VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

EXPLORATOR (BROWSER)

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  INTERNET  EXPLORER

MANUAL  INTERNET  EXPLORER (versiunea 6.1)

PARTEA 1

PARTEA 2

 
1. INTRODUCERE
2. PROGRAME
3. DEFINIREA  CONEXIUNII  DIAL-UP  LA  INTERNET
4. CONFIGURAREA  INTERFEŢEI  INTERNET  EXPLORER
5. CONFIGURAREA  OPŢIUNILOR  INTERNET  EXPLORER
6. CONECTAREA  LA  INTERNET  ŞI  DECONECTAREA
 

INTRODUCERE

    Exploratorul este programul folosit pentru a avea acces la World Wide Web (W.W.W). Īn timp ce internetul are o aparenţă materială şi se defineşte ca fiind o reţea globală de calculatoare conectate īntre ele, World Wide Web este o noţiune cu aspect abstract şi se defineşte ca fiind o bază de date globală aflată pe calculatoarele care alcătuiesc internetul. Informaţia aflată īn această bază de date este stocată pe servere speciale numite servere web, care īmpreună cu serverele de mel (e-mail), serverele de uznet (usenet), serverele de FTP şi serverele de taifas [chat] alcătuiesc reţeaua internet.

    Internetul este deci alcătuit dintr-o reţea de calculatoare numite servere, pe care se află diverse file. Numele de server vine de la faptul că aceste calculatoare "servesc" (transmit) filele pe care le stochează oricărui alt calculator (aflat īn postura de "client") care le solicită acest lucru. Aceste file pot fi pagini web, file text sau multimedia, programe, etc. Calculatoarele personale se conectează la reţeaua Internet şi solicită serverelor file, din această cauză ele aflīndu-se īn postura de "client". Atunci cīnd calculatoarele "comunică" īntre ele sīnt folosite nişte "limbaje" speciale numite protocoale. Protocoalele de tip "client-server" stau la baza funcţionalităţii oricărei reţele de calculatoare, deci şi a Internetului.

    Cel mai cunoscut protocol "client-server" īn reţeaua Internet este protocolul HTTP (HyperText Transfer Protocol), care se defineşte ca un protocol de transfer al filelor de tip hipertext, care nu sīnt altele decīt paginile web. Iniţial protocolul HTTP era folosit exclusiv pentru transferul de pagini web, īnsă ulterior el a fost īmbunătăţit şi īn momentul de faţă cu ajutorul lui se pot transfera şi alte file (de ex. file multimedia).

    Hipertextul este o variantă de text care permite conectarea īntre ele a documentelor, īn aşa fel īncīt trecerea de la un document la altul să fie extrem de uşoară. Atunci cīnd citim o carte tipărită din domeniul ştiinţific sau tehnic, putem īntīlni o noţiune a cărei definiţie nu ne este foarte clară.Īn general cărţile care tratează subiecte de ştiinţă sau tehnică au un capitol special numit glosar, care conţine definiţiile noţiunilor prezente īn text. Pentru a afla sensul noţiunii care ne interesează, trebuie să răsfoim cartea pīnă ajungem la capitolul glosar şi apoi pīnă ajungem la definiţia căutată. Dacă īnsă citim aceeaşi carte pe internet, textul acesteia va fi diferit de textul tipărit, īn sensul că noţiunile vor fi "legate" de definiţiile lor prezente īn capitolul glosar, īn aşa fel īncīt vom avea acces direct la definiţii fără a mai trece prin alte pagini ale cărţii. Această legătură ("link") este numită hiperlegătură ("hyperlink") şi se prezintă īn general ca o subliniere a unui cuvīnt sau a unui grup de cuvinte. Dacă ducem cursorul mausului peste cuvīntul subliniat, imaginea cursorului se transformă dintr-o săgeata īntr-o mīnă. Continuīnd exemplul de mai sus,dacă facem clic cu cursorul astfel transformat pe noţiunea a cărei definiţie dorim să o ştim, va apare pagina web din capitolul glosar īn care găsim definiţia căutată.

    Hiperlegăturile stau la baza hipertextului şi a W.W.W., fiind folosite īn prezent pentru a lega file aflate īn diferite formate, nu numai īn format text. De exemplu, putem face clic pe o hiperlegătură care ne permite să descărcăm un program, să vedem o poză, să ascultăm o melodie sau să vizionăm un film. Astfel a luat naştere noţiunea de "hipermedia", care semnifica interconectarea īntre file hipertext şi file multimedia.

    Convertirea unui text din formatul obişnuit īn format hipertext se face cu ajutorul unui limbaj de programare numit Hypertext Markup Language (Limbaj de Marcare HiperText), a cărui denumire se foloseşte uzual īn forma prescurtată HTML. Acest limbaj adaugă la textul obişnuit un set de coduri ("marcaje"), care se referă īn principal la formatarea textului şi la legăturile prezente īn acesta. Codurile nu sīnt vizibile atunci cīnd citim textul, ele sīnt folosite doar de programul explorator de internet pentru a afişa textul īn modul specificat de creatorul paginii web. Ele permit īnsă şi modificarea de către cititor a aspectului paginilor web, fără a fi afectat conţinutul acestora. O pagină web este de fapt o filă īn format HTML, filă care are extensia .htm sau .html.

    World Wide Web este alcătuit din situri web. Acestea sīnt locuri care grupează pagini web (filă HTML) la care se adaugă sau nu file de alt tip. Un sit web se compune dintr-o pagină principală ("home page") la care se adaugă un număr variabil de pagini şi eventual de file (multimedia, executabile, etc.), toate fiind interconectate prin hiperlegături. Fiecare sit are o adresă precisă, care este īn general adresa paginii principale. Fiecare pagină şi fiecare filă prezentă pe sit au de asemenea cīte o adresă, care este formată pornind de la adresa sitului. O adresă a unei file (pagină web sau alt fel de filă) prezentă pe internet este numită URL (Uniform Resource Locator) şi este unică pentru fila respectivă, īn aşa fel īncīt acesta să poată fi găsită cu uşurinţă şi să nu fie confundată cu o altă filă.

