşa cum e cazul de obicei). Bifam casuta "Remember my Password" dacă dorim ca programul sa ţină minte parola īn aşa fel īncīt sa nu fim nevoiti sa o scriem la fiecare sesiune. Dacă dorim sa ne logam ca "invizibili" atunci bifam casuta corespunzatoare şi ca urmare nimeni din amicii nostri ce utilizează serviiul Paltalk nu va sti ca ne-am logat.

    Logarea este automata şi se produce īn zece secunde fără sa fie nevoie sa facem ceva. Dacă dorim sa nu mai asteptam apasam pe butonul "Login". Dacă sintem conectati la Internet programul se va conecta direct la serverul Paltalk ,dacă nu sintem conectati programul va īncerca īntīi sa se conecteze la Internet. Va apare o minifereastra cu textul "Logging to Paltalk" unde se vede progresul logarii ca o bara orizontala. Dacă vedem pentru mult timp minifereastra de logare īnseamnă ca nu este posibila conectarea şi va trebui sa apasam pe butonul "Cancel" pentru a intrerupe īncercarea de conectare. Īn general īnsă legatura cu serverul Paltalk va fi stabilita īn scurt timp şi dacă datele scrise au fost corecte sintem autentificati ca utilizatori inregistrati.

    3. PARTICIPAREA  LA  CAMERELE  DE  DISCUŢII

    3.1  ALEGEREA  UNEI  CAMERE

    Dupa autentificare apare o fereastra de dimensiuni medii numită "Paltalk" care este fereastra principala a programului, īn care se pot ajusta diverse preferinte ce vor fi discutate pe larg mai jos. Ea are doua subferestre pe care le accesam facind clic pe taburile numite "Chat Rooms" ("camere de taifas") şi "My Pals" ("amicii mei").

    Apasam pe butonul "Rooms" din subfereastra "Chat Rooms" şi va apare o fereastra numită "Rooms List" care e īmpărţită pe verticala īn doua părţi. Īn partea stinga este prezentata o lista cu toate categoriile (īn număr de 21) īn care sīnt incadrate camerele de pe serverul Paltalk. La fiecare categorie vedem cīte camere sīnt inscrise. Lista de categorii poate fi reimprospatata dacă apasam butonul "Reload" din partea de sus a ferestrei. Īn partea dreapta vor apare camerele din categoria pe care o vom selecta.   

    Facem dublu clic pe categoria care ne intereseaza şi īn partea dreapta va apare o lista cu camerele din acea categorie. Dacă nici o camera nu pare interesanta facem dublu clic pe o alta categorie.

     La partea de jos a ferestrei principale exista o casuta līngă care sta scris "Adult Content" (discuţii cu conţinut pentru adulti). Aceste camere sīnt numai pentru persoanele de peste 18 ani care nu sīnt ofensate de limbajul sau de imaginile "controversate" (de natura vulgara sau sexuala). Īn funcţie de ce optiune alegem, "On" sau "Off", camerele pentru adulti vor fi vizibile (on) sau nu (off) īn lista. Dacă bifam optiunea "On" va apare o minifereastra care ne avertizeaza ca aceste grupuri sīnt numai pentru persoanele de 18 ani care nu sīnt ofensate de limbajul sau de imaginile "controversate" (de natura sexuala). Dacă dorim sa vedem aceste grupuri apasam pe butonul "OK", dacă nu dorim sa le vedem apasam butonul "Cancel". Aceleasi optiuni pot fi setate din partea de sus a ferestrei cu lista de camere.

    3.2  LISTA  DE  CAMERE  DINTR-O  CATEGORIE

  •   Lista de camere are doua coloane, una īn care sīnt afişate numele camerelor şi cealaltă cu numărul de membri aflati īn fiecare din ele.
  •   Īn fata numelui unei camere se afla īntotdeauna o icoana colorata īn verde, rosu sau albastru, care ne arata incadrarea camerei īn funcţie de audienta ("rating") căreia īi este recomandată. Aceasta incadrare este intrucitva similara cu clasificarea programelor de televiziune. La discuţiile din camerele care au īn aceasta coloana litera "G" ("general audience") poate participa orice internaut indiferent de virsta. La discuţiile din camerele cu litera "R" (Rated) sau "A" (Adult) pot participa numai internautii adulti. Diferenta īntre camerele R şi A este data de faptul ca īn grupurile R nu se discuta pe teme sexuale, īn camerele A nefiind nici o restrictie īn privinta limbajului sau a subiectului de discuţie.
  •   O icoană ce simbolizeaza o cheie galbena este prezentă dacă respectiva camera este parolata, adică īn ea se poate intra doar dacă se cunoaste parola camerei stabilita de administratorul ei.
  •   Camerele pot fi aranjate după nume sau după numărul de participanţi facind clic pe barele de deasupra coloanelor respective. Lista de camere poate fi reimprospatata dacă apasam butonul "Reload" din partea de sus a ferestrei.

    3.3  ALĂTURAREA  LA  O  CAMERĂ

    Dacă am gasit o camera care ne intereseaza facem dublu clic pe numele ei şi īn scurt timp ne vom alatura internautilor care se afla īn ea. Alternativ, putem face clic pe numele camerei şi apoi apasam butonul portocaliu "Join" (alatura-te) care se afla sub lista cu categoriile de camere. Va apare fereastra camerei respective care arata aproape identic cu fereastra unui canal de discuţii pe IRC. Fereastra camerei are 5 cimpuri. Orice camera conţine un mesaj static (care nu se deruleaza) scris de administratorul ei. Acest mesaj este similar cu subiectul ("topic") unui canal IRC, se refera de obicei la regulile care trebuie respectate şi poate conţine adresa sitului web al camerei.

