VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

UZNET (USENET - NEWSGROUPS)

UTILIZAREA  PROGRAMULUI  OUTLOOK  EXPRESS  PENTRU  USENET  (NEWSGROUPS)

MANUAL  OUTLOOK  EXPRESS  PENTRU  USENET

  1. GĂSIREA  UNUI  SERVER  UZNET
  2. CREAREA  UNUI  CONT  UZNET  ĪN  OUTLOOK  EXPRESS
  3. DESCĂRCAREA  LISTEI  DE  GRUPURI  DE  PE  UN  SERVER  UZNET
  4. ABONAREA  LA  UZGRUPURI
  5. DESCĂRCAREA  MESAJELOR  DE  PE  SERVER
  6. CITIREA  ŞI  SALVAREA  MESAJELOR
  7. TRIMITEREA  UNUI  MESAJ  NOU
  8. RĂSPUNSUL  LA  UN  MESAJ
  9. BLOCAREA  MESAJELOR  TRIMISE  DE  UN  INTERNAUT
10. ŞTERGEREA  MESAJELOR  DESCĂRCATE
 

INTRODUCERE

    Uznet (Usenet) a fost creat iniţial ca o alternativa la precursorul Internetului care se numea Arpanet. Reteaua Arpanet era la īnceput o retea inchisa folosită exclusiv īn scop militar care putea fi folosită de civili doar dacă lucrau īn universitati din USA implicate īn contracte de cercetare cu uz militar. Studentii din universitatile care nu intrau īn aceasta categorie nu au privit cu ochi buni discriminarea la care erau supusi şi şi-au pus problema dacă nu cumva era posibil sa alcatuiasca o retea similara Arpanetului.

    Īn anii '70 majoritatea calculatoarelor folosite īn universitati foloseau sistemul de operare UNIX care permitea comunicarea (schimb de file, mesagerie electronica) īntre calculatoare prin protocolul UUCP ("unix-to-unix copy protocol"). Īn acest fel calculatoarele dintr-o universitate puteau fi legate īntr-o retea, ceea ce permitea o folosire mai eficienta a resurselor. Alcatuirea de retele de calculatoare era un lucru obişnuit pentru calculatoarele care se gaseau la aceeaşi locatie. Deşi calculatoarele putea comunica prin UUCP şi dacă se aflau īn locatii diferite şi se formasera deja cīteva astfel de retele de calculatoare nimeni nu incercase sa creeze o retea de anvergura Arpanetului.

   Īn 1979 la universitatea din statul Carolina de Nord (UNC) cīţiva studenti au scris primul program care punea bazele construirii unei retele de mare anvergura formata din calculatoare (echipate cu sistemul de operare UNIX) care comunicau īntre ele prin intermediul liniilor telefonice. Acesti studenti faceau parte dintr-un grup numit "Unix Users Group" (grupul utilizatorilor sistemului de operare UNIX) şi din aceasta cauza reteaua pe care au creat-o a fost denumită Unix Users Network (reteaua utilizatorilor de UNIX) denumire care a fost prescurtata mai tīrziu īn USENET (Uznet īn romana). Aceasta noua retea a fost un timp independenta fata de Arpanet īnsă ulterior cele doua retele au fost interconectate iar īn prezent Uznet este parte integranta a retelei Internet. Aceasta fuziune a avut ca rezultat cresterea exponentiala a utilizatorilor Uznet ceea ce a dus la inlocuirea protocolului UUCP cu protocolul NNTP (Net News Transfer Protocol), mult mai eficient īn noua conjunctura.

    Uznet s-a dezvoltat de la īnceput ca un urias rezervor de grupuri de discuţii, numite de obicei "newsgroups" (termen tradus literal prin grupuri de stiri, informaţii). Denumirea de grup de stiri este improprie īn momentul de fata şi se mentine numai īn virtutea traditiei. Nu exista nici o deosebire īntre continutul discutiilor dintr-un grup de discuţii Uznet (uzgrup) şi un grup de discuţii prin mel gazduit de un sit specializat cum este Yahoo Groups. Uznet se bazează pe o retea de servere care gazduiesc grupurile de discuţii, servere care sīnt raspindite īn toată lumea. Numarul grupurilor gazduite de un server variază de la cīteva zeci la cīteva zeci de mii. Un grup de discuţii gazduit de un server Uznet este īn mare masura similar unui grup mel de discuţii gazduit de siturile specializate Yahoo Groups sau Topica. Diferenta este data de faptul ca īn timp ce Yahoo Groups şi Topica gazduiesc fiecare grupuri care nu mai exista īn alta parte, serverele Uznet gazduiesc toate aceleaşi grupuri de discuţii. Nu conteaza deci la ce server de Uznet ne conectam pentru a citi mesajele unui grup de discuţii, toate serverele au aceleaşi mesaje. Putem noi insine sa contribuim cu mesaje la discuţiile din grupul respectiv şi asta indiferent cărui server Uznet īi trimitem mesajele noastre.