    Un URL are trei părţi şi este īn general de forma: Protocol / Domeniu / Calea de acces. Protocolul este HTTP, FTP sau NEWS. Domeniul este numele sitului. Calea de acces este drumul care trebuie parcurs īn structura de dosare şi file a sitului respectiv pentru a ajunge la fila căutată. De exemplu adresa anterioară a acestei pagini a fost : http://www.geocities.com/muntealb/ManualExplorator.htm . Fila cu această adresă era o pagină web (protocol HTTP) aflata pe domeniul Geocities īn subdomeniul muntealb şi care avea numele Manual Explorator.htm . Pe baza informaţiilor cuprinse īn adresă, exploratorul va găsi imediat pagina dorită şi va solicita ca serverul să-i trimită o copie pe care o va afişa pe monitorul calculatorului client.

 

PROGRAME

    Accesul la filele care alcătuiesc W.W.W se face prin intermediul unui program de calculator numit explorator. Īn limba engleză programul se numeşte "web browser", noţiune care se traduce prin "răsfoitor de pagini web". Denumirea de explorator este īnsă mai adecvată īn limba rumīnă pentru că īn prezent programul respectiv permite nu numai răsfoirea paginilor web, ci şi accesul la mesajele de poştă electronică, la mesajele din uzgrupuri ("news groups"), la filele de pe serverele FTP şi chiar participarea la mediataifas (conferinţe audio-video-text).

    Exploratorul are două funcţii principale. Prima este funcţia de comunicare cu ajutorul protocolului HTTP īntre un calculator aflat īn postura de client (de ex. calculatorul personal) şi un calculator aflat īn postura de server web. A doua funcţie este aceea de executare (afişarea paginilor web şi pozelor, rularea filelor multimedia) şi administrare a filelor primite de la serverele web (păstrarea evidenţei paginilor web vizitate şi a filelor descărcate).

    Primul program de tip explorator a fost creat īn 1993 şi s-a numit Mosaic. Ulterior au fost create Netscape Navigator şi apoi Internet Explorer. Īn prezent există un număr apreciabil de programe de tip explorator dintre care cele mai multe sīnt gratuite. Alegerea unui program sau a altuia pentru folosinţa regulată trebuie hotărītă īn funcţie de mai mulţi factori printre care : stabilitatea, viteza de afişare (randare) a paginilor web, capacitatea de vizualizare a paginilor web īn mod neconectat [offline], uşurinţă īn utilizare şi prezentă de caracteristici suplimentare care fac mai agreabilă explorarea internetului şi administrarea paginilor web. Este recomandată familiarizarea cu mai multe astfel de programe īnainte de a lua hotărīrea definitivă.

    Internet Explorer (IE) este instalat īmpreună cu sistemele de operare Windows şi este preferat la ora actuala de majoritatea internauţilor. Unii dintre internauţii avansaţi folosesc īnsă Maxthon sau Avant Browser care sīnt nişte exploratoare bazate pe Internet Explorer. Aceste doua programe (şi altele de acest fel) folosesc motorul IE de randare (afişare) a paginilor web. Ele adaugă īnsă la nivelul interfeţei programului nişte opţiuni extrem de utile, cum sīnt de exemplu explorarea tabulară ("tabbed browsing") sau blocarea miniferestrelor publicitare de tip "pop-up". Programele Maxthon şi Avant Browser sīnt gratuite şi au dimensiuni mici (īn jur de 10 MB) putīnd fi descărcate şi instalate foarte uşor. Ele pot fi folosite pentru explorarea internetului īn locul programului Internet Explorer.

 

DEFINIREA  CONEXIUNII  DIAL-UP  LA  INTERNET

    Pentru a putea avea acces la internet avem nevoie de un cont deschis la un furnizor de servicii internet (FSI). La deschiderea contului ne alegem un nume de utilizator ("username") şi o parolă ("password"). FSI ne va furniza un număr de telefon. Cu ajutorul acestor date vom defini conexiunea la internet pe care o vom folosi. Să presupunem că am cumpărat un cont la un FSI numit "NetRumania" şi ne-am ales numele de utilizator (username) "internaut" şi o parolă.

    Definirea conexiunii se face īn două etape, īn prima etapă se creează conexiunea, iar īn a doua se configurează (se completează nişte detalii). Definirea conexiunii se poate face īn trei moduri, rezultatul fiind īnsă acelaşi. Pentru acest caz vom folosi varianta creării conexiunii cu ajutorul vrăjitorului ("wizard"). Alte modalităţi de creare a conexiunii sīnt prezentate īn paginile Conectare Gratuită şi Mel.   

    ETAPA 1 - CREAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x şi WINDOWS ME

  • Facem clic pe icoana Internet Connection Wizard aflată pe birou [desktop]. Va apare o fereastră cu titlul "Welcome to Internet Connection Wizard" unde avem trei opţiuni, din care trebuie să alegem una. Selectăm (facem clic īn cerculeţ) "I want to setup my Internet connection manually..." (vreau să-mi configurez singur conexiunea) şi apoi facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră numită "Setting up your Internet connection", unde avem două opţiuni din care trebuie să alegem una. Selectăm (facem clic īn cerculeţ) "I connect through a phone line and a modem" (mă conectez prin linie telefonică şi modem) şi apoi facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o nouă fereastră, numită "Step 1 of 3 : Internet account connection information" (etapa 1 din 3 : informaţii despre contul de internet), unde există trei cīmpuri care trebuie completate. Īn cīmpul "Area Code" se scrie prefixul localităţii de unde ne conectăm, de ex. 021 pentru Bucureşti. Īn cīmpul "Telephone Number" se scrie numărul de telefon oferit de FSI pentru conectare. Īn cīmpul "Country or Region Code" se alege din meniul derulant (dacă nu este deja ales automat) opţiunea "Rumīnia (40)". Se apasă butonul "Next" din josul ferestrei.
  • Apare o nouă fereastră, numită "Step 2 of 3 : Internet account logon connection information" (etapa 2 din 3 : informaţii despre logarea/identificarea la contul de internet), unde există două cīmpuri care trebuie completate. Īn cīmpul "User Name" se scrie numele de utilizator ales (īn exemplul de faţă se scrie internaut). Īn cīmpul "Password" se scrie parola. Se apasă butonul "Next" din josul ferestrei.
  • Apare o nouă fereastră, numită "Step 3 of 3 : Configuring your computer" (etapa 3 din 3 : configurarea calculatorului), unde există un cīmp care trebuie completat. Īn cīmpul "Connection Name" se scrie un nume pentru conexiune, de exemplu "Internet". Se apasă butonul "Next" din josul ferestrei.
  • Apare o nouă fereastra numită "Setup your Internet Mail Account" (configurarea contului de poştă electronică). Selectăm opţiunea "No" şi facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o nouă fereastră, numită "Completing the Internet connection wizard" (definitivarea conectării la internet). Facem clic īn căsuţa līngă care stă scris "To connect to the Internet immediately..." (conectare imediată la Internet), īn aşa fel īncīt să dispară bifarea şi apoi facem clic pe butonul "Next". Dacă nu īnlăturăm bifarea programul va īncerca să se conecteze la internet, ceea ce nu este indicat īn acest moment pentru că nu am configurat conexiunea.