    3.4  FEREASTRA  CAMEREI

  •   Cimpul din stinga aflat īn mijlocul ferestrei este cel mai mare şi conţine discuţiile care se poarta īn mod text īntre membrii prezenti īn camera. Dacă dorim sa salvam īntr-o filă TEXT aceste discuţii trebuie sa deschidem meniul "File" din fereastra grupului şi sa alegem optiunea "Save Room Session", apoi sa facem clic pe comanda "Save as Text" (text neformatat) sau "Save as RTF" (textul pastreaza formatarea originala, inclusiv culorile şi dimensiunea literelor). Va apare o fereastra īn care va trebui sa alegem o locatie şi un nume pentru filă şi apoi sa apasam butonul "Save".
  •   Īn cimpul ingust din stinga-jos scriem textul pe care vrem sa-l transmitem grupului şi apasam tasta "Enter". Alternativ, putem scrie textul şi apoi sa apasam pe butonul "Send" aflat līngă cimp. Textul va apare imediat īn cimpul ce conţine desfasurarea conversatiei. Deasupra cimpului unde scriem ce vrem sa le transmitem celorlati se afla un buton care ne ajuta īn formatarea textului. Spre deosebire de IRC unde nu este recomandat sa scrii cu majuscule sau litere colorate, īn cazul Paltalk utilizatorii folosesc frecvent cele 3 dimensiuni de corp de litera şi optiunile: litere subliniate, litere ingrosate, litere italicizate şi litere colorate.
  •   Īn cimpul din dreapta vedem o lista cu poreclele membrilor camerei īn care ne aflam. Facind clic sau clic dreapta pe porecle avem la dispoziţie mai multe optiuni care vor fi detaliate ulterior. Īn stinga poreclelor se pot afla nişte icoane. Dacă icoana reprezintă un microfon internautul vorbeste īn acel moment (şi poate fi auzit de toţi membrii grupului). Dacă icoana reprezintă o mina ridicata internautul "sta la coada" pentru a vorbi. Dacă icoana reprezintă un aparat foto internautul are o camera video īn functiune şi poate fi vazut. Dacă icoana este un ceas stilizat īnseamnă ca membrul respectiv este inactiv ("idle"), adică nu a mai participat la discuţiile din camera de ceva vreme (asta nu īnseamnă neaparat ca a plecat de līngă calculator, poate ca e ocupat cu altceva şi se rezuma doar la a auzi discuţiile).
  •   Īn partea dreapta-sus exista o mica arie unde ne putem vedea propria imagine (dacă avem o camera video īn functiune, bineīnţeles). Dacă apasam pe "Start My Cam" sau pe "Video Options" va apare un mic meniu unde trebuie sa facem clic pe optiunea "Start My Webcam". Vom incepe sa transmitem imaginea noastra video şi orice membru al camerei o poate vedea. Pentru a intrerupe transmisia video apasam pe butonul "Video Options" şi īn micul meniu facem clic pe optiunea "Stop My Webcam".
  •   Īn partea stinga-sus putem vedea (īn nişte mici cimpuri care arata ca nişte televizoare īn miniatura) imagini ale membrilor care au camere video aflate īn functiune. Initial exista un singur cimp pe care scrie "View Video" şi sub care se afla un meniu derulant pe care scrie "username". Alegem din meniul derulant de sub cimpul respectiv unul din membrii grupului care are camera video şi īn scurt timp vor apare imagini cu el. Linga meniul cu nume de membri se afla acum o sagetuta pe care dacă facem clic se deschide un alt meniu unde avem optiunile "View Larger Video" şi "Close Video". Dacă facem clic pe prima din ele imaginea video va apare īntr-o fereastra separata pe care o putem mari sau micsora după voie. Dacă facem clic-dreapta pe un cimp video sau pe o fereastra video ea se va inchide. Īn sfirsit, dacă facem clic pe butoanele (+) sau (-) din dreapta ariei video dimensiunea ei va creşte sau va scade.
  •   Īn cazul unui cont gratuit exista mai multe restrictii īn ce priveşte vizionarea imaginilor. Cea mai importanta este durata, adică imaginile de la o camera video vor fi vizibile doar pentru cīteva secunde, după care trebuie sa reluam procedura de vizionare a lor. Putem deschide pīnă la 4 cimpuri video.

    3.5  COMUNICAREA  CU  MEMBRII  CAMEREI

    Exista doua moduri de comunicare cu membrii unui camere Paltalk. Primul mod este cel mai frecvent folosit şi consta īn comunicarea audio-video-text cu toţi membrii, fiecare dintre aceştia putīnd auzi ce spunem şi vedea ce scriem. Al doilea mod este cel al comunicarii audio-video-text cu un singur membru, discuţia avind loc īn particular şi neputind fi vazuta sau auzita de ceilalti membri ai camerei.

    3.5.1  Comunicarea cu toţi membrii camerei

  •     TEXT - Dacă dorim sa trimitem unui mesaj text către toţi membrii scriem mesajul īn cimpul din stinga-jos şi apasam tasta "Enter" (sau apasam butonul "Send"). Dacă dorim ca textul sa iasa īn evidenta trebuie ca īnainte de scrierea textului sa ne alegem optiunile dorite (litere ingrosate, colorate, mai mari, etc.). Sau după ce īl scriem īl selectam şi alegem optiunile de formatare pe care le dorim.
  •     AUDIO - Pentru a putea comunica īn mod audio cu toţi membrii grupului trebuie sa avem permisiunea de a vorbi. Este evident faptul ca dacă mai multe persoane dintr-un grup ar vorbi īn acelaşi timp nu s-ar putea intelege nimic. Din aceasta cauza numai un singur membru poate vorbi la un moment dat. Ceilalti membri care doresc sa-şi exprime opiniile la microfon trebuie sa stea la coada pentru a obţine permisiunea de a-şi expune parerile. Inscrierea īn coada vorbitorilor se face apasind butonul "Raise Hand" (ridica mina - cere permisiunea de a vorbi). Membrii care stau la coada au īn dreptul poreclei lor o mina ridicata. Imediat ce membrul care vorbea şi-a terminat discursul, urmeaza la microfon primul din coada celor care doresc sa vorbeasca. Cind vedem ca icoana - microfon se afla īn dreptul poreclei noastre tinem apăsată tasta CTRL şi incepem sa vorbim īn microfonul de la calculator. Cind am terminat ce aveam de spus dam drumul tastei CTRL.
  •     VIDEO - Dacă avem o camera video instalata apasam butonul "Start My Webcam" şi orice membru al grupului ne poate vedea dacă doreşte. Putem sa reglam orientarea camerei video ghidindu-ne după mica imagine a noastra care apare deasupra cimpului poreclelor. Dacă nu mai dorim sa fim vazuti facem clic pe meniul "Video Options" şi alegem optiunea  "Stop My Webcam".
  •     FILE - Dacă dorim sa trimitem o filă unui membru al grupului facem clic dreapta pe porecla lui şi alegem din meniu optiunea "Send a File". Va apare o fereastra īn care putem alege fila de trimis facind clic pe butonul "Browse" ("rasfoieste"). Dupa ce am localizat şi selectat filal (care poate fi de orice tip şi avea orice dimensiune) apasam butonul "Open". Apasam pe butonul "Send File" şi transferul este initiat urmind a fi completat doar dacă destinatarul accepta sa primeasca fila. Dupa terminarea transferului inchidem fereastra de transfer sau alegem altă filă pentru a o trimite.

