VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

ĪNTREŢINERE  CALCULATOR

MENTENANŢĂ  PC : DEMONTARE  CARCASA , PLACA VIDEO , HARDISC , MEMORIE , RĂCITOR , PROCESOR

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

 
1. INTRODUCERE
2. DEMONTAREA  CALCULATORULUI
 

INTRODUCERE

    Calculatorul este un aparat a cărui utilitate nu mai poate fi pusă la īndoială şi a cărui prezenţă īn casele oamenilor tinde să devină la fel de comună ca prezenţa unui televizor sau a unui frigider. Deşi preţul său a scăzut destul de mult īn ultimii ani, pentru mulţi rumīni cumpărarea unui calculator este o investiţie pe termen lung, durata de de exploatare a unui calculator nou fiind estimată la 5 ani sau mai mult pentru ca investiţia să devină profitabilă. Īn aceste condiţii devine esenţială păstrarea īn stare bună de funcţionare a calculatorului pe toată această durată de timp, pentru a nu mai fi nevoie să se mai facă investiţii suplimentare legate de reparaţii.

    La fel ca şi īn cazul oricărui aparat electric (de ex. frigider) sau a oricărei maşini (de ex. maşina de spălat), perioada de funcţionare optimă este crescută īn cazul folosirii unor măsuri de īntreţinere aplicate la intervale regulate de timp. Din această cauză proprietarul unui calculator trebuie să fie conştient că un calculator bine īntreţinut este un calculator care va funcţiona optim fără a necesită reparaţii şi care va putea fi folosit intensiv fără teama că s-ar putea defecta.

    Cele mai multe aparate electro-casnice au nevoie de nişte proceduri simple de īntreţinere care se rezumă la curăţarea lor la exterior şi la unele procedee de īntreţinere uşor de realizat (dezgheţarea congelatorului unui frigider, curăţarea filtrului unei maşini de spălat), care nu necesită demontarea aparatelor respective. Īntreţinerea corectă a unui calculator este un pic mai complicată pentru că necesită demontarea lui īn scopul curăţării adecvate a pieselor componente.

    Procedura de demontare a unui calculator este un pic mai dificilă doar atunci cīnd o executăm prima dată şi īn plus nu este necesară decīt la intervale mari de timp, de exemplu o dată la 6 luni. Decizia de a demonta şi apoi de a reasambla singuri un calculator trebuie luată numai dacă sīntem siguri că vom duce lucrul la bun sfīrşit. Responsabilitatea pentru operaţiile de demontare şi reasamblare cu succes a unui calculator īi revine īn īntregime aceluia (sau aceleia) care īşi asumă un astfel de proiect. Cel mai important lucru (după cunoştinţele de bază despre componentele unui calculator şi funcţionarea acestuia) care ne poate garanta succesul īntr-o astfel de iniţiativă este īncrederea īn forţele proprii.

    Familiarizarea cu procedeele de demontare şi remontare a unui calculator ne va permite ulterior să ne asamblăm singuri un calculator nou compus din piese alese īn aşa fel īncīt să aibă cel mai bun raport preţ-performanţă. Tehnica de asamblare a unui calculator este descrisă īn Manualul de Asamblare a unui PC.

    Metodele de īntreţinere a unui calculator se īmpart īn două categorii mari : metode de īntreţinere a componentelor hardware (procesor, placă video, monitor, etc.) şi metode de īntreţinere a componentelor software (sistemul de operare şi softurile instalate, protecţia anti-virus, etc.).

 

DEMONTAREA  CALCULATORULUI

   

  1. DEBRANŞAREA  DE  LA  SURSA  DE  CURENT  ELECTRIC
  2. DECONECTAREA  PERIFERICELOR  ŞI  A  MONITORULUI
  3. DEMONTAREA  CARCASEI
  4. DECONECTAREA  CABLURILOR  DIN INTERIORUL CALCULATORULUI
  5. DEMONTAREA  COMPONENTELOR  HARDWARE  INTERNE ALE CALCULATORULUI

    Īn momentul īn care ne-am hotărīt să demontăm calculatorul, trebuie să fim siguri că avem la dispoziţie cīteva ore fără a fi deranjaţi, īn aşa fel īncīt să nu lăsăm lucrurile pe jumătate terminate. Calculatorul şi monitorul trebuie să fie reci, adică să nu se fi aflat īn funcţiune īn ziua respectivă sau eventual să fi fost īnchise de cel puţin o oră. Īn cazul monitorului acesta trebuie īnchis complet, nu să fie lăsat īn stare de veghe ("stand-by").