        ETAPA 2 - CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS 9x şi WINDOWS ME

  • Facem clic pe icoana Internet Explorer de pe birou [desktop]. Va fi lansat programul IE şi īn prim plan va apare o minifereastră numită "Connect To", īn care trebuie să facem clic pe butonul "Dial Properties" (caracteristici ale conexiunii).
  • Va apare o fereastră cu titlul "Dial Properties", cu mai multe cīmpuri gata completate, īn care nu trebuie să facem nici o modificare. Singura intervenţie īn această fereastră trebuie să se refere la tipul liniei telefonice pe care o avem, analogică sau digitală. La mijlocul ferestrei se află scris "Dial using", līngă care sīnt două opţiuni dintre care trebuie să bifăm una. Dacă avem linie telefonică analogică facem clic īn cerculeţul līngă care este scris "Pulse Dial", iar dacă avem linie telefonică digitală facem clic īn cerculeţul līngă care este scris "Tone Dial". Apăsăm butonul "OK" şi ne īntoarcem la minifereastra "Connect To".
  • Apăsăm butonul "Properties" pentru a continua configurarea conexiunii īnainte de ne conecta la internet. Va apare o multifereastră numită "Connection to Internet (numele ales pentru conexiune)", care are mai multe secţiuni (General, Networking, Security,etc.) şi este deschisă la secţiunea "General". Putem să ne mutăm la altă secţiune (fereastră) dacă facem clic pe titlul secţiunii respective aflat īn partea de sus a multiferestrei.
  • Īn fereastra "General" trebuie să īnlăturăm bifarea de la opţiunea "Use area code and Dialing Properties". Pentru aceasta facem clic īn căsuţă (īn care este un mic "v") şi īnlăturăm bifarea, observīnd īn acelaşi timp cum cīmpurile "Area Code" şi "Country Code" devin gri.
  • Īn fereastra "Networking" există un cīmp care specifică tipul de server "Type of Dial-up Server", unde trebuie să fie specificat "PPP : Internet, Windows 2000/NT, Windows Me". Dacă este specificat altceva, facem clic pe săgeata din dreapta cīmpului şi alegem tipul de server amintit mai sus. Īn aceeaşi fereastră trebuie să ne asigurăm că sīnt bifate opţiunile "Enable Software Compression" şi "TCP/IP". Dacă nu sīnt bifate, le bifăm făcīnd clic īn căsuţele respective. Apăsăm butonul "TCP/IP settings".
  • Apare o nouă fereastră numită "TCP/IP settings". Aici nu trebuie modificat nimic de obicei. Există īnsă şi FSI (din ce īn ce mai puţini) care alături de numărul de telefon şi adresele serverelor de mel indică şi un număr numit DNS ("Domain Name Server") care trebui completat īn această fereastră. Acest număr este format din mai multe grupuri de cifre separate prin puncte (de forma xxx.xxx.xxx.x). Dacă sīntem īn această situaţie, selectăm opţiunea "Specify Name Server Addresses" făcīnd clic pe cerculeţul de līngă ea. Īn acest moment cele patru cīmpuri care erau gri pot fi modificate. Nu modificăm īnsă decīt cīmpul "Primary DNS", care are patru compartimente. Selectăm cifra "0" (sau o ştergem) din primul compartiment şi scriem primul grup. Vom fi mutaţi īn al doilea compartiment unde scriem al doilea grup şi aşa mai departe. După ce am completat cifrele apăsăm butonul "OK".
  • Ne vom īntoarce la multifereastra cu mai multe secţiuni (General, Networking, Security,etc.). Apăsăm butonul "OK" aflat īn partea de jos a ferestrei şi ne īntoarcem astfel la minifereastra "Connect To".
  • Configurarea conexiunii este īncheiată.
  • Facem clic pe butonul "Work Offline" pentru a continua cu configurarea programului IE īnainte de a ne conecta la internet.
  • Dacă se doreşte totuşi conectarea la internet īn această fază, facem clic pe butonul "Connect" din partea de jos a miniferestrei "Connect To" şi programul va īncerca să se conecteze la internet. Modemul va forma numărul de telefon, după care se vor auzi nişte sunete de frecvenţă īnaltă care sīnt semnalul auditiv că a īnceput comunicarea īntre modemul calculatorului nostru şi modemul serverului de la furnizorul de servicii internet. Īn situaţia īn care conectarea a reuşit, va apare o icoană reprezentīnd două calculatoare conectate īntre ele īn colţul din dreapta jos al ecranului monitorului şi īn acelaşi timp va apare pe ecran o pagină a sitului Microsoft. De aici putem merge pe orice pagină de pe internet. Pentru a īntrerupe conectarea, facem clic dreapta pe icoana şi alegem din meniul care apare opţiunea "Disconnect" (deconectează), pe care facem clic.