    3.5.2  Comunicarea īn particular cu unul din membrii grupului

  •     Facem clic-dreapta pe porecla unui membru al grupului şi alegem din meniu optiunea "Add to My Pal List" pe care facem clic. Porecla acestuia va apare instantaneu īn tabul "My Pals" din fereastra principala Paltalk la care evident trebuie sa ne ducem dacă vrem sa avem o conversatie privata. Īn acest tab facem dublu-clic pe porecla amicului cu care vrem sa conversam. Va apare o fereastra asemănătoare cu fereastra de conversatie īn camere, dar din care lipseste lista cu poreclele membrilor.
  •     TEXT - Īn cimpul ingust de jos scriem mesajele text pe care dorim sa le transmitem interlocutorului nostru, iar īn cimpul din mijloc urmarim desfasurarea discutiilor.
  •     AUDIO - Dacă dorim sa discutam şi īn mod audio atunci trebuie sa apasam butonul "Call" din fereastra de comunicare. Dacă participam la un grup īn care se foloseşte şi comunicarea audio vom fi intrebati dacă dorim sa parasim grupul pentru ca nu putem sa avem decīt o conexiune audio deschisa (fie cu grupul fie cu un alt internaut). Apasam pe butonul "Yes" şi va fi initiata conexiunea audio cu celălalt internaut, conexiune care va fi stabilita dacă interlocutorul accepta convorbirea. Dacă acesta accepta atunci īn fereastra de comunicare apar īn coltul din stinga-jos reglajele pentru controlul volumului microfonului şi difuzoarelor (castilor). Tinem apăsată tasta CTRL atunci cīnd vrem sa spunem ceva şi īi dam drumul cīnd am terminat de vorbit. Cind dorim sa terminam conexiunea audio apasam butonul "Hangup" care este de fapt butonul "Call" cu denumirea modificata.
  •     VIDEO - Dacă dorim sa comunicam şi īn mod video (prin gesturi sau mimica) atunci trebuie sa apasam butonul "Start My Cam" din fereastra de comunicare. Conexiunea este initiata şi va fi stabilita dacă interlocutorul accepta acest tip de comunicare. Īn mod evident, ambele părţi trebuie sa aibă camere video functionale. Dupa stabilirea conexiunii video fereastra de comunicare se mareste aparind doua cimpuri īn care se observa imaginea noastra şi imaginea interlocutorului nostru. Cind dorim sa terminam conexiunea video facem clic pe meniul "Video Options" şi alegem optiunea  "Stop My Webcam".
  •     FILE - Dacă dorim sa trimitem o filă interlocutorului nostru facem clic pe meniul "Actions" şi apoi pe comanda "Send a File".Va apare o fereastra īn care putem alege fila de trimis. Dupa ce am localizat şi selectat fila (care poate fi de orice tip şi avea orice dimensiune) apasam butonul "Open". Apasam pe butonul "Send File" şi transferul este initiat urmind a fi completat doar dacă destinatarul accepta sa primeasca fila. Dupa terminarea transferului inchidem fereastra de transfer sau alegem altă filă pentru a o trimite.
  •     Dacă dorim sa intrerupem sesiunea de comunicare privata apasam pe butonul "Close" al ferestrei de comunicare sau inchidem fereastra.

    3.6  COMENZI  IMPORTANTE

    3.6.1  Comanda FAVORITES (CAMERE FAVORITE)

    Dacă am gasit o camera īn care ne place sa participam la discuţii o putem adauga la lista de camere preferate. Īn acest fel putem sa ne alaturam ei mai uşor pe viitor. Facem clic pe meniul "Favorites" din fereastra camerei respective şi alegem optiunea "Add this room to my favorites". Va apare o mica fereastra de avertizare īn care facem clic pe butonul OK. Numele camerei se va alatura unei liste de nume care va putea fi accesata din meniul "Favorites" care exista atīt īn fereastra camerelor din ferestra listei de camere (līngă butonul "Join") sau din fereastra principala (clic pe tabul "Chat Rooms" şi apoi clic pe inimioara sub care scrie "Favorites") . Dacă dorim sa inlaturam un grup din lista va trebui sa deschidem meniu "Favorites", sa alegem optiunea "Manage my Favorites" şi īn fereastra care apare sa selectam camera iar apoi sa facem clic pe butonul "Remove selected room".

    3.6.2  Comanda IGNORE (IGNORA UTILZATORI)  

    Aceasta este una dintre comenzile cele mai utile şi scopul ei este sa ne scape de internautii necivilizati sau de aceia cu care nu dorim sa avem de-a face. Dacă nu dorim sa mai auzim ce spune şi scrie un anumit membru al grupului va trebui sa facem clic dreapta pe porecla sa şi sa alegem din meniu optiunea "Ignore īn room", līngă care va apare un semn de bifare. El va fi ignorat complet şi din acel moment "nu mai exista" pentru noi adică nu-l vom mai auzi, nu vom mai vedea ce scrie şi nu vom mai putea fi contactati de persoana īn cauza. Porecla internautului ignorat se va colora īn gri. Dacă revenim asupra deciziei de ignorare atunci facem din nou clic dreapta pe porecla membrului grupului şi inlaturam bifarea apasind īncă o data pe optiunea "Ignore īn room".

