VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

WEBMEL  (WEBMAIL)

UTILIZAREA  CONTURILOR  GRATUITE  DE  E-MAIL  (MEL)  BAZATE  PE  INTERNET

CONTURILE  DE  E-MAIL  (MEL)  GRATUITE

 1. INTRODUCERE
 2. FACILITĂŢI
 3. ALEGERE
 4. FOLOSIRE
 

INTRODUCERE

    Conturile gratuite de mel (mesagerie electronica - posta electronica) sīnt cele mai populare lucruri gratuite oferite pe Internet de siturile care doresc sa-şi imbunatateasca traficul şi sa capete o audienta constanta, cu ajutorul căreia sa incheie contracte mai avantajoase cu firmele de publicitate. Practic fiecare sit mai mare oferă un cont de mel gratuit, iar acest lucru nu face decīt sa sporeasca confuzia internautilor pentru care alegerea īntre serviciile unui sit sau ale altuia se dovedeste anevoioasa.

    Marele avantaj al conturilor de mel de pe Internet consta īn faptul ca ele nu depind de ISP-ul (firma care oferă conectarea la Internet) folosit, putīnd fi accesate de oriunde exista o conexiune la Internet. Teoretic conturile sīnt valabile un timp nelimitat de la deschiderea lor, totuşi anumite situri solicita un minimum de activitate īn lipsa căreia conturile sīnt desfiintate.

    Īncepīnd cu anul 2002 scăderea veniturilor companiilor care īşi desfăşoară activitatea exclusiv prin Internet (aşa-zisele "dotcomuri") a făcut ca multe din ofertele de conturi de mel gratuit sa se modifice, aceasta implicind īn general faptul ca unele servicii care au fost multă vreme fără plata sa fie disponibile numai contra unui abonament lunar.

 

FACILITĂŢI

    Facilitatile oferite de conturile gratuite sīnt īn mare masura asemănătoare şi anume un spaţiu de 3-6 MB, posibilitatea de a crea dosare īn care sa fie stocate mesajele, posibilitatea de a folosi o semnatura pentru mesajele trimise, etc.

    Exista īnsă şi facilitati mai speciale care nu se intilnesc la toate ofertele şi este bine ca aceste facilitati sa fie avute īn vedere atunci cīnd se ia decizia pentru deschiderea unui cont care sa fie folosit un  timp mai indelungat. Cele mai importante facilitati sīnt "Forwarding" şi "POP3 + SMTP Services" care permit accesul la mesajele mel fără deplasarea pe situl Web care oferă contul de mel gratuit. Aceste facilitati sīnt de cele mai multe ori oferite contra cost.

    Retransmiterea ("Forwarding") permite ca mesajele trimise la adresa contului de mel de pe Internet sa fie redirijate, de exemplu către contul de mel oferit de ISP-ul care asigura conexiunea la Internet. Adresa către care trebuie redirijate mesajele poate fi schimbata oricind, de exemplu īn cazul schimbarii ISP-ului.

    Retransmiterea este un serviciu extrem de util şi de aceea pentru a fi īnţeles cum se poate avea acces la el trebuie oferit un exemplu.

Explicarea  Retransmiterii (Forwarding)

   Să presupunem ca un internaut are o adresa de mel la un ISP rumīnesc, adresa care este utilizator@isp.ro . El doreşte īnsă sa aibă o adresa de mel permanenta care sa nu se modifice īn cazul īn care se aboneaza la alt ISP. Pe de alta parte el nu vrea sa se conecteze de mai multe ori pe zi la Internet şi sa mearga pe un sit Web pentru a verifica dacă a primit mesaje. El alege sa-şi deschida un cont pe situl MelGratuit (companie fictiva) pentru ca acest serviciu oferă retransmiterea mesajelor("Forwarding") şi primeste adresa utilizator@melgratuit.com .

   MelGratuit va face o verificare a proprietarului adresei şi va trimite un mesaj cu un cod la adresa utilizator@isp.ro iar utilizatorul va trebui sa completeze codul din mesaj pe o pagina speciala a sitului MelGratuit. Dupa ce s-a terminat aceasta ultima etapa de verificare toate mesajele venite pe adresa utilizator@melgratuit.com vor fi retransmise la adresa utilizator@isp.ro . Internautul va putea sa descarce mesajele trimise de alţi internauti la adresa utilizator@melgratuit.com direct din cutia sa postala oferita de ISP nemaifiind nevoie sa mearga pe situl MelGratuit.

   Dacă internautul se va abona la alt ISP şi va primi adresa utilizator@ispnou.ro va trebui sa mearga pe situl MelGratuit şi sa facă modificările adecvate īn aşa fel īncīt mesajele sa fie retransmise la noua adresa.