    ETAPA 1 bis - CREAREA CONEXIUNII - WINDOWS XP

  • Folosim vrăjitorul de creare a unei conexiuni noi. Acesta poate fi invocat īn două moduri. Facem clic pe butonul "Start" de pe bara de sarcini ("Taskbar"), care se află īn partea de jos a spaţiului de lucru ("desktop"). Īn meniul care apare facem clic pe opţiunea "Programs" sau "All Programs", depinzīnd de configurarea interfeţei Windows XP ("Classic" sau "Luna-Default XP"). Va apare un alt meniu īn care facem clic pe opţiunea "Accesories". Va apare un alt meniu īn care facem clic pe opţiunea "Communications". Īn sfīrşit, va apare un alt meniu, īn care facem clic pe opţiunea "New Connection Wizard". La acelaşi rezultat ajungem dacă facem clic pe următoarele opţiuni (īn ordine) : Butonul Start - Control Panel (dublu clic) - Network Connections (dublu clic) - New Connection Wizard. Va apare o fereastră cu titlul "Welcome..." īn care facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Network Connection Type", avīnd mai multe opţiuni. Īn general prima opţiune "Connect to the Internet" este deja selectată. Dacă nu e selectată, facem clic īn cerculeţul de līngă ea. Facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Getting Ready", avīnd mai multe opţiuni. Facem clic īn cerculeţul de līngă opţiunea "Set up my connection manually". Facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Internet Connection", avīnd mai multe opţiuni. Facem clic īn cerculeţul de līngă opţiunea "Connect using a dial-up modem". Facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Connection Name". Completăm īn cīmpul "ISP Name" numele furnizorului de servicii Internet de la care am cumpărat ore de internet, de exemplu NetRumania. Facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Phone Number to Dial". Completăm īn cīmpul "Phone Number" numărul de telefon special pentru conectarea la internet, oferit de furnizorul de servicii Internet. Facem clic pe butonul "Next".
  • Apare o fereastră cu numele "Internet Account Information". Īn cīmpul "User Name" completăm numele de utilizator ales de noi, de exemplu "internaut" (fără ghilimele). Īn cīmpul "Password" completăm parola aleasă. Īn cīmpul "Confirm Password" completăm īncă o dată parola aleasă. Tot īn această fereastră avem deja bifate opţiunile : "Use this account name and password when anyone connects to the internet from this computer" (foloseşte acest nume de utilizator şi parolă indiferent de persoana care foloseşte acest calculator). "Make this the default connection" (desemnează această conexiune drept conexiune principală). "Turn on Internet Connection Firewall" (activează parafocul contra intruziunilor venind dinspre internet). Putem lăsa opţiunile bifate sau putem īnlătura bifarea la unele din opţiuni (de ex. dezactivăm parafocul inclus īn Windows XP dacă avem instalat programul Zone Alarm Firewall).
  • Apare o fereastră cu numele "Completing the New Connection Wizard". Facem clic pe butonul "Finish".

    ETAPA 2 bis - CONFIGURAREA CONEXIUNII - WINDOWS XP

  • Facem clic pe icoana Internet Explorer de pe birou [desktop]. Va fi lansat programul IE şi īn prim plan va apare o minifereastră numită "Dial-Up Connection", īn care trebuie să facem clic pe butonul "Settings" (caracteristici ale conexiunii).
  • Va apare multifereastra "Internet Properties", deschisă la fereastra cu titlul "Connections". Facem clic pe numele conexiunii create şi apoi pe butonul "Settings".
  • Va apare o noua fereastră cu numele "ISP [denumirea conexiunii] Settings", īn care facem clic pe butonul "Properties".
  • Va apare o noua fereastră cu numele "ISP [denumirea conexiunii] Properties". Aici trebuie sa bifăm opţiunea "Use dialing rules" (foloseşte regulile de conectare).
  • Va apare o nouă fereastră cu numele "Location Information". La secţiunea "What country are you from" (īn ce ţară locuieşti), facem clic pe cīmp şi derulăm meniul pīnă ajungem la "Rumīnia", pe care facem clic. La secţiunea "What area (city code) are you in now" (care este codul telefonic - prefixul al zonei īn care locuieşti) scriem codul respectiv, de exemplu 021 pentru Bucureşti. La secţiunea "If you dial a number to access an outside line, what is it?" (care este numărul folosit pentru a accesa o linie telefonică către exterior), scriem numărul respectiv. Dacă folosim o linie telefonică directă (de ex. cea de acasă) nu scriem nimic īn acest cīmp. La secţiunea "The phone system at this location uses" (Telefonul de la această locaţie foloseşte), bifăm opţiunea "Tone Dialing" dacă sīntem conectaţi la o centrală telefonică (RomTelecom sau altă companie care oferă telefonie fixa) digitală sau "Pulse Dialing" dacă sīntem conectaţi la o centrală telefonică analogică. Facem clic pe butonul "OK".
  • Va apare o noua fereastră cu numele "Phone and Modem Options". Facem clic pe butonul "OK" pentru a o īnchide.
  • Ne intoarcem la multifereastra "ISP Properties". Verificăm īncă o dată dacă īn cimpul Country/Region Code este scris "Rumīnia (40). Dacă este scris altceva remediem eroarea făcīnd clic pe cīmp şi apoi pe opţiunea "Rumīnia".
  • Īn acest moment configurarea este īncheiată, cu excepţia situaţiei īn care avem de completat şi adresa serverului DNS. Majoritatea furnizorilor de internet furnizează adresa īn mod automat la conectare şi nu e nevoie să o mai completăm. Facem clic pe butonul "OK" şi ajungem la fereastra "ISP Settings", īn care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra "Internet Properties", īn care facem clic pe butonul "OK". Ajungem la fereastra de conectare.
  • Facem clic pe butonul "Work Offline" pentru a continua cu configurarea programului IE īnainte de a ne conecta la internet.
  • Dacă se doreşte totuşi conectarea la internet īn această fază, facem clic pe butonul "Connect" din partea de jos a miniferestrei "Connect To" şi programul va īncerca să se conecteze la internet. Modemul va forma numărul de telefon, după care se vor auzi nişte sunete de frecvenţă īnaltă, care sīnt semnalul auditiv că a īnceput comunicarea īntre modemul calculatorului nostru şi modemul serverului de la furnizorul de servicii internet. Īn situaţia īn care conectarea a reuşit, va apare o icoană reprezentīnd două calculatoare conectate īntre ele īn colţul din dreapta jos al ecranului monitorului şi īn acelaşi timp va apare pe ecran o pagină a sitului Microsoft. De aici putem merge pe orice pagină de internet. Pentru a īntrerupe conectarea, facem clic dreapta pe icoană şi alegem din meniul care apare opţiunea "Disconnect" (deconectează), pe care facem clic.
  • Dacă trebuie să completăm adresa serverului DNS, va trebui ca īn multifereastra "ISP Properties" să facem clic pe titlul ferestrei "Networking". Aici observăm dacă este selectată opţiunea "Internet Protocol (TCP/IP)" (dacă nu, facem clic pe titlul ei, nu pe căsuţa din fata titlului) şi apoi facem clic pe butonul "Properties". Va apare o fereastră cu numele "Internet Protocol (TCP/IP) Properties" īn care facem clic pe cerculeţul de līngă "Use the following DNS server addresses. Apoi completăm īn cīmpul respectiv adresa serverului sub forma unei īnşiruiri de cifre separate īn patru grupuri (xxx.xxx.xxx.x). Facem clic pe butonul "OK" īn toate ferestrele care apar pīnă ajungem la minifereastra de conectare.
 