    Cheia intelegerii retelei Uznet este realizarea faptului ca serverele acestei retele comunica permanent īntre ele şi īşi actualizeaza continutul unul altuia. Uznet este deci o colectie de grupuri de discuţii care nu sīnt stocate centralizat ca īn cazul Yahoo Groups sau Topica. Aceasta particularitate a Uznetului este foarte avantajoasa pentru ca grupurile nu apartin nimanui şi nimeni nu le poate cenzura sau desfiinta.

    Exista īnsă şi dezavantaje ale modului īn care serverele retelei Uznet administreaza grupurile de discuţii. Din cauza faptului ca numărul de grupuri este foarte mare şi traficul de mesaje al acestora este foarte insemnat nici unul din serverele Uznet nu gazduieste toate grupurile existente la un moment dat. De asemenea, nici un server Uznet nu stocheaza mesajele unui grup pentru un timp indelungat,ele sīnt sterse īn mod periodic pentru a face fata mesajelor noi. Acest ultim neajuns a fost remediat īn anul 2001 cīnd procesul de arhivare a mesajelor a fost preluat de situl Google care a alcatuit o arhiva a tuturor mesajelor trimise de la inceputurile retelei Uznet pīnă īn prezent.

    Grupurile de discuţii de pe Uznet (uzgrupurile) sīnt impartite īn categorii numite ierarhii. La īnceput au existat doar doua categorii numite MOD şi NET, grupurile apartinind MOD fiind moderate iar celelate nu. Īn 1986-1987 a avut loc ceea ce se numeste "Marea Redenumire" īn timpul căreia s-a decis renuntarea la cele doua categorii existente şi infiintarea unora noi ,mai specifice. Au fost deci create ierarhiile (categoriile) :COMP (calculatoare), MISC (diverse), NEWS (discuţii despre uznet), REC (activitati recreationale), SCI (stiinta), SOC (societate), TALK (taifas pe orice teme, inclusiv controversate). Īn scurt timp a apărut şi ierarhia ALT (alternativ) datorita faptului ca unele grupuri care se ocupau de teme foarte controversate la acea vreme nu au putut sa fie create īn ierarhiile deja existente. Īn prezent, pe līngă aceste categorii mai exista nenumarate altele dintre care cele mai importante sīnt acelea care ordoneaza grupurile după tara (DE pentru Germania, FR pentru Franta, etc.).

    Numele unui grup ne arata care sīnt subiectele de discuţie īntre membrii sai. El este format din doua sau trei cuvinte despartite printr-un punct. Primul cuvīnt este īntotdeauna denumirea categoriei (ierarhiei) din care face parte grupul respectiv iar următoarele cuvinte descriu subiectul principal de conversatie abordat īn cadrul grupului. Astfel, īn grupul talk.philosophy.misc se discuta subiecte filozofice diverse iar īn grupul sci.environment se discuta despre protectia mediului inconjurator.Un element important īn definirea grupurilor este prezentă cuvīntului "binaries".Īn general Uznet este folosit pentru discuţii şi mai puţin pentru schimb de file. La majoritatea grupurilor este permisa trimiterea de mesaje care sa contina doar text, nu şi atasamente cu file de diverse tipuri. Exista īnsă şi grupuri unde avem posibilitatea sa trimitem şi sa primim mesaje care sa contina orice tip de file (inclusiv poze, sunete, filme, programe,etc.) iar aceste grupuri au īn denumirea lor cuvīntul "binaries" (de la file binare).

 

PROGRAME

    Pentru a participa la discuţii īn grupurile gazduite pe serverele Uznet avem nevoie de un program special numit impropriu "newsreader" (cititor de stiri). Acest program este similar īn funcţionare cu un program client de posta electronica, cu ajutorul lui citim mesajele primite dela uzgrupurile la care ne abonam şi tot cu ajutorul lui trimitem mesaje la aceste grupuri. Din aceasta cauza programe ca Outlook Express pot indeplini ambele functii, cea de client de posta electronica şi cea de "cititor de stiri". Exista şi programe concepute special pentru participarea la discuţiile din uzgrupuri care pot fi folosite īnsă şi ca programe client de mel.