    3.6.3  Comanda BLOCK (BLOCHEAZA UTILIZATOR)

    Dacă observam ca un utilizator Paltalk īncearcă īn mod repetat sa ne trimita file sau sa initieze o comunicare privata cu noi chiar dacă a observat ca nu sintem interesati atunci putem alege īn minfereastra de acceptare a transferului sau comunicarii private optiunea "Block". De asemenea, īn orice fereastra de comunicare privata putem deschide meniul "Actions" şi sa alegem optiunea "Block Pal". Internautul necivilizat nu va mai putea pe viitor sa ne contacteze īn nici un fel.     

    3.7  PĂRĂSIREA  CAMEREI  DE  DISCUŢII

    Dacă dorim sa parasim camera īn care ne aflam va trebui sa-i inchidem fereastra. Īn acest moment putem sa alegem din lista cu camere o alta. La conturile gratuite nu este permisa alaturarea la mai multe camere īn acelaşi timp.

    4. LISTA  DE  AMICI  ŞI  COMUNICAREA  CU  ACEŞTIA

    4.1  ALCĂTUIREA  LISTEI  DE  AMICI

    Dacă īn cursul conversatiilor purtate ne-am făcut prieteni putem sa īi adaugam pe aceştia la o lista de amici ("buddy list"). Lista de amici este prezentă īn fereastra principala a programului iar pe tot parcursul conectarii noastre la serverul Paltalk programul ne va instiinta īn permanenta dacă amicii nostri sīnt şi ei conectati (online) sau nu (offline) la server.

    Exista mai multe modalitati de adaugare a preferatilor nostri la lista de amici. Modalitatea cea mai uşoară este ca atunci cīnd sintem īntr-o camera de discuţii sa facem clic dreapta pe porecla fiecaruia şi apoi sa alegem din meniu optiunea "Add to My Pal List". Dacă sintem īntr-o conversatie privata cu un internaut putem sa-l adaugam la lista de amici deschizind meniul "Actions" al ferestrei de comunicare şi alegind optiunea "Add this Pal to my pal list".

    Dacă dorim sa stergem un internaut din lista de amici facem clic dreapta pe porecla lui şi alegem din meniu optiunea "Remove Pal from list".Dacă alegem optiunea "Block Pal" internautul respectiv nu ne va mai putea contacta niciodata pentru ca noi vom aparea mereu ca fiind neconectati la serverul Paltalk (offline) īn lista lui de amici.

    4.2  COMUNICAREA  CU  AMICII  NOŞTRI

    Putem comunica īn mod audio-video-text şi face schimb de file cu unul dintre amicii nostri fără a face parte īmpreună cu acesta dintr-un grup de discuţii. Dupa conectarea la serverul Paltalk putem sa intram direct īn contact cu prietenul nostru facind dublu-clic pe porecla lui din lista de amici care se afla online. Īn fereastra de comunicare apărută putem alege ulterior sa conversam şi prin voce şi sa facem schimb de file. Alternativ, putem selecta porecla unuia din amicii nostri şi sa apasam butonul "Start IM" din fereastra principala a programului.

    Alte optiuni prezente īn meniul apărut după ce facem clic dreapta pe porecla unui amic sīnt :

  •     "Send a File" - determina initierea unui transfer de file.
  •     "View Profile" - putem sa vedem informaţiile personale ale amicului respectiv pe care acesta permite sa fie făcute publice.
  •     "Customize Nickname" - ne permite sa modificam felul īn care porecla amicului este afisata īn lista, putīnd de exemplu sa adaugam numele adeavarat al acestuia dacă īl cunoastem.

    4.3  COMANDA  AWAY (Departe)

    Dacă trebuie sa plecam pentru scurt timp de līngă calculator sau avem altceva de făcut şi nu dorim sa fim deranjati putem apela la comanda AWAY. Facem clic pe meniul "Actions" din fereastra principala, alegem optiunea "Change my Status" şi apoi facem clic pe optiunea "Away".  Alternativ putem face clic pe sgeata aflata pe marginea de jos a ferestrei şi aşa alegem de acolo optiunea "Away". Īn acest fel indicam faptul ca nu vom putea raspunde la solicitarile de comunicare īn particular. Internautii care au porecla noastra īn lista de amici vor vedea ca līngă ea apare o icoana reprezentind un ceas.

    Dacă am  revenit la calculator şi dorim sa fim contactati alegem din meniu statutul "Online". Dacă unul din amicii nostri vrea sa ne contacteze el poate verifica dacă am redevenit disponibili pentru conversatii particulare vazind ca līngă porecla noastra  apărut icoana care arata ca sintem disponibili pentru conversatii.

    5. CREAREA  ŞI  CONFIGURAREA  UNEI  CAMERE  DE  DISCUŢII

    Orice utilizator al serviciului Paltalk īşi poate crea o camera de discuţii proprie. Este recomandat sa citim materialul numit Paltalk Permanent Groups Admin Guidelines .

    Īn tabul "Chat Rooms" din fereastra principala se face clic pe butonul "My Room" şi va apare o minifereastra unde sīnt doua optiuni. Dacă o avem un cont gratuit o alegem pe prima, adică pe cea numită "Basic Room" apoi fafcem clic pe butonul "Create Room".