CONFIGURAREA  INTERFEŢEI  IE

    Fereastra principală a IE seamănă cu a tuturor programelor pentru sistemul de operare Windows, īnsă are şi unele caracteristici speciale. La partea de sus a ferestrei avem o bară cu meniuri ("menubar"). Īn mod obişnuit din meniuri nu se văd decīt titlurile (File, Edit, View, Favorites, Tools, Help), dar dacă facem clic pe unul din titluri, apare un meniu care se derulează īn jos. Fiecare meniu conţine diverse opţiuni sau comenzi. Sub bara de meniuri se află bara de unelte ("toolbar"), care conţine nişte butoane pe care apăsăm pentru a da comenzi programului.

    Bara de unelte ("Toolbar") este un element de interfaţă foarte important, de aceea este bine să ne alegem cu grija care butoane sa fie vizibile. Īn acest fel lucrul cu IE va fi mai uşor.

  • Putem să configurăm bara de unelte făcīnd clic dreapta pe oricare din butoanele sale şi apoi făcīnd clic pe opţiunea "Customize" (configurează - personalizează) din meniul care apare. Īnainte de a īncepe configurarea, trebuie să ne asigurăm că īn meniul amintit anterior sīnt bifate opţiunile "Standard Buttons", "Address Bar" şi "Links" şi că nu este bifată opţiunea "Lock the Toolbars". Bifarea şi īnlăturarea bifării se obţin clicīnd pe opţiunea respectivă.
  • Va apare o fereastră numită "Customize Toolbar", care are două compartimente şi două cīmpuri. Īn compartimentul din stīnga (numit "Available buttons" - butoane disponibile) se află butoanele care nu sīnt afişate momentan īn bară, iar īn compartimentul din dreapta (numit "Current buttons" - butoane prezente) se află butoanele care sīnt deja afişate īn bară.
  • Pentru a muta un buton dintr-un compartiment īn celălalt, putem să-l tragem sau să-l mutăm cu butoanele Add (adaugă) şi Remove (īndepărtează). Dacă dorim să folosim metoda "trage şi pune" (drag and drop), facem clic pe un buton dintr-un compartiment pentru a-l selecta şi apoi cu butonul stīng al mausului ţinut apăsat "tragem" butonul şi-i "dăm drumul" (eliberăm butonul mausului) cīnd am ajuns deasupra celuilalt compartiment. Īn timpul mutării, cursorul mausului se transformă īntr-o mīnă care ţine un buton. Dacă dorim să folosim butoanele "Add" sau "Remove", selectăm un buton şi īl mutăm din compartimentul din stīnga īn cel din dreapta apăsīnd pe butonul "Add" sau invers apăsīnd butonul "Remove".
  • Putem adăuga spaţii īntre butoane pentru ca să fie mai bine delimitate, adăugīnd īntre ele īn compartimentul din dreapta separatoare ("Separator") după metoda descrisă mai sus. Separatoarele apar īn bara de unelte ca nişte linii verticale īntre butoane.
  • Ordinea butoanelor īn bara de unelte poate fi modificată după preferinţele fiecăruia. După ce am stabilit care butoane vrem să fie vizibile īn bară, le ordonăm de la stīnga la dreapta. Putem muta butoanele īn cadrul compartimentului "Current buttons" din fereastra de configurare īn sus şi īn jos, prin metoda "trage şi pune" sau cu ajutorul butoanelor "Move up" (mută īn sus) şi "Move down" (mută īn jos). Butonul care se va afla cel mai sus īn compartiment va fi butonul care va fi afişat la marginea stīnga a barei de unelte.
  • Este recomandată alegerea pentru afişare a următoarelor butoane, īn ordine de la stīnga la dreapta : "Back", "Forward", "Stop", "Refresh", "Home", "History", "Cut", "Copy", "Paste", "Messenger" (Yahoo, MSN,etc.), "Mail", "Edit".
  • Īn cīmpul "Icon Options" (opţiuni de afişare a icoanei butonului) al ferestrei de configurare putem alege dimensiunea butoanelor afişate, făcīnd clic pe săgeata cu vīrful īn jos care se află la partea din dreapta a cīmpului şi apoi făcīnd clic pe opţiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem două opţiuni, "Large" (butoane mari) şi "Small" (butoane mici). Este recomandată opţiunea "Large".
  • Īn cīmpul "Text Options" (opţiuni de afişare a denumirii butonului) al ferestrei de configurare putem alege modul de afişare a denumirii butoanelor din bara de unelte. Facem clic pe săgeata cu vīrful īn jos care se află la partea din dreapta a cīmpului şi apoi facem clic pe opţiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem trei opţiuni, "Show text labels" (afişează denumirile), "Selective text on right" (afişează doar denumirile unor anumitor butoane) şi "No text labels" (denumirile nu sīnt afişate). Este recomandată opţiunea "Show text labels".
  • După ce am terminat configurarea barei de unelte apăsăm butonul "Close" al ferestrei de configurare.
 

CONFIGURAREA  OPŢIUNILOR  IE

    Īnainte de a īncepe explicarea folosirii IE pentru explorarea internetului, trebuie să configurăm unele opţiuni ale programului care ne vor ajuta să-l folosim mai uşor.