    Pentru internautii īncepători şi cei cu cunostinte medii cel mai bun program pentru uzgrupuri este Outlook Express (OE) care este instalat īmpreună cu Internet Explorer. Alte programe bune sīnt 40tude Dialog (gratuit), Forte Agent (are şi varianta gratuita) şi XNews (gratuit) dar acestea sīnt recomandate mai ales internautilor avansati.

    Internautii care īşi permit d.p.d.v. financiar sa stea on-line un timp mai indelungat pot sa citeasca mesajele de pe uzgrupuri folosind unele situri web specializate. De pe aceleaşi situri ei pot trimite mesaje la uzgrupuri. Cele mai bune astfel de situri sīnt : Google Groups , Web2News şi Inter Bulletin .

 

FOLOSIREA  OUTLOOK  EXPRESS (versiunea 6.1)

    Orice internaut care stie sa folosească OE pentru primirea, trimiterea şi administrarea de mesaje mel va invata foarte repede sa folosească acest program pentru participarea la discuţiile din uzgrupuri.

    1. GĂSIREA UNUI SERVER UZNET

  •     Prima etapa īn folosirea uznet este gasirea unui server uznet la care sa ne conectam. Īn mod normal un furnizor de servicii Internet (FSI) de la care cumparam un număr de ore de acces la Internet ar trebuie sa aibă şi un server uznet (pe līngă serverul de mel) la care sa ne conectam pentru a primi şi transmite mesaje. Īn Rumīnia (dar şi īn alte părţi) FSI au servere speciale pentru mel īnsă nu şi pentru uznet deci trebuie mai īntīi sa ne conectam la Internet,apoi sa cautam un server uznet şi īn final sa ne conectam la acesta.
  •     Serverele uznet care sīnt disponibile pe Internet sīnt de doua feluri, gratuite şi cu plata (abonament lunar). Folosirea serverelor cu plata este mai avantajoasa pentru ca sīnt mai rapide, gazduiesc mai multe grupuri şi pastreaza arhive ale mesajelor inclusiv ale celor care conţin file grafice, sonore sau multimedia. Serverele gratuite gazduiesc un număr mai mic de grupuri şi īn mod caracteristic gazduiesc putine grupuri unde se trimit mesaje cu atasamente de dimensiuni mari (grupuri care au īn denumirea lor cuvīntul "binaries"). O alte diferenta īntre serverele cu plata şi cele gratuite este data de faptul ca īn timp ce īn cazul tuturor serverelor cu plata putem sa primim şi sa trimitem mesaje acest lucru nu este valabil pentru serverele gratuite dintre care cea mai mare parte ne permit doar sa primim mesaje.
  •     Gasirea unui server uznet gratuit nu este dificila. Avem mai multe optiuni.Cea mai bună este sa mergem pe situl Open Directory şi sa consultam sectiunea "Public News Servers" din catalogul de legaturi ("web directory"). Aici vom putea gasi legaturi către situri care publica (şi actualizeaza regulat) liste cu adresele serverelor gratuite. Alternativ putem sa mergem pe situl unui motor de cautare şi sa cautam pagini care sa contina cuvintele "Free News Server" sau "Public News Server". Unele din cele mai bune situri care publica liste cu adresele serverelor gratuite sīnt Free News Server Index şi Newzbot . Atentie, majoritatea serverelor gratuite nu permit decīt descarcarea mesajelor, nu şi trimiterea de mesaje. Listele de servere gratuite specifica īn cazul fiecărui server numărul de grupuri gazduite şi dacă serverul permite postarea de mesaje sau nu. Se recomanda folosirea serverelor care gazduiesc cel puţin 20.000 de grupuri.
  •     Adresa unui server uznet seamănă cu adresa unui sit web. Ea poate fi exprimata ca un grup de cuvinte ( news.ind.mh.se ) sau ca un sir de numere ( 208.149.207.130 ). O legatura (prezentă īntr-o pagina web) către un server uznet este de forma news://news.ind.mh.se/ sau  news://208.149.207.130 .
  •     Este indicat sa ne conectam la un server după ce am creat un cont uznet īn OE. Crearea contului se face fără sa fim conectati la Internet.