    Se va deschide īn explorator ("browser") o fereastra unde selectam optiunea "Free Rooms" şi facem clic pe butonul "Get your room now". Va apare fereastra de administrare a camerei unde trebuie sa completam cimpurile obligatorii (marcate cu asterisc) cu datele dorite:

  • Room Name (Numele Camerei) : Camera de discuţii
  • Category (Categorie) : Europe
  • Subcategory (Subcategorie) : Other
  • Language (Limba) : Rumanian
  • Enabled Features (Facilitati activate) : Bifam "Voice" şi "Video" dacă vrem aceste facilitati. Dacă nu le bifam vom comunica doar īn mod text, ca pe IRC.
  • Intro Message (Mesaj de Intimpinare - optional) : Bine ati venit
  • Rating (Audienta) : General
  • Keywords (Cuvinte-cheie)  : Rumīnia, calculatoare, literatura, bloguri, muzica, filme
  • Schedule (Orar -  de ex. zilnic de la 6 la 10 seara) : Daily 6-10pm
  • Group Description (Descrierea Grupului) : Grup de discuţii despre chestiuni care se intimpla īn Rumīnia īn spatiul real şi cel virtual.
  • Admin Code (Cod de Administrare - 4 cifre la alegere) : 1234

    Se bifeaza instiintarea "I agree to the terms of the Room Administration Guidelines" din partea de sus a paginii şi apoi se face clic pe butonul "Submit" din partea de jos. Dacă am completat toate datele cerute va apare o fereastra īn care se spune : "Your Group has been created". Īn ea facem clic pe butonul "Continue" dacă dorim sa ajungem la o pagina de unde putem administra contul Paltalk. Dacă datele de la inscrierea camerei nu au fost acceptate vom fi atentionati sa le completam pe cele gresite sau absente. Atentie īn fereastra de configurare a camerei (care este accesibila oricind după ce am creat-o exista şi un set de "Masuri Avansate de Securitate" ("Advanced Security Settings" pe care le putem pune īn practica dacă dorim (facem clic pe legatura şi vor apare cīteva optiuni precum cele prezentate mai sus).   

    Trebuie respectate anumite cerinte atunci cīnd cream o camera de discuţii:

  •   Numele Grupului : poate fi ales liber īnsă nu vor fi permise nume care au referinte negative la rase, religii, nationalitati, virste, sexul masculin sau feminin, institutii, companii,organizatii, persoane, etc. De asemenea nu vor fi inscrise grupuri care prin numele lor incurajeaza activitati ilegale (consum de droguri, pirateria soft, pedofilie, etc). Este recomandat ca numele ales sa reflecte subiectul discutiilor purtate.
  •   Categoria Grupului : trebuie sa includem grupul īntr-o categorie specifica pentru a fi mai uşor de gasit de către cei interesati. Alegem categoria apasind pe triunghiul cu virful īn jos aflat īn dreapta cimpului şi alegind din meniu categoria pe care o socotim cea mai potrivita.
  •   Audienta (Rating) : trebuie sa alegem care este audienta grupului īn aşa fel īncīt utilizatorii Paltalk sa poată sa-şi aleagă grupurile la care participa şi īn funcţie de gradul de libertate īn exprimare. Alegem audienta apasind pe triunghiul cu virful īn jos aflat īn dreapta cimpului şi alegind din meniu categoria pe care o socotim cea mai potrivita bazindu-ne pe cele trei categorii de audienta G, R, A care au fost detaliate mai sus.
  •   La rubrica "Admin Code" (Codul Administratorului) scriem un număr format din 4 cifre, care ne va permite pe de o parte sa intram īn grup şi pe de alta sa ne identificam ca administrator al grupului. Numarul trebuie tinut secret putīnd fi dezvaluit doar acelor internauti pe care dorim sa-i facem co-administratori.
  •   La rubrica "Lockword" (Cuvint-lacat) din cadrul masurilor de securitate avansate avem doua optiuni. Dacă lasam cimpul gol orice internaut va putea intra īn grup şi participa la discuţii. Dacă scriem o parola atunci numai cei care cunosc parola vor putea intra īn grup, ceilalti internauti vor fi respinsi.Grupurile protejate prin parola nu pot avea mai mult de 10 membri.
  •   La rubrica "Intro Message" (Mesaj de Introducere) va trebui sa scriem un mesaj de bun venit pentru internautii care se alatura grupului. Acest mesaj poate include o scurta descriere a grupului şi eventual cīteva reguli de comportament care trebuie respectate

    Configuratia grupului poate fi modificata oricind din fereastra de administrare.   

    6. ADMINISTRAREA  UNEI  CAMERE  DE  DISCUTII

    6.1  GENERALITĂŢI

    Pentru a ne alatura camerei noastre facem clic pe butonul "My Room" din tabul "Chat Rooms" al fereastrei principale şi īn fereastra care apare facem clic pe butonul "Join My Room".

    Putem sa ne invitam amicii care sīnt conectati la serverul Paltalk sa se alature grupului nou creat dacă apasam butonul "Invite" de sub lista de membri. Īn miniferestra care apare bifam porecla unuia din amici (facem clic īn casuta) şi apasam butonul "Invite".

    Un grup nou creat nu va fi desfiintat decīt dacă aşa decide cel care l-a infiintat sau dacă este incalcat regulamentul serviciului Paltalk. Īnsă un grup nu va deveni popular de la sine, ci doar dacă reuseste sa ofere un mediu de discuţii interesant pentru utilizatorii serviciului Paltalk. Buna administrare a unui grup se afla de cele mai multe ori la baza succesului unui grup. Un administrator priceput trebuie īn primul rīnd sa aleagă subiecte de discuţie interesante şi īn al doilea rīnd trebuie sa monitorizeze comportamentul membrilor grupului mediind conflictele care apar īntre aceştia, īn aşa fel īncīt īn cadrul grupului sa existe o atmosfera de respect reciproc propice discutiilor la subiect.

    6.2  CO-ADMINISTRATORII

    Dacă dorim ca grupul pe care l-am creat sa fie deschis cīt mai multe ore pe zi şi īn acelaşi timp sa existe īn permanenta un administrator īn el putem sa investim nişte amici de incredere cu titlul de co-administratori. Le comunicam acestora numărul de 4 cifre care constituie codul administratorului şi aceştia se vor putea alatura grupului īn noua postura, care le permite sa modereze grupul şi īn absenta noastra.  Un co-administrator are aceleaşi puteri īn cadrul grupului ca şi administratorul īnsă nu poate desfiinta grupul, eventual īl poate doar inchide. Fondatorul grupului trebuie sa facă parte din lista de amici a co-administratorului respectiv. Dacă nu face parte trebuie adaugat la aceasta īnainte de a se īncerca alaturarea la grup īn calitate de co-adminstrator.