    Operaţiunea de demontare se realizează cel mai bine pe o masă şi nu pe jos, pentru că īn acest fel ne asigurăm că nu vom călca pe componente. Singurul instrument de care avem nevoie este o şurubelniţă obişnuită cu cap cruce. Este foarte important ca īn cursul operaţiei de demontare să fim foarte ordonaţi, adică să punem bine toate componentele dezasamblate. Īn plus este indicat să avem grijă să nu pierdem şuruburile şi să le punem līngă piesa pe care au fixat-o, lucru care ne va scuti de timpul pierdut cu căutarea acestora. De asemenea este bine să grupăm piesele demontate pe categorii : unităţi de stocare (hardisc, CD-ROM), plăci de extensie (placă video, modem, etc.), cabluri (cablu de alimentare, cabluri IDE, etc.), periferice (maus, tastatură, etc.) pentru a le avea la īndemīnă mai uşor.

    1. DEBRANŞAREA  DE LA  SURSA  DE  CURENT  ELECTRIC

    Trebuie să avem īn vedere că scoaterea corectă a unui ştecher (conector) dintr-o priză se face trăgīnd de capul ştecherului şi nu de cablul lui.

    Primul lucru pe care trebuie să īl facem este debranşarea calculatorului de la reţeaua de curent electric. Scoatem din priza de curent alternativ ştecherul cablului de alimentare a calculatorului şi apoi scoatem şi conectorul cablului aflat īn priza de pe carcasă, de līngă sursa de alimentare. De asemenea deconectăm de la priza de curent ştecherul monitorului şi ştecherul imprimantei. Aceste manevre nu sīnt periculoase, fiind similare cu deconectarea oricărui aparat electric.

    După deconectare apăsăm pe butonul de pornire a calculatorului. Prin această manevră nu intenţionăm să pornim calculatorul, care evident nu mai are alimentare cu curent electric, ci să descărcam condensatorii sursei de alimentare īn aşa fel īncīt aceştia să piardă electricitatea stocată.

    Īn cursul operaţiunilor de deconectare a perifericelor şi de demontare a carcasei este bine să fim atenţi şi să nu atingem priza de pe carcasa calculatorului la care a fost conectat cablul de alimentare. Dacă o atingem există şansa să ne curentăm datorită electricităţii acumulate īn condensatorii sursei de alimentare, care este posibil să nu se fi descărcat complet chiar dacă am folosit manevra de mai sus.  

    2. DECONECTAREA  PERIFERICELOR  ŞI  A  MONITORULUI

        Apucăm pe rīnd conectoarele PS/2 (sau USB) ale cablurilor tastaturii şi mausului şi le tragem uşor spre exterior. Īn mod normal conectoarele ies foarte uşor din prizele PS/2, īnsă īn cazul prizelor USB este uneori nevoie de un efort ceva mai mare şi de multe ori dacă zgīlţīim un pic conectoarele ele vor ieşi mai uşor. Procedăm īn mod similar cu conectorul cablului boxelor şi al cablului microfonului, care ies cu mare uşurinţă din prizele respective. Repetăm operaţia şi pentru celelalte periferice pe care le avem instalate, de exemplu pentru joystic. Unele mausuri mai vechi folosesc conectoare cu şuruburi īncastrate pentru fixarea la unul din porturile seriale ale calculatorului. Īn cazul lor deşurubăm şuruburile şi apoi tragem spre exterior conectorul pentru a-l scoate.