    Facem clic pe meniul "Tools" (unelte) din fereastra principală IE şi selectăm "Internet Options", pe care facem clic. Va apare o multifereastră intitulată "Internet Options", care are mai multe secţiuni (General, Security, Privacy, etc.) şi este deschisă la secţiunea "General". Putem să ne mutăm la altă secţiune (fereastră) dacă facem clic pe titlul secţiunii respective aflat īn partea de sus a multiferestrei. Īn fiecare fereastră selectăm ("bifăm") opţiunile pe care le dorim, făcīnd clic īn căsuţele de līngă titlul opţiunilor. Dacă nu dorim o opţiune care este deja bifată, facem clic īn interiorul căsuţei de līngă titlul ei şi īnlăturăm astfel bifarea.

    FEREASTRA "GENERAL"

    Secţiunea "Home Page" (pagina principală, pagina index, pagina de start, pagina gazdă).

  •     Aceasta pagină va fi afişata ori de cīte ori lansăm exploratorul. Ea poate să fie o pagină de pe internet, o pagină de pe calculatorul personal sau o pagină goală. IE are pagina principală setată la adresa http://www.msn.com unde se găseşte portalul MSN care conţine īntre altele un catalog de legături care ne pot ajuta să mergem īn orice parte a internetului. Dacă dorim ca pagina principala să fie pe internet, dar alta decīt MSN, trebuie să scriem adresa (URL) acesteia de forma http://www.domeniu.com (unde īn loc de domeniu scriem google, yahoo, etc.). Dacă dorim să reinstituim pagina principală la adresa MSN (după ce am schimbat-o), va trebui să apăsăm butonul "Use Default". Dacă īn timp ce explorăm internetul ne place o pagină şi dorim să o facem pagină principală, va trebui ca īn momentul īn care ne aflăm pe pagina respectivă să apăsăm butonul "Use Current". Există şi posibilitatea să alegem o pagină goală, iar pentru aceasta trebuie să apăsăm pe butonul "Use Blank". Este recomandată această ultimă opţiune din motive care vor fi expuse mai jos.

    Secţiunea "Temporary Internet Files" (file descărcate de pe internet şi salvate pe hardisc).

  •    Īn momentul īn care IE afişează o pagină web, este creată şi o copie a acesteia (text +poze, etc.) pe hardisc īn dosarul C:\WINDOWS\Temporary Internet Files. Īn acest fel avem posibilitatea să accesăm pagina respectivă şi atunci cīnd nu sīntem conectaţi la internet. La această secţiune este recomandat să nu se facă modificări decīt eventual la spaţiul ocupat pe hardisc de paginile salvate. Dacă apăsăm pe butonul "Settings" va apare o fereastră cu acelaşi nume. Aici nu facem nici o modificare la secţiunea "Check for newer versions of stored pages" (verifică dacă există versiuni noi ale paginilor stocate). La secţiunea "Amount of disk space to use", putem să modificăm spaţiul ocupat de paginile web pe hardisc mutīnd cursorul riglei la stīnga sau la dreapta sau trecīnd o valoare īn cīmpul din dreapta riglei. Īn momentul īn care spaţiul specificat de noi este depăşit, IE va īncepe să şteargă paginile vechi pentru a le face loc celor noi. De asemenea putem să modificăm (nerecomandat pentru īncepători) dosarul īn care sīnt salvate pe hardisc paginile web, apăsīnd pe butonul "Move Folder" din josul ferestrei. După ce am făcut modificările, apăsăm butonul OK, sau butonul "Cancel" dacă nu vrem să facem nici o modificare.
  •     Dacă avem nevoie de spaţiu pe hardisc, putem să ştergem paginile salvate apăsīnd pe butonul "Delete Files". Dacă apăsăm pe acesta, va apare o minifereastră īn care ni se cere īncă o dată acordul pentru ştergerea paginilor. Dacă sīntem hotărīţi să le ştergem, bifăm opţiunea "Delete all offline content" şi apoi apăsăm butonul OK. Paginile vor fi şterse şi nu vor mai putea fi recuperate. Dacă am revenit asupra deciziei apăsăm butonul "Cancel".
  •     Butonul "Delete Cookies" se referă la nişte mici file text care sīnt salvate pe hardisc şi īn care se află detalii despre preferinţele noastre referitoare la paginile vizitate pe siturile web. Aceste file vor fi analizate īn detaliu īn acest manual ceva mai jos. Ele pot fi şterse oricīnd, fără ca acest lucru să afecteze īn vreu fel paginile web salvate pe hardisc. Dacă apăsăm pe butonul "Delete Cookies" va apare o minifereastra īn care ni se cere īncă o dată acordul pentru ştergerea micilor file. Dacă sīntem hotărīţi să le ştergem, apăsăm butonul OK.

    Secţiunea "History" (evidenţa paginilor web vizitate).

  •     IE menţine o evidenţă zilnică a paginilor web vizitate şi le ordonează după siturile cărora le aparţin, īn aşa fel īncīt să le putem accesa foarte uşor atunci cīnd nu sīntem conectaţi la internet. Īn cīmpul "Days to keep pages īn History" putem să specificăm pentru cīte zile trebuie să ţină IE evidenţa paginilor vizitate. Dacă apăsăm pe butonul "Clear History" putem să ştergem oricīnd această evidenţă. Va apare o minifereastră īn care ni se cere īncă o dată acordul pentru ştergerea evidenţei. Dacă sīntem hotărīţi să o ştergem, apăsăm butonul Yes, iar dacă ne-am răzgīndit apăsăm butonul "No".

    Butoanele "Colors" (culori), "Fonts" (corp de literă), Languages (limbi), Accesibility (accesibilitate) dau acces la opţiuni de modificare a aspectului paginilor web afişate de IE. Aceste opţiuni nu trebuie modificate de către internauţii īncepători.   

    FEREASTRA "SECURITY"

    Este utilă pentru modificarea opţiunilor de securitate pe care le impunem exploratorulului atunci cīnd vizităm siturile web. Nu trebuie făcute modificări de către internauţii īncepători.