    2. CREAREA UNUI CONT UZNET ĪN OUTLOOK EXPRESS

  •     Lansam OE şi facem clic pe meniul "Tools" (instrumente) şi apoi alegem din acesta optiunea "Accounts" pe care facem clic. Apare o multifereastra numită "Internet Accounts" (conturi Internet). Facem clic pe butonul "Add" (adauga) care se afla īn partea dreapta a multiferestrei. Din meniul care apare alegem optiunea "News"(uznet) pe care facem clic. Īn acest moment este lansat vrajitorul de creare a conturilor uznet care este format din mai multe ferestre care au cimpuri care trebuie completetate.
  •     Īn prima fereastra,numită "Your Name" (numele dv.) se completeaza īn cimpul "Display Name" numele şi prenumele nostru. Dacă nu vrem sa ne dezvaluim numele adevărat atunci cīnd trimitem mesaje la uzgrupuri putem sa scriem o porecla (de ex. Utilizator) īn loc de nume şi prenume. Apasam butonul "Next" (urmatorul).
  •     Va apare o fereastra numită "Internet news e-mail address" unde trebuie sa completam īn cimpul "E-mail address" adresa de mel pe care vrem sa o folosim pentru uznet. Aceasta adresa va fi prezentă īn antetul mesajelor pe care le trimitem la uzgrupuri deci va fi vazuta de multă lume. Exista posibilitatea ca sa primim multe mesaje publicitare (spam) la acea adresa de aceea este indicat sa nu fie folosită adresa primara de mel (cea de la FSI de la care am cumparat ore de acces Internet) ci adresa unui cont gratuit de mel ( deschis la Yahoo , Hotmail, etc.).Scriem adresa de mel şi apasam butonul "Next".
  •     Va apare o fereastra numită "Internet news server name" (numele serverului uznet) unde trebuie sa completam īn cimpul "News (NNTP) server" adresa unui server uznet. Aceasta trebuie luata din paginile unui sit care publica adrese de servere gratuite şi poate fi exprimata ca un grup de cuvinte ( freenews.netfront.net ) sau ca un sir de numere ( 208.149.207.130 ). Dupa ce completam adresa unui server care ne permite atīt sa citim cīt şi sa trimitem mesaje apasam butonul "Next". Să presupunem ca trecem adresa news.ind.mh.se . Atentie,este posibil ca acest server gratuit sa nu mai fie īn activitate, el este oferit doar ca exemplu.
  •     Va apare o fereastra numită "Congratulations" unde trebuie sa apasam butonul "Finish" (sfirsit).
  •     Ne gasim din nou īn multifereastra "Internet Accounts". Vedem ca a apărut un cont uznet numit "news.ind.mh.se" īn sectiunea "News" a multiferestrei. Inchidem multifereastra apasind butonul "Close" (inchide) care se afla īn partea de jos a ei.
  •     Crearea contului uznet a luat sfirsit. Imediat după crearea contului va apare īn mod automat o minifereastra care ne intreaba "Would you like to go online and download newsgroups from the news account you added ?" (doriti sa va conectati la Internet şi sa descarcati lista de grupuri care sīnt prezente pe serverul uznet la care v-ati deschis un cont ?") Alegem sa lasam pe mai tīrziu descarcarea listei de uzgrupuri deci apasam butonul "No".
  • Putem crea o scurtatura īn bara Outlook către contul uznet dacă facem clic dreapta īn interiorul ei şi apoi alegem optiunea "New Outlook Bar Shortcut". Īn fereastra care apare,numită "New Shortcut" facem clic pe numele contului şi apoi apasam butonul OK.
  •     Putem crea mai multe conturi uznet, cīte unul pentru fiecare server a cărui adresa o cunoastem. De exemplu putem crea un cont la un server care ne permite doar sa citim mesaje şi unul la un server care ne permite doar sa trimitem mesaje.
  •     Putem sterge un cont dacă facem clic pe numele sau (īn fereastra "news" din multifereastra "Internet Accounts") şi apoi apasam butonul "Remove" (inlatura). Dupa ce confirmam dorinta de a sterge contul (apasind butonul "OK" īn minifereastra de confirmare) acesta va dispare din lista.
  •     Pentru fiecare cont uznet creat programul OE infiinteaza un dosar cu numele contului īn care sīnt depozitate mesajele descarcate de pe server. Outlook Express functioneaza īn paralel ca program client de mel şi ca program client de uznet. Programul trebuie deci sa separe mesajele mel de cele uznet. Pentru aceasta OE lucreaza cu un sistem de dosare şi subdosare separate pentru mel şi uznet. Posta electronica se afla grupata īntr-un dosar principal numit "Local Folders" (dosare locale). Acest dosar conţine la rīndul sau mai multe subdosare numite "Inbox", "Outbox", etc. īn care sīnt depozitate mesajele mel.Īn mod similar fiecare server uznet este asimilat de OE cu un dosar principal care conţine mai multe subdosare. Aceste subdosare sīnt reprezentate de grupurile gazduite de serverul respectiv la care ne-am abonat. La rīndul lui fiecare subdosar va conţine mesajele grupului pe care le-am descarcat de pe server.