    Dacă avem un modem conectat la linia telefonică trebuie să procedăm cu atenţie pentru deconectarea lui. Dacă vom īncerca să tragem de conectoarele celor două cabluri care intră īn prizele modemului (numite "Line" şi "Phone") nu vom reuşi să le desprindem. Aceste conectoare au un mecanism de blocare simplu, dar eficient. Pentru a le deconecta trebuie să ducem degetele mare şi arătător la limita dintre conector şi cablul telefonic şi să apăsăm īn sus pe o lamelă de plastic care se desprinde din conector, īn acelaşi timp trăgīnd conectorul spre exterior, īn aşa fel īncīt acesta să iasă din priză.

    Pentru a nu rămīne fără telefon pe timpul cīt curăţăm calculatorul trebuie să scoatem conectorul aflat īn priza telefonică şi să punem īn locul lui conectorul care s-a aflat īn priza "Phone" a calculatorului. Īn acest fel am rămas īn mīnă cu cablul care făcea legatura īntre calculator şi priza telefonică, cablu pe care trebuie să-l punem bine pentru a reface legătura la reasamblarea calculatorului.

    Conectorul cablului monitorului care intră īn priza plăcii video este de obicei fixat īn poziţie cu ajutorul unor şuruburi avīnd capete de plastic şi care sīnt incastrate īn conector. Aceste şuruburi se pot deşuruba uşor cu ajutorul degetelor, după care tragem conectorul spre exterior şi acesta iese foarte uşor. Aceeaşi procedură trebuie aplicată şi īn cazul imprimantei, care se conectează la portul paralel al calculatorului.    

    3. DEMONTAREA  CARCASEI

    Carcasa calculatorului este formată dintr-o structură metalică de susţinere (pe care se fixează la interior componentele calculatorului), care este acoperită cu doua panouri laterale, un panou superior şi un panou frontal ("faţa" calculatorului). Toate panourile sīnt detaşabile, fiind fixate de obicei cu şuruburi metalice sau cu elemente de plastic. Panourile laterale şi cel superior sīnt de obicei din metal, iar panoul frontal din plastic. La anumite carcase, panourile laterale şi panoul superior formează un tot unitar, deci se manevrează īmpreună.

    Toate panourile pe care le demontăm trebuie puse īntr-un loc ferit, īn aşa fel īncīt să nu călcăm pe ele. Un panou metalic īndoit poate fi eventual īndreptat şi forţat să işi ocupe poziţia la remontarea carcasei, īnsă aspectul estetic este pierdut īntr-o mai mică sau mai mare masură.

    Īncepem prin a dezasambla panourile laterale. Acestea sīnt fixate cu mai multe şuruburi de partea din spate a structurii metalice de susţinere. Dupa deşurubare tragem pe rīnd panourile īnspre īnapoi şi ele culisează pīnă īn momentul īn care părăsesc şina pe care se află şi astfel pot fi scoase. Nu este nevoie să scoatem panourile superior şi frontal, dar o putem face dacă socotim că este necesar.

    Panoul frontal este fixat de obicei de structura metalică a carcasei prin nişte dispozitive de plastic foarte simple. Acestea au forma unui mic cilindru gol care este secţionat pe lungime. Cilindrul este introdus īntr-o gaură a structurii metalice şi fixeaza panoul frontal datorită presiunii pe care o exercită cele doua secţiuni ale sale pe conturul găurii. Dacă apăsăm cu degetele uşor pe cele două secţiuni ale cilindrului şi īn acelaşi timp īl īmpingem dinspre interiorul carcasei spre exterior, īl vom scoate din gaură. Vom repeta operaţiunea cu toate celelalalte dispozitive de fixare ale panoului frontal şi īn acest fel īl putem demonta. Trebuie īnsă să ţinem cont că demontarea acestuia trebuie făcută după ce am deconectat cablurile care fac legătura īntre butoanele de pe panoul frontal şi placa de bază. Īn mod normal īnsă nu este necesar să demontăm panoul frontal.   

    4. DECONECTAREA  CABLURILOR  DIN INTERIORUL CALCULATORULUI

    Īnainte de a īncepe să umblăm la interiorul carcasei este indicat să descărcăm electricitatea statică acumulată īn corpul nostru, pentru că este posibil ca aceasta să provoace defecţiuni ale componentelor calculatorului atunci cīnd le manipulăm. Electricitatea statică poate fi descărcată dacă atingem cu mīinile o parte din carcasă care nu este vopsită, de exemplu structura metalică de susţinere a componentelor calculatorului. O modalitate folosită de profesionişti este folosirea unei brăţări anti-statice. Aceasta este o brăţară pe care o purtăm la mīnă atunci cīnd umblăm īn calculator şi pe care o conectăm printr-un fir metalic la carcasa acestuia.