    FEREASTRA "PRIVACY"

    Este utilă pentru modificarea opţiunilor de respectare a intimităţii personale pe care le impunem exploratorulului atunci cīnd vizităm siturile web. Nu trebuie făcute modificări de către internauţii īncepători.

    FEREASTRA "CONTENT"   

    Secţiunea "Content Advisor"

  • Permite restricţionarea accesului la unele situri al căror conţinut īl socotim neadecvat pentru unele din persoanele care folosesc calculatorul (de ex.pentru minori).

    Secţiunea "Certificates"

  • Permite folosirea de certificate emise de situri specializate īn securitatea datelor, care ne permit ca īn cazul īn care facem tranzacţii comerciale pe internet să ne identificăm cu precizie şi să cerem de asemenea ca siturile cu care dorim sa facem tranzacţiile să se identifice şi ele īnainte de a le trimite informaţii confidenţiale (numărul cărţii de credit, etc.). Nu trebuie făcute modificări de către internauţii īncepători.   

    Secţiunea "Personal Information"

  • Permite instruirea exploratorului īn privinţa actiunilor de īndeplinit īn situaţia īn care ni se cer date personale atunci cīnd vizităm unele situri. Nu trebuie făcute modificări de către internauţii īncepători.

    FEREASTRA "CONNECTIONS"

    Permite crearea, configurarea şi administrarea conexiunilor la internet. Este discutată pe larg īn pagina Conectare Gratuită īn secţiunea "Definirea Conexiunilor".

    FEREASTRA "PROGRAMS"

  • Secţiunea "Internet Programs" ne permite specificarea programelor principale ("default") care să fie folosite pentru aplicaţiile internet. La fiecare secţiune avem un cīmp, īn care putem să desemnăm programul principal apăsīnd pe săgeata cu vīrful īn jos din dreapta cīmpului şi apoi făcīnd clic īn meniul care apare pe programul pe care dorim să-l instituim ca program principal.
  • Butonul "Reset Web Settings" ne permite să reinstituim pagina principală şi cea de căutare a IE (ambele de la MSN), īn cazul īn care am ales alte pagini şi dorim să revenim la paginile iniţiale.
  • Căsuţa "IE should check to see whether it is the default browser" trebuie să fie bifată dacă dorim să fim atenţionaţi īn cazul īn care un alt program de explorare a internetului pe care l-am instalat se autoinstituie ca program principal. Īn cazul īn care se īntīmplă acest lucru, la pornirea IE va apare o minifereastră īn care sīntem īntrebaţi dacă nu dorim să reinstituim programul IE ca program principal.

    FEREASTRA "ADVANCED"

    Permite configurarea unor opţiuni referitoare la comportamentul exploratorului īn unele situaţii precise. Nu este recomandată efectuarea de modificări de către internauţii īncepători, cu excepţia celor descrise mai jos. Faţă de setările iniţiale ("defaults"), pot fi făcute eventual doar cīteva modificări şi anume trebuie īnlăturată bifarea de la opţiunile :

  •     "Enable Automatic Image Resizing" (redimensionare automată a imaginilor mari). Este preferabil să păstrăm dimensiunea normală a imaginilor descărcate, putīnd să le modificăm dimensiunile ulterior cu un program de editare grafică, cum este de exemplu Irfan View.
  •     "Play Animations", "Play Sounds", Play Videos" īn web pages. Unele situri web īşi īmbunătăţesc aspectul cu mici animaţii, sunete sau filmuleţe video. Acestea fac īnsă ca paginile siturilor respective să se descarce mai greu. Īnlăturīnd bifarea de la opţiunile respective paginile se vor descărca mai uşor şi īn acelaşi timp nu vom pierde nimic din conţinutul lor, pentru că animaţiile, sunetele şi filmele sīnt doar pentru decor.
  •     "Show Pictures" (afişează imaginile) şi "Smart Image Dithering" (calitate crescută a imaginilor). Īn această situaţie nu mai sīnt descărcate imaginile din paginile web, ceea ce face ca afişarea paginilor să fie mai rapidă.
 

CONECTAREA  LA INTERNET  ŞI  DECONECTAREA

    Facem dublu clic pe icoana IE de pe birou [desktop]. Programul se va deschide cu o pagină goală (dacă am ales opţiunea "Blank Page" pentru pagina principală IE - "home page"). Facem clic īn bara de adrese (aflată sub bara de unelte - Toolbar) şi scriem adresa unui sit web. Aceasta poate fi scrisă īn forma http://www.domeniu.com sau mai bine īn forma simplificată www.domeniu.com (sau www.domeniu.ro). Facem apoi clic pe butonul "Go" (porneşte) aflat la dreapta barei de adrese sau apăsăm tasta ENTER. Va apare fereastra de conectare īn care facem clic pe butonul "Connect" aflat la partea de jos a ei. Va apare o minifereastră cu titlul "Connecting to FSI" şi cu textul "Dialing". Īn acelaşi timp auzim cum modemul formează numărul de telefon al furnizorului de servicii internet (FSI). La scurt timp se va auzi o succesiune de sunete de frecvenţă īnaltă (ţiuituri, şuierături) care semnalează īnceperea procesului de comunicare īntre modemul de pe calculatorul nostru şi modemul serverului FSI. Īn minifereastra cu titlul "Connecting to FSI" apare textul "Verifying username and password" şi īn acest moment calculatorul nostru trimite serverului FSI datele care permit identificarea noastră, pentru a ni se permite accesul la internet. Īn cazul īn care serverul acceptă datele de identificare ca fiind corecte, conectarea la internet va fi stabilită. Minifereastra cu titlul "Connecting to FSI" va dispare, iar pagina web a cărei adresă am scris-o īncepe să fie afişată pe monitor. De asemenea va apare īn colţul din dreapta jos al ecranului o icoană cu două calculatoare conectate īntre ele, ale căror monitoare sīnt colorate intermitent.