    3. DESCĂRCAREA LISTEI DE GRUPURI DE PE UN SERVER UZNET

  •     Mergem īn programul OE la dosarul care a fost infiintat īn momentul īn care am creat un cont uznet. Pentru aceasta avem la dispoziţie mai multe variante. Cea mai simpla este sa facem clic pe meniul "View" īn fereastra principala OE şi apoi sa alegem optiunea "Go to folder" (mergi la dosar) pe care facem clic. Din fereastra care apare facem clic pe dosarul care are numele contului uznet.
  •     Va apare o minifereastra cu textul "You are not subscribed to any newsgroups īn this account. Would you like to view a list of available newsgroups now ?" (Nu sinteti abonat la nici un grup din acest cont. Vreti sa vedeti acum o lista cu grupurile disponibile ?). Apasam butonul "OK".Va apare fereastra de conectare la Internet īn care apasam pe butonul "Connect". Programul OE se va conecta la Internet şi apoi la serverul uznet. Īn cazul īn care conectarea la Internet esueaza putem īncerca sa ne conectam la Internet mai īntīi cu Internet Explorer şi abia apoi sa comandam programului OE descarcarea listei.
  •     Va apare o fereastra numită "Downloading newsgroups from [server]" (descarcind grupuri de pe [server]) unde urmarim progresul descarcarii titlurilor grupurilor gazduite de serverul la care am deschis cont. Procesul dureaza īntre 5-20 de minute şi nu trebuie intrerupt dacă merge rezonabil de rapid. Dacă observam ca procesul este foarte incet putem anula operatiunea apasind butonul "Cancel" (putem relua descarcarea grupurilor mai tīrziu sau putem deschide un cont īn OE pentru un alt server uznet care speram ca va fi mai rapid).
  •     Dacă operatiunea de descarcare a reusit lista va apare īntr-o fereastra complexa (şi lata ) numită "Newsgroup Subscriptions" (Abonamente la grupuri). Īn partea stinga a acesteia se afla conturile uznet. Īn partea centrala se afla o multifereastra compusa din trei ferestre īn care vedem respectiv toate grupurile gazduite pe server ("All"), grupurile la care ne-am abonat ("Subscribed") şi grupurile nou infiintate pe server ("New"). Deasupra multiferestrei se afla un cimp numit "Display newsgroups which contain" (arata grupurile care conţin [cuvīntul] ). Dacă scriem un cuvīnt īn acest cimp vor fi afişate doar grupurile care conţin acel cuvīnt. De exemplu dacă vrem sa vedem doar grupurile din ierarhia talk scriem "talk." fără ghilimele şi vor fi afişate doar acestea. Dacă vrem sa vedem iarasi toate grupurile stergem cuvīntul scris mai īnainte.
  •     Dupa descarcarea listei este bine sa intrerupem conexiunea la Internet pentru a studia lista şi a decide care sīnt grupurile care ne intereseaza şi la care vrem sa ne abonam. Multifereastra "Newsgroup Subscriptions" (care conţine lista) trebuie lasata deschisa.