    Cablurile aflate la interiorul calculatorului sīnt de trei tipuri :

    4.1 Cablurile de conectare de tip ATA a unităţilor de stocare (hardisc, CD-ROM, dischetă) cu placa de bază. Acestea sīnt nişte cabluri plate (ca nişte benzi) de culoare gri, avīnd la capete nişte conectori laţi, de obicei de culoare neagră. Se apucă conectorul care intră īn priza unităţii de stocare şi se trage īnspre exterior, de obicei fiind necesar să zgīlţīim un pic conectorul şi eventual să īncercăm să-l scoatem mai īntīi dintr-o parte a prizei şi apoi din cealaltă. Dacă avem doua unităţi conectate la acelaşi cablu, trebuie să ţinem minte (sau mai bine să notăm undeva) īn ce unitate intră conectorul de la mijlocul cablului şi īn ce unitate intră cel de la capătul cablului.

    Procedura este asemănătoare şi īn cazul conectorilor care intră īn prizele de pe placa de bază, cu menţiunea că uneori aceştia sīnt fixaţi cu ajutorul unor dispozitive simple de blocare a ieşirii lor. Aceste dispozitive constau īn două lamele ataşate la conector care se termină cu nişte "cīrlige" (sau cu un singur cīrlig). Aceste cīrlige se ataşează automat de nişte excrescenţe aflate pe priza de pe placa de bază īn momentul īn care conectorul este īmpins complet īn priză. Pentru a deconecta cablul va trebui să apăsam uşor cu degetele de la o mīnă pe extremităţile superioare ale celor doua lamele şi īn acelaşi timp să tragem conectorul īnspre exterior cu ajutorul celeilalte mīini.

    Īn cazul unităţii CD-ROM trebuie să deconectăm şi cablul audio analog care o leagă de placa de bază. Acesta este un cablu subţire care se deconectează extrem de uşor atīt de la priza de pe CD-ROM, cīt şi de la cea de pe PB.

    4.2 Cablurile de conectare cu sursa de alimentare a unora dintre componentele calculatorului. Acestea ies din sursa de alimentare şi au la capete nişte conectori din plastic de obicei de culoare albă, care intră īn prizele de alimentare ale unora din componentele calculatorului (placa de bază, hardisc, unitatea CD-ROM, unitatea de discheta). Conectoarele pentru alimentarea componentelor sīnt cel mai greu de scos, deşi nu au nici un dispozitiv special de fixare. Este bine să punem nişte mici etichete pe cabluri după ce le-am deconectat, pentru a ţine minte ce unitate alimenta cu energie fiecare. Aceasta este o măsură de precauţie recomandată īn special celor care demontează un calculator pentru prima dată. Conectoarele sīnt de diverse tipuri şi sīnt standardizate īn aşa fel īncit nu putem greşi la reasamblarea calculatorului, chiar dacă nu am pus etichete pe cabluri.

    Pentru scoterea conectorilor care se fixează īn prizele unităţilor de stocare (īn special hardisc şi CD-ROM) este nevoie de răbdare şi de o tehnică specială care constă īn zgīlţīirea uşoară a conectorilor şi tragerea lor īnspre exterior īn planul prizei, nu īn jos sau īn sus. Unele conectoare ies relativ uşor, īnsa altele ne pot crea probleme, pentru că sīnt fixate foarte puternic. Dacă nu se reuşeşte deconectarea, atunci este bine să folosim o mīnuşă de piele īn care să ne introducem mīna cu care apucăm conectorul. Īn acest fel asigurăm o aderenţă mai bună īntre degetele noastre şi conector şi īn acelaşi timp evităm rănirea degetelor. Īn orice caz trebuie evitată tragerea cu o putere excesivă, pentru că īn acest caz putem deteriora priza. De asemenea trebuie să fim atenţi atunci cīnd scoatem un conector fixat prea puternic ca mīna noastră să nu lovească din inerţie alte piese ale calculatorului atunci cīnd conectorul se va elibera.