    Atunci cīnd doresc sa se alature camerei co-administratorii trebuie sa facă clic pe meniul "Actions" din fereastra principala şi sa aleagă optiunea "Join a Chat Room as Admin". Īn minifereastra care apare exista doua cimpuri. Īn cimpul "Room Owner" (proprietarul camerei") trebuie sa fie porecla proprietarului grupului (nu a co-adminstratorului), iar dacă nu este, ea trebuie selectată din meniul derulant apasind pe sagetuta din dreapta cimpului. Īn cimpul "Admin Code" se completeaza numărul de 4 cifre care a fost ales drept cod al administratorului. Se apasa butonul OK al miniferestrei şi camera se va deschide.

    Alegerea co-administratorilor trebuie facuta cu mare atentie pentru ca responsabilitatea pentru actiunile acestora (sau pentru lipsa lor de raspuns la incalcarea regulamentului grupului sau al serviciului Paltalk) revine fondatorului grupului.Īn situaţia īn care co-administratorii se fac raspunzatori de abuzuri repetate sau permit incalcarea regulamentelor exista posibilitatea ca grupul sa fi desfiintat chiar dacă fondatorul acestuia nu are nici o vina īn cele intimplate. Mai mult, īn cazuri extrem de grave de incalcare a regulamentelor este posibil ca atīt administratorul cīt şi co-administratorii sa-şi piarda dreptul de a mai infiinta grupuri.

    6.3  MĂSURI  CARE  POT  FI  LUATE  DE  ADMINISTRATORI

    Să presupunem ca avem un grup unde este permisa comunicarea audio, video şi text. Pentru a mentine o atmosfera propice discutiilor avem la dispoziţie mai multe metode punitive. Luarea acestor masuri se face foarte uşor. Facem clic dreapta pe numele unui membru al grupului care se comporta neconform cu regulamentul grupului şi alegem din meniul care apare o optiune adecvata.

    Este recomandat ca īnainte de a pune īn practica masura propriu-zisa, sa avertizam un internaut necivilizat ca va fi luata o masura punitiva impotriva sa dacă nu-şi modifica comportamentul.

    Consola Administrativa ("Administrative Console" - CA) ne permite sa ajustam sau sa inlaturam masurile punitive.Pentru a deschide CA facem clic pe meniul "Admin" din fereastra grupului şi alegem din meniul derulant optiunea "Admin Console". Īn CA se alcatuiesc automat doua liste, una cu internautii expulzati din grup şi alta cu cei surghiuniti.

    6.3.1  Masura "Red Dot" (Punctul Rosu)

    Īn mod normal, īntr-un grup īn care se comunica audio, fiecare membru are dreptul sa vorbeasca dacă doreşte şi asteapta la coada pīnă cīnd īi vine rīndul. Este posibil īnsă ca unii membri sa abuzeze de acest drept, de exemplu vorbind exagerat de mult sau folosind un limbaj neadecvat. Īn aceasta situaţie administratorul poate sa īi impiedice sa mai vorbeasca īn cadrul grupului.

    Dacă facem clic drepta pe porecla unui internaut care īi deranjeaza pe ceilalti membri ai grupului şi apoi alegem din meniu optiunea "Red Dot" (RD) pe care facem clic, internautul necivilizat nu va mai putea vorbi la microfon pentru ca "i-a fost taiat microfonul". El va putea īnsă sa asculte ce zic ceilalti membri ai grupului şi va putea sa scrie mesaje īn mod text. Īn stinga poreclei lui va apare cerc rosu asemănator cu semnul de circulatie care semnifica "stop".   

    Cu ajutorul CA putem modifica masura Red Dot pentru a o face şi mai punitiva. Dacă bifam casutele Red Dot Text (RDT) şi/sau Red Dot Video (RDV) şi apasam butonul Refresh masura RD se modifica.

    Dacă după bifarea casutei RDT facem clic dreapta pe porecla unui internaut şi alegem optiunea RD internautul recalcitrant va putea sa receptioneze ce se comunica īn cadrul grupului, dar nu va putea sa fie auzit de membrii grupului şi nici nu va putea sa trimita mesaje īn mod text. El va putea fi īnsă vazut pe video de cei care doresc.

    Dacă după bifarea casutei RDV facem clic dreapta pe porecla unui internaut şi alegem optiunea RD internaut recalcitrant va putea sa receptioneze ce se comunica īn cadrul grupului, dar nu va putea sa fie auzit de membrii grupului şi nici nu va putea sa fie vazut de membrii grupului īn cazul īn care are o camera video. El va putea sa participe la discuţii doar īn mod text.

    Dacă după bifarea casutelor RDT şi RDV facem clic dreapta pe porecla unui internaut şi alegem optiunea RD internautul recalcitrant nu va putea decīt sa receptioneze ce se comunica īn cadrul grupului. El nu va putea sa participe īn nici un fel la discuţii.

    Dacă după un timp revenim asupra deciziei luate, va trebui sa facem din nou clic dreapta pe porecla internautului şi sa alegem optiunea "Remove Red Dot", ceea ce īi va permite internautului sa-şi expuna din nou parerile īn cadrul grupului.

    6.3.2  Masura "Bounce" (Expulzare)

    Dacă un internaut este extrem de necivilizat şi nu īşi modifica comportamentul nici după masurile de tip Red Dot atunci putem sa-l expulzam din grup. El nu va mai putea sa se alature grupului timp de 24 de ore. Expulzarea este o masura extrema şi trebuie motivata fata de administratorii serviciului Paltalk care ştiu din experienta ca unii administratori abuzeaza de puterile pe care le au. Dacă administratorul unui grup foloseşte expulzarea īn mod exagerat el īşi poate pierde grupul, care va fi inchis definitiv şi chiar exista posibilitatea sa i se interzica sa mai creeze un grup nou. Pe de alta parte īn cazul īn care un internaut este expulzat īn mod repetat din mai multe grupuri administratorii Paltalk pot sa-l impiedice pe internautul recalcitrant sa mai folosească serviciul.