       Serviciile POP3+SMTP permit folosirea contului de mel gratuit pentru primirea şi transmiterea de mesaje doar cu ajutorul programului de mel (de exemplu Outlook Express-OE) fără a merge pe situl Web care oferă contul gratuit.Īn acest fel se scade sensibil timpul petrecut on-line mai ales dacă se trimit sau se receptioneaza mai multe mesaje. Pentru a putea profita de acest serviciu este nevoie de o conexiune completa la Internet (nu numai o conectare la serverul de mel al unui ISP) şi de configurarea unui nou cont de mel īn programul de mel (OE). Aceasta se face extrem de simplu urmind indicatiile de pe situl care furnizeaza serviciul, indicatii care se gasesc la sectiunea de ajutor ("help") sau de intrebari puse frecvent (FAQ). Dacă se foloseşte tot exemplul companiei fictive MelGratuit lucrurile vor arata foarte probabil īn felul urmator:

Incoming Mail (POP3) Server: pop.mail.melgratuit.com
Outgoing Mail (SMTP) Server: smtp.mail.melgratuit.com
Account Name/Login Name: utilizator
E-mail address: utilizator@melgratuit.com
Password: parola aleasă

    Datele prezentate īn tabelul de mai sus cu privire la adresele serverelor POP3 şi SMTP nu sīnt nişte date standard folosite de toate siturile care oferă conturi gratuite. Unele dintre acestea pot folosi atīt pentru serverul POP3 cīt şi pentru serverul SMTP o adresa de tipul mail.melgratuit.ro . Alte situri pot folosi pentru serverul POP3 o adresa de tipul pop3.melgratuit.ro iar pentru serverul SMTP o adresa de tipul smtp.melgratuit.ro .

    Alte facilitati oferite odata cu conturile de mel gratuite sīnt : carnet cu adrese, calendar, felicitari electronice, filtru anti-spam, filtru anti-virus, raspuns automat,etc.O adresa uşor de retinut reprezintă īn mod evident un avantaj.

 

ALEGERE

    Alegerea unui serviciu de mel gratuit trebuie sa se facă tinind cont de următoarele aspecte:
  •   Compania ofertanta(proprietara a sitului Web) trebuie sa fie o companie cunoscuta, care este specializată īn servicii Internet (de ex.Yahoo) sau care apeleaza la o companie specializată īn astfel de servicii. Īn acest fel este garantata o funcţionare corespunzatoare (rapidă şi fiabila) a serviciului.
  •  Contul de mel trebuie sa presupuna servicii de retransmitere (forwarding) sau servicii POP3+SMTP, īn cel mai bun caz fiind oferite ambele tipuri.
  •  Trebuie sa fie posibila verificarea şi descarcarea mesajelor din alte conturi de mel,de pe Internet sau oferite de ISP-uri.
  •  Contul de mel trebuie sa aibă cel puţin 2MB spaţiu disponibil pentru mesaje.
  •  Mesajele trebuie sa poată fi primite şi trimise atīt īn format TEXT cīt şi īn format HTML.

    Este bine sa fie citite paginile care detaliaza oferta precum şi paginile de ajutor ("help") şi cele cu intrebari puse frecvent ("FAQ"). Astfel sīnt aflate toate facilitatile de baza ca şi cele suplimentare ale ofertei īn cauza dar şi limitarile acesteia.

    Foarte importante sīnt paginile care conţin termenii contractuali ("Terms of Service") pentru ca sa fie clar ce fel de comportamente nu sīnt tolerate (de ex. trimiterea de mesaje publicitare nesolicitate-SPAM).

    Īn tabelul de mai jos sīnt oferite legaturi către siturile cu unele din cele mai bune oferte, cu menţiunea ca gama de servicii pusa la dispoziţie īn mod gratuit de siturile rumīneşti este foarte avantajoasa :    

  Yahoo Mail   Hotmail   Mail.com     
  HotPop      My Real Box  
  Fast Mail   Soft Home  
 
  Home (ro) - POP3   Plic (ro) - POP3   DAP (ro) - POP3
  My Mail (ro) - POP3   Post (ro) - POP3   Bumerang (ro) - POP3
  Emoka (ro) - POP3   Kappa (ro)   141 (ro)
  Apropo (ro)   Ansit (ro)   Portal (ro)
  Astral (ro)   Top Mail (ro)   d-Toate (ro)
  Flash (ro)   Go2Web (ro)   ROL (ro)

      Lista completa a companiilor straine care oferă conturi de mel gratuite (alaturi de sfaturi pentru selectionarea celor mai bune oferte) poate fi gasita la adresa:

       E-Mail Adresses

   

 

FOLOSIRE

    Folosirea unui cont de mel gazduit pe Internet este extrem de simpla:
  •     Mesajele primite pot fi citite pe situl Web care oferă contul gratuit,pot fi descarcate prin serviciul POP3 sau, cel mai bine,pot fi descarcate din contul de mel oferit de ISP unde sīnt depozitate dacă se foloseşte serviciul de retransmitere (forwarding).
  •     Mesajele de trimis pot fi trimise fie direct de pe situl Web care oferă contul gratuit,fie cu ajutorul programului de mel folosind serviciul SMTP (aceasta varianta este īn general mai greoaie).

    Cea mai bună metoda de a compune şi trimite mesaje de mel folosind un cont gratuit presupune trei etape:

  •     Scrierea mesajelor fără a fi conectat la Internet ("off-line") cu ajutorul unui editor de text oarecare,urmata de salvarea filelor respective. Mesajele pot fi scrise şi īn programul de mel şi salvate ca schite ("drafts").
  •     Conectarea la Internet, deplasarea la situl Web care oferă contul gratuit şi accesarea contului mel prin identificare cu nume de utilizator şi parola.
  •     Copierea textului din filele salvate pe harddisc şi lipirea lui īn corpul unor mesaje care urmeaza a fi trimise direct de pe situl Web.

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.