    Īn cazul conectorului pentru placa de bază, acesta are de obicei un mic dispozitiv de blocare constīnd dintr-o lamelă de plastic terminată cu un "cīrlig" care se agaţă de o excrescenţă de pe priza de alimentare a PB īn momentul īn care conectorul a intrat complet īn aceasta. Atunci cīnd scoatem conectorul din priză va trebui să apăsăm pe lamelă şi după ce "cīrligul" a fost eliberat, să tragem conectorul īn sus. Plăcile de bază pentru procesoare Pentium 4 au şi un cablu de alimentare suplimentar al cărui conector este asemănător cu cel pentru priza ATX īnsă este mai mic. Scoaterea acestuia se face similar cu scoaterea conectorului ATX.

    4.3 Cablurile de conectare ale butoanelor de pe panoul frontal cu placa de bază. Acestea sīnt nişte cabluri subţiri care se termină cu nişte conectoare alungite de culoare neagră care intră īntr-o serie de prize speciale (cu pini) aşezate una īn continuarea celeilalte pe o latură a plăcii de bază. Fiecare conector are scris pe el o mică denumire, de ex. PW-ON (pentru butonul de pornire a calculatorului) sau HD-LED (ledul care ne indică faptul că hardiscul are activitate). Conectoarele ies extrem de uşor din prizele lor.

    Este indicat ca īnainte de deconectare să notăm pe o foaie de hīrtie ordinea conectoarelor şi poziţia lor, pentru că există riscul ca unele butoane de pe panoul frontal să nu funcţioneze dacă nu am montat corect conectoarele. O schemă a conectoarelor este binevenită şi ne ia doar cīteva minute, chiar dacă avem manualul plăcii de bază pe care putem să īl consultăm la reasamblarea calculatorului.

    5. DEMONTAREA  COMPONENTELOR  HARDWARE  INTERNE  ALE  CALCULATORULUI

    5.1 Placa Video şi Plăcile de extensie. Toate plăcile care se montează pe placa de bază (PB) pot fi demontate folosind acelaşi procedeu.

    Prima operaţiune este scoaterea şurubului care fixează lamela metalică (de pe latura care conţine prizele plăcii) de cadrul metalic al PB.

    A doua operaţiune este valabilă doar pentru placa video (PV). Aceasta este fixată suplimentar cu ajutorul unui dispozitiv de blocare numit "AGP retainer" care este īn fapt o clemă de plastic care se poziţionează deasupra unei excrescenţe ("cīrlig") aflată la partea de jos a PV. Rezultatul este blocarea PV īn slotul AGP īn aşa fel īncīt PV să nu iasă din slot cu uşurinţă. Clema de obicei este de culoare albă şi are un mic "mīner" pe care trebuie să apasam īnspre exteriorul PV (nu īn jos) pentru a elibera mica porţiune blocată. Atunci cīnd clema a ajuns īn poziţie orizontală (de la poziţia verticală iniţială) putem trece la operaţiunea următoare.

    A treia operaţiune se aplică numai pentru plăcile care au o conexiune prin cablu cu PB şi constă īn deconectarea acestui cablu. De exemplu placa de reţea are un mic cablu care este conectat la priza WOL ("Wake on LAN") de pe PB. Punem mīna pe micul conector şi tragem īn sus, iar cablul va fi deconectat foarte uşor.

    A patra operaţiune este cea de scoatere a plăcii din slot şi se face apucīnd cu ambele mīini de porţiuni ale plăcii care nu conţin componente electronice şi apoi trăgīnd ferm (dar īn acelaşi timp cu delicateţe) īn sus. Este posibil să fie nevoie să zgīlţīim uşor placa īnainte de a o putea elibera complet.