    Facem clic dreapta pe porecla unui internaut şi alegem din meniul care apare optiunea "Bounce". Va apare o fereastra numită "Ready to Bounce" īn care sintem avertizati sa nu abuzam de masura expulzarii şi sa oferim un motiv pentru care dorim sa expulzam un membru al grupului nostru. Scriem motivul īn partea de jos  ferestrei şi apasam apoi butonul "Bounce". Motivarea expulzarii nu este vazuta decīt de administratorii Paltalk. Internautul vizat este expulzat imediat din grup nefiind nevoie de aprobarea de către administratorii Paltalk a expulzarii decise de noi .

    Dacă după un timp revenim asupra deciziei luate şi dorim sa-i permitem din nou internautului expulzat accesul īn grup va trebui sa deschidem CA, sa alegem porecla internautului din lista de expulzati şi apoi sa apasam pe butonul "Remove Bounce". Avem şi posibilitatea sa anulam masura expulzarii pentru toţi internautii carora le-am aplicat-o dacă apasam pe butonul "Clear All Bounces".   

    6.3.3  Masura "Ban" (Surghiun)

    Dacă dorim ca un internaut sa nu aibă deloc posibilitatea de a se alatura grupului nostru trebuie sa folosim masura "Ban". Pentru aceasta trebuie sa deschidem CA şi sa completam īn cimpul "Users recently leaving the room" porecla internautului respectiv şi apoi sa apasam butonul "Ban Selected User" (surghiuneste-l pe acest utilizator).

    Dacă după un timp revenim asupra deciziei luate şi dorim sa-i permitem internautului surghiunit accesul īn grup va trebui sa deschidem CA, sa alegem porecla internautului din lista de surghiuniti şi apoi sa apasam pe butonul "Remove Ban". Avem şi posibilitatea sa anulam masura surghiunului pentru toţi internautii carora le-am aplicat-o dacă apasam pe butonul "Clear All Bans".

    6.3.4  Moderarea autoritara

    Dacă nu dorim sa apelam la masuri extreme (expulzare sau surghiun) atunci cīnd moderam grupul de discuţii avem la dispoziţie modalitatea de moderare autoritara prin care īn calitate de administrator stabilim cine ia cuvīntul la un moment dat. Aceasta presupune "taierea" de la īnceput a microfoanelor tuturor membrilor grupului şi apoi acordarea permisiunii de a vorbi pe rīnd cīte unui internaut. Dupa ce acesta a terminat de vorbit īi "taiem" din nou microfonul şi apoi acordam permisiunea de a vorbi unui alt membru al grupului. Avem la dispoziţie şi optiunea ca internautii care se vor alatura grupului pe parcurs sa aibă microfonul "taiat" din momentul alaturarii la grup urmind sa poată vorbi cīnd le permitem noi.

    6.3.4.1  Masura "Remove All Hands" (inlatura toate miinile)

    Folosim aceasta masura cīnd vrem sa anulam "coada" formata din membrii care doresc sa vorbeasca pentru a da de exemplu cuvīntul unui membru care are ceva interesant de spus şi care nu are timp sa stea la coada pentru a putea vorbi. Facem clic pe meniul "Admin" din fereastra grupului şi alegem optiunea "Remove All Hands" pe care facem clic. Aceasta masura poate fi luata şi din CA.

    6.3.4.2  Masura "Remove All Mics" (inlatura toate microfoanele)

    Folosim aceasta masura cīnd membrii grupului nu asteapta sa le vina rīndul la cuvīnt dar nu vrem sa incepem sa expulzam membrii nepoliticosi. Facem clic pe meniul "Admin" din fereastra grupului şi alegem optiunea "Remove All Mics" pe care facem clic. Īn stinga tuturor poreclelor va apare un punct rosu. Dupa luarea masurii administratorul va fi singurul care va putea sa fie auzit atunci cīnd vorbeste la microfon. Ulterior administratorul va da dreptul la cuvīnt pe rīnd numai cīte unui internaut.

    6.3.4.3  Masura "Give Mics To All" (permite tuturor sa vorbeasca )

    Aceasta masura o anuleaza pe cea precedenta şi permite din nou ca toţi membrii grupului sa fie auziti cīnd le vine rīndul sa vorbeasca la microfon. Īn stinga tuturor poreclelor va apare un punct albastru.

    6.3.4.4  Masura "New User Gets Mic" (noii membri pot vorbi la microfon)

    Masura este accesibila doar din CA. Dacă bifam casuta respectiva noii membri ai grupului se pot aseza la coada pentru a vorbi la microfon. Dacă inlaturam bifarea, noii membri vor putea sa comunice cu grupul doar īn mod text. Ulterior, după ce s-au familiarizat cu regulamentul grupului, administratorul poate sa le acorde dreptul sa comunice cu grupul şi īn mod audio.

    6.3.5  Inchiderea grupului

    Dacă dorim sa inchidem grupul fără a astepta ca ultimul membru sa īl paraseasca deschidem CA şi alegem optiunea "Close Room". Grupul va fi inchis instantaneu. Putem folosi aceasta masura dacă trebuie sa parasim grupul şi nu este prezent nici un co-administrator căruia sa-i incredintam moderarea grupului. Este recomandat sa īi avertizam pe membrii ramasi īn grup ca vom inchide grupul. Grupul nu este desfiintat şi īl vom putea redeschide cīnd vom dori.

    7. OPŢIUNI  DE  CONFIGURARE  A  PROGRAMULUI  PALTALK

    Īn fereastra principala a programului facem clic pe meniul "Setup" şi alegem optiunea "Preferences" pe care facem clic. Se va deschide o multifereastra numită "Paltalk Preferences" īn sectiunile căreia putem face modificări ale configuratiei programului.