    4. ABONAREA LA UZGRUPURI

  •     Abonamentul la un uzgrup diferă de abonamentul la un grup de discuţii mel (De ex. de la Yahoo Groups). Abonamentul la un grup de discuţii mel īi indica serverului care gazduieste grupul sa ne trimita īn cutia postala cīte o copie a fiecărui mesaj care este trimis de un membru al grupului. Abonamentul la un grup de discuţii uznet īi indica programului cititor de stiri ( OE sau altul) sa descarce de pe server mesajele care au fost trimise pe adresa grupului respectiv. Faptul ca sintem "abonati" la un uzgrup nu este deci cunoscut decīt de programul cititor de stiri de pe calculatorul nostru. Ca o dovada ca nu este vorba de un abonament propriu-zis este faptul ca putem trimite mesaje pe adresa unui uzgrup fără sa fim abonati la acesta, lucru care nu este valabil pentru grupurile mel.
  •     Pentru a ne abona la grupurile care ne intereseaza facem dublu clic pe numele fiecaruia īn parte sau selectam mai multe grupuri dintr-o data (cu ajutorul tastelor Ctrl sau Shift) şi apasam butonul "Subscribe" din partea dreapta a multiferestrei "Newsgroup Subscriptions". Grupurile la care ne-am abonat apar īn fereastra "Subscribed". Dacă vrem sa ne dezabonam de la un grup facem din nou dublu clic pe numele lui sau īl selectam şi apasam butonul "Unsubscribe". Putem sa ne abonam la cīte grupuri vrem pentru ca ne putem dezabona ulterior cu un simplu clic de maus de la grupurile care nu se dovedesc interesante. Dupa ce ne-am hotărīt care sīnt grupurile la care vrem sa fim abonati apasam butonul "OK" din partea de jos a multiferestrei. Să presupunem ca ne-am abonat la grupurile alt.binaries.pictures.misc , soc.culture.rumanian şi talk.politics.misc .
  •     Multifereastra "Newsgroup Subscriptions" poate fi afisata oricind dacă dorim sa facem modificări la lista de grupuri la care ne-am abonat. Pentru aceasta facem clic pe butonul "Newsgroups" īn fereastra de administrare a grupurilor. Alternativ putem face clic pe meniul "Tools" şi apoi sa alegem optiunea "Newsgroups" pe care sa facem clic.

    5. DESCĂRCAREA MESAJELOR DE PE SERVER

  •     Sintem mutati  īn fereastra de administrare a grupurilor unde vedem grupurile la care ne-am abonat aranjate īntr-o lista. Pentru fiecare grup sīnt precizate numele, numărul de mesaje pe care le-am citit, numărul total de mesaje care se afla pe server şi parametrii de sincronizare. Trebuie reamintit faptul ca un server uznet nu pastreaza toate mesajele trimise de la infiintarea unui grup pīnă īn prezent. Cele mai multe servere pastreaza doar mesajele trimise īn ultimele cīteva saptamini, ceea ce īnseamnă cīteva sute sau mii de mesaje pentru grupurile foarte active .
  •     Ne conectam la Internet cu Internet Explorer sau alt program similar. Este indicat sa descarcam mai īntīi anteturile (titlurile şi alte date tehnice) mesajelor şi abia apoi sa hotarim care sīnt mesajele pe care vrem sa le descarcam īn intregime. Acest lucru este recomandat pentru ca exista şi unele mesaje care nu au legatura cu subiectul discutat, cum sīnt de exemplu mesajele publicitare pe care nu are rost sa le transferam pe calculatorul nostru.
  •     Dupa realizarea conectarii la Internet facem dublu clic pe numele unui grup şi asteptam sa fie descarcate 300 de anteturi ale celor mai recente mesaje, proces care dureaza aprox. 1 minut. Dupa terminarea procesului apare fereastra de administrare a mesajelor unde vedem o lista cu anteturile mesajelor. Pentru fiecare mesaj vedem titlul sau, numele autorului, mărimea mesajului, data la care a fost trimis, eventuale atasamente, etc.. Dacă dorim sa descarcam şi alte anteturi facem clic pe meniul "Tools" şi alegem optiunea "Get Next 300 Headers" pe care facem clic.Vor fi descarcate alte 300 de anteturi.
  •     Unele dintre anteturi au un semn plus (+) īn stinga numelor. Acesta ne semnaleaza faptul ca avem de-a face nu cu mesaje simple ci cu "conversatii" (conversations). O conversatie este formata dintr-un mesaj iniţial (de la care porneste conversatia) şi mesajele de raspuns la acesta. Mesajele uznet la care s-a primit raspuns sīnt grupate īn conversatii pentru a putea fi urmarit mai uşor firul discutiei. De altfel, īn alte programe conversatiile sīnt numite "Threads" (fire). Antetul mesajului de initiere a unei conversatii are īn stinga sa un semn plus (+). Dacă facem clic pe semnul (+) de līngă antet vom expanda conversatia şi astfel va apare o structura arborescentă īn care se observa anteturile tuturor mesajelor de raspuns. Semnul (+) de līngă antetul mesajului iniţial se transforma īn semnul minus (-). Dacă apasam pe acesta conversatia se comprima şi devine vizibil din nou doar antetul mesajului iniţial. Īn mod obişnuit conversatiile nu sīnt expandate īn aşa fel īncīt doar antetul mesajului iniţial este vizibil.
  •     Pentru a ne intoarce la