    5.2 Hardiscul, Unitatea CD-ROM, Unitatea de dischetă

    Unităţile de stocare sīnt fixate prin şuruburi īn nişte locaşuri ("bays") ale structurii metalice a carcasei, aflate īn spatele panoului frontal al acesteia. Va trebui să deşurubăm şuruburile de fixare şi să scoatem cu grijă unităţile respective ţinīndu-le de părţile lor laterale şi avīnd grijă să nu le scăpăm din mīnă. De obicei locaşurile au nişte ghidaje de susţinere care nu permit unităţilor să cadă atunci cīnd au fost īnlăturate toate şuruburile. Există īnsă şi carcase care nu au aceste ghidaje şi deci cel mai bine este să sprijinim cu o mīnă unitatea care este deşurubată, īn aşa fel īncīt aceasta să nu cadă.

    Hardiscul şi unitatea de dischetă se scot trăgīndu-le din locaşuri īnspre interiorul carcasei. Unitatea CD-ROM se scoate trăgīnd-o din locaş īnspre exteriorul carcasei. Dacă nu ne-am asamblat singuri calculatorul este indicat să ţinem minte (sau să notăm) care au fost locaşurile īn care au fost instalate unităţile, pentru ca remontarea lor ulterioară să decurgă mai repede.

    5.3 Placa de bază

    Placa de bază este fixată prin mai multe şuruburi de una din porţiunile laterale ale carcasei. Va trebui să deşurubăm pe rīnd şuruburile şi apoi să ridicăm PB şi să o punem de-o parte, īntr-un loc ferit. PB nu se fixează direct pe carcasă, şuruburile intră de fapt īn nişte piese metalice numite despărţitoare, care şi ele sīnt tot nişte şuruburi, avīnd īnsă capul găurit şi filetat. La remontarea PB trebuie să ţinem minte să verificăm dacă aceste despărţitoare sīnt bine inşurubate īn carcasă, iar dacă unele s-au deşurubat parţial atunci cīnd am demontat PB, va trebui să le īnşurubăm la loc.

    5.4 Modulele de memorie

    Demontarea modulelor de memorie se realizează mai uşor după scoaterea PB din carcasă, dar se poate realiza şi avīnd PB fixată īn carcasă.

    Modulele de memorie se prezintă ca nişte plăcuţe subţiri, īnalte de 2-3 cm, care sīnt fixate de obicei īn nişte sloturi de līngă procesor. Sloturile īn care se montează modulele de memorie se caracterizează prin faptul că la părţile laterale au două dispozitive din plastic ("cleme"), care permit fixarea foarte sigură a modulelor de memorie īn sloturi. Aceste cleme se pot mişca īn sus şi īn jos.

     Apăsăm uşor (īn jos şi spre exterior) cu degetele mari de la cele doua mīini pe cele două cleme ale unui slot de memorie. La scurt timp conectoarele modulului de memorie vor fi eliberate, iar modulul va "sări" din slotul īn care a fost fixat. Apucăm modulul de una din laturile plăcuţei sale şi īl punem bine.

    5.5 Răcitorul Procesorului

    Demontarea răcitorului ("cooler") şi a procesorului se realizează mai uşor după scoaterea PB din carcasă, dar se poate realiza şi avīnd PB fixată īn carcasă.

    Tehnica descrisă īn cele ce urmează este valabilă īn principal pentru răcitorul TTC-D5T produs de compania Titan (pentru procesoarele Athlon şi Duron), dar ea poate fi adaptată uşor şi pentru răcitoarele care prezintă eventual mici variaţii constructive faţă de răcitorul Titan.

    Răcitorul este format dintr-un radiator (o structură lamelară construită de obicei din aluminiu, dar care poate avea şi părţi din cupru) pe care este fixat prin şuruburi un ventilator, acoperit de obicei de un mic grilaj metalic fixat prin şuruburi. Radiatorul se fixează cu ajutorul unei cleme de soclul procesorului. Clema īn cauză trece prin mijlocul structurii lamelare a radiatorului şi are forma unei lame metalice ale cărei capete sīnt indoite īn jos. Soclul procesorului are nişte excrescenţe (ca nişte "dinţi" sau ca nişte "cīrlige") de plastic pe două din laturile sale.  Ambele capete ale clemei au cīte trei orificii (găuri), īn care trebuie să īntre "dinţii" ("cīrligele") soclului. Unul din capete este īnsă articulat, adică el se poate mişca īn raport cu corpul clemei (lama metalică). Acest capăt are şi un dispozitiv (un fel de mic mīner) care ne permite să īl poziţionăm cu ajutorul degetelor atunci cīnd dorim să īi introducem sau să īi scoatem orificiile din cīrligele soclului.