    7.1  Fereastra "Privacy" (Intimitate) are doua sectiuni.

    7.1.1 Sectiunea "Who can contact me?" (cine ma poate contacta pentru o conversatie privata?) are trei optiuni dintre care trebuie sa bifam una. Dupa bifare apasam butonul "Apply".

  •   "Allow all users to contact me". Dacă o bifam putem fi contactati de toţi utilizatorii Paltalk pentru conversatii private īn mod audio-video-text.
  •   "Invites and file transfers from Pals only, IM's from anyone". Dacă o bifam putem fi contactati de utilizatorii care sīnt īn lista de amici pentru conversatii audio-video-text. De alţi utilizatori putem fi contactati doar pentru conversatii private īn mod text. 
  •   "Allow contact from pal list only". Dacă o bifam putem fi contactati pentru conversatii private doar de utilizatorii care sīnt īn lista de amici .

    7.1.2 Sectiunea "Block list management" (administrarea listei cu utilizatorii care nu pot sa ma contacteze īn nici un fel). Se foloseşte inmpreuna cu comanda "Block" care a fost explicata mai sus. Putem adauga porecle la lista apasind butonul "Add Block" sau putem sa inlaturam porecle din lista apasind butonul "Remove". Dupa modificarea listei apasam butonul "Apply".

    7.2 Fereastra "Sound Tuning". Este folosită pentru reglarea fina a receptiei comunicarii de tip audio. Contine mai multe optiuni care pot fi bifate sau nu īn funcţie de preferinte. Este recomandat ca utilizatorii īncepători sa nu modifice bifarea optiunilor din aceasta fereastra.

    7.3 Fereastra "Parental Controls". Vezi discuţia detaliata de mai jos.   

    Pentru situaţia īn care programul nu functioneaza corespunzator şi se banuieste ca este vorba de o eroare de configurare poate fi consultata lista de intrebari frecvente .

    8. CONTROLUL  ASUPRA  ACCESULUI  LA  SERVICIUL  PALTALK

    Īn situaţia īn care calculatorul pe care īl utilizam pentru conectarea la Internet este folosit şi de alte persoane, printre care şi minori, putem restrictiona accesul la serviciul Paltalk. Controlul parental poat efi instituit din tabul (subfereastra) cu acelaşi nume din fereastra "Preferences" prezentata īn sectiunea precedenta.

    Facem clic pe legatura "Add Parental Controls to this computer" prin care īi semnalam programului ca vrem sa restrictionam accesul la servicul Paltalk. Apare o fereastra numită "Password" (Parola) īn care trebuie sa stabilim o parola. Cine cunoaste parola poate inlatura restrictia accesului la Paltalk. Scriem parola īn cele doua cimpuri şi apasam butonul "OK". Va apare o minifereastra īn care ni se spune ca a fost adaugat controlul parental. Apasam butonul OK. Din acest moment vor putea fi schimbate mesaje personale şi file doar cu cei din lista de amici şi de asemenea se va putea intra doar īn camerele care se adreseaza unei audiente generale (cele notate cu G).

    Persoanele adulte care folosesc calculatorul şi cunosc parola pentru accesul nerestrictionat la camere trebuie sa deschida tabul "Parental Controls" din fereastra de preferinte a programului şi apoi sa facă clic pe una din legaturile:

  • "Remove parental controls from this computer" trebuie folosită dacă dorim sa inlaturam complet restrictionarea accesului la Paltalk.
  • "Change parental controls password" trebuie folosită dacă dorim sa modificam parola.
  • "Disable parental controls for this session of Paltalk" trebuie folosită dacă dorim sa inlaturam complet restrictionarea accesului la camere pentru sesiunea curenta de conectare la serverul Paltalk. La o noua conectare restrictionarea va fi din nou valabila.
 

CONCLUZIE

    Mediataifasul este īn esenta o comunicare de tip videotelefon sau telefon care ne permite intrarea īn contact īn timp real prin voce şi imagine video (sau numai prin voce) cu internauti din orice tara din lume. Din aceasta cauza programele de mediataifas mai sīnt denumite şi programe de videochat (videotaifas) sau voicechat (audiotaifas), denumiri sub care pot fi gasite pe siturile specializate īn gazduirea de programe care pot fi descarcate gratuit. Tot pentru pentru softurile de mediataifas mai este folosită şi sintagma "telefon prin internet".

    Folosirea pe scara larga a mediataifasului a declansat o revolutie īn domeniul telecomunicatiilor, revolutie care este īn principal īn folosul consumatorilor, prin scăderea preturilor pentru convorbirile interurbane şi internationale, care sīnt denumite convorbiri pe distante lungi ("long distance calls"). Companiile care vor propune servicii fiabile bazate pe programele de mediataifas şi pe aparatura de comunicare la distanta mai compacta şi mai uşor de utilizat decīt un calculator (de ex. videotelefonul) vor avea de asemenea de cistigat.

    Internautii de azi pot participa la revolutia īn telecomunicatii dacă se vor familiariza cīt mai repede cu programele de mediataifas şi vor īncerca sa īi determine şi pe alţi posesori de calculatoare sa se conecteze la Internet pentru a putea beneficia chiar īn momentul de fata de gratuitate pentru orice tip de convorbiri. Practic nu trebuie platita decīt o suma fixa lunara furnizorului de internet, īn rest putem sa stam la taifas cu oricine din lume oricit de mult timp dorim fără sa mai platim nimic īn plus

    Īn cazul īn care comunicam īn mod frecvent cu cineva din strainatate, mai ales dacă se afla pe alt continent, este recomandat sa cumparam un calculator pentru a inlocui complet telefonul, ale cărui tarife sīnt foarte mari pentru convorbirile internationale. Un calculator folosit īn special pentru mediataifas nu trebuie sa fie foarte performant, iar costul sau se va amortiza īn timp prin economia facuta la costul convorbirilor telefonice pe distante lungi.

TEXTAIFAS (IRC)

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.