    Procesul de conectare la internet se desfăşoară īn mod normal pe parcursul a 20 - 30 de secunde. Dacă nu se realizează conectarea īn acest interval de timp, īnseamnă că sīnt probleme fie pe linia telefonică, fie la nivelul serverului FSI. Dacă IE sesizează că sīnt probleme majore care īmpiedică conectarea, atunci va apare o minifereastră cu titlul "Disconnected from FSI" īn care sīntem anunţaţi că nu se poate stabili o conexiune la internet şi că trebuie să verificăm dacă parola este corectă. Apăsăm pe butonul OK. Dacă īnsă IE nu sesizează probleme majore, atunci programul va īncerca să se conecteze de 10 ori la rīnd după care va renunţa. Dacă nu dorim să aşteptăm pīnă cīnd IE termină īncercările de conectare, va trebui să facem clic pe butonul "Cancel" de pe minifereastră şi ne vom īntoarce la fereastra de conectare. Facem clic apoi pe butonul "Work Offline" şi īncercarea de conectare va fi īntreruptă. Īn general problemele īntīlnite la conectare sīnt trecătoare, soluţia fiind să īncercăm să ne conectăm mai tīrziu, de preferinţă peste 10 minute sau mai mult.

    Este posibilă şi situaţia īn care conectarea a reuşit (evidenţiată de faptul că a apărut icoana cu cele două calculatoare), īnsă pagina web nu se afişează pe monitor. Această situaţie poate apărea din două motive. Este posibil ca serverul web care găzduieşte pagina dorită de noi să se fi defectat şi pentru a verifica acest lucru scriem altă adresă īn bara de adrese şi apăsăm tasta Enter. Dacă noua pagină va fi afişată pe monitor īnseamnă că pagina pe care doream să o vizităm iniţial este inaccesibilă pe moment şi trebuie să revenim mai tīrziu pentru a o vedea. Dacă īnsă nici a doua pagină nu este afişata, īnseamnă că īntre calculatorul nostru şi serverul FSI nu s-a stabilit o conexiune corespunzătoare sau că serverul FSI nu poate stabili o conexiune cu serverele web de pe internet. Īn această situaţie trebuie să ne deconectăm de la serverul FSI şi să īncercăm o reconectare mai tīrziu.

    Dacă dorim să ne deconectăm de la internet, trebuie să facem clic dreapta pe icoana cu cele două calculatoare din colţul din dreapta jos al ecranului şi īn meniul care apare să facem clic pe opţiunea "Disconnect". Peste icoană va apare un X roşu şi apoi icoana va dispare. Modemul va scoate un sunet specific (un clic) şi calculatorul va fi deconectat instantaneu de la internet. O altă metodă de deconectare este īnchiderea tuturor ferestrelor IE. Īn momentul īn care este īnchisă şi ultima fereastra IE, va apare o minifereastra īn care sīntem īntrebaţi dacă dorim să ne deconectăm de la internet sau să rămīnem conectaţi. Facem clic pe butonul "Disconnect Now" dacă dorim să fim deconectaţi şi pe butonul "Stay Connected" dacă dorim să păstrăm conexiunea (de ex. pentru lucrul cu programul de poştă electronică, FTP, IRC sau uznet.

    Foarte rar apar la conectare, īn timpul explorării internetului sau la deconectare unele probleme legate de explorator. Īn timpul unei īncercări de conectare nereuşite este posibil ca exloratorul să nu mai răspundă la comanda de anulare a īncercării de conectare şi să īncerce să se conecteze, chiar dacă se aude clar că numărul FSI sună ocupat.Īn timpul explorării internetului este posibil ca IE să nu mai răspundă la comenzile pe care i le dăm. Este posibil şi ca icoana cu cele două calculatoare conectate să dispară, deşi conexiunea nu a fost īntreruptă. Īn fine există şi situaţia īn care este imposibilă deconectarea de la internet. Īn toate aceste cazuri (care apar totuşi foarte rar) este necesară repornirea calculatorului, acţiune care va remedia toate problemele legate de IE şi care va īntrerupe şi conectarea la internet. Pentru a iniţia repornirea se apasă īn acelaşi timp şi de două ori la rīnd pe tastele Ctrl, Alt şi Del sau se reporneşte calculatorul īn alt fel. Este īnsă posibil ca problemele să dispară nu după repornirea calculatorului, ci numai după resetarea acestuia.

    Viteza de conectare la internet depinde de mai mulţi factori, dintre care cei principali sīnt : viteza modemului, calitatea liniei telefonice şi calitatea conexiunii oferite de FSI. Putem afla viteza cu care sīntem conectaţi ducīnd cursorul mausului peste icoana care apare după stabilirea conectării (cea cu două calculatoare conectate īntre ele, ale căror monitoare sīnt colorate intermitent). Va apare un text scris pe fundal galben de genul "36914 bytes received 3338 bytes sent @ 53333 bps". Primele două valori numerice prezintă traficul de date (primite şi trimise) īn sesiunea de internet īn care ne aflăm, iar valoarea de după semnul @ indică viteza conexiunii, īn cazul de faţă aceasta fiind de 53333 biţi pe secundă (53,3 kilobits/s sau prescurtat 53,3 kb/s sau 53,3 kbps). Această viteză este normală pentru un modem de 56 K, aşa cum sīnt majoritatea modemurilor dial-up. Viteza maximă obţinută cu un astfel de modem nu poate depăşi 56000 bps (56 kb/s). Dacă viteza de conectare cu un astfel de modem nu depăşeşte 40000 bps este indicat să īntrerupem conexiunea şi să ne conectăm din nou. Dacă avem īn permanenţă o viteză mică de conectare (sub 40 kb/s), este indicat să cumpărăm ore de acces la internet de la alt FSI. Dacă nici īn această situaţie lucrurile nu se īmbunătăţesc, este posibil ca linia telefonică să fie responsabilă de viteza mică de conectare. Pentru modemurile mai vechi (de 33,6 K), o viteză normală de conectare trebuie să depăşească 20000 bps (20 kp/s).

    Putem obţine informaţii despre conexiunea la internet şi dacă facem clic dreapta pe icoana care apare după stabilirea conectării. Īn meniul ce apare facem clic pe opţiunea "Status". Va apare o minifereastră numită "Connected to FSI" unde vedem viteza de conectare, durata conectării şi valoarea traficului de date īn sesiunea de internet curentă. Īnchidem minifereastra apăsīnd pe butonul OK sau ne putem deconecta de la internet apăsīnd pe butonul "Disconnect".

 

PARTEA 1

PARTEA 2

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.