    Īnainte de a trece la demontarea propriu-zisă a răcitorului, se deconectează cablul de alimentare a ventilatorului din priza de pe PB, punīnd mīna pe micul conector şi trăgind īn sus.

    Ţinem cu mīna stīngă răcitorul, fără a-l apăsa peste procesor. Apoi cu degetele mare şi arătător  ale mīinii drepte va trebui să ţinem mīnerul capătului articulat al clemei şi să īl apăsam (cu delicateţe dar ferm) īn jos. Īn momentul īn care orificiile capătului clemei au ajuns la nivelul dinţilor (cīrligelor) soclului, "tragem" īncet mīnerul īnspre interiorul soclului. Din cauza faptului că acest capăt este articulat, īn momentul īn care manevrăm mīnerul spre interior capătul care conţine orificiile se va deplasa spre exterior īn aşa fel īncīt dinţii (cīrligele) soclului vor ieşi din orificii. Īn momentul īn care acest lucru s-a īntimplat, nu mai aplicăm presiune pe mīner şi capătul articulat al clemei se va elibera. Manevrăm apoi uşor clema (lama metalica) īnspre exteriorul soclului, īn aşa fel īncīt orificiile capătului nearticulat al clemei să se elibereze şi ele din cīrligele de pe partea respectivă a soclului procesorului. Această manevră este mult mai uşoară decīt cea precedentă şi la terminarea ei ridicăm răcitorul de pe procesor.

    Dupa separarea răcitorului de soclul procesorului, se demontează grilajul ventilatorului īnlăturīnd şuruburile care īl fixează. Apoi se deşurubează şuruburile care fixează ventilatorul şi se separă ventilatorul de radiator.

    5.6 Procesorul

    Procesorul se prezintă ca o placuţă pe care la partea superioară se găseşte corpul procesorului, iar la partea inferioară se găsesc contactele metalice (numite pini - "ace") care fac după montare legătura cu placa de bază. Procesorul este fixat īntr-un locaş numit "socket" (soclu) care este construit din material plastic şi are o multitudine de mici găuri pe suprafaţa sa, īn care trebuie să īntre pinii procesorului. Soclul este construit din două părţi, una superioară şi una inferioară. Găurile de pe partea superioară sīnt uşor decalate faţă de cele de pe partea inferioară, īn aşa fel īncīt nu vom putea să demontăm procesorul decīt după ce aducem găurile pe aceeaşi linie.

    Soclul procesorului are pe una din părţile laterale un braţ metalic. Rolul acestuia este să permită fixarea procesorului īn soclu şi apoi să "zăvorască" contactele (pinii) acestuia. Pentru a demonta procesorul trebuie să ridicăm braţul metalic. Pentru aceasta prindem capul braţului metalic cu degetele şi īl tragem uşor īnspre exterior şi apoi īl ducem īn sus pīnă cīnd braţul se află īn poziţie verticală. Observăm că partea superioară a soclului procesorului a culisat īn timpul ridicării braţului metalic īn aşa fel īncīt acum este permisă demontarea procesorului. Apucăm cu degetele laturile plăcuţei procesorului şi o tragem īn sus. Aceasta va ieşi foarte uşor din soclu. Procesorul este cea mai importantă piesă a calculatorului, deci trebuie să fim atenţi unde īl punem, pentru a nu-l deteriora din greşeală.

    5.7 Sursa de Alimentare

    Sursa de Alimentare este fixată cu ajutorul a patru şuruburi de partea din spate a carcasei. Este indicat să ţinem carcasa īn poziţie culcată (sau īn poziţie inversată, cu susul īn jos) atunci cīnd trecem la operaţiunea de deşurubare sau eventual să susţinem sursa cu o mīnă pentru ca să nu cadă.   

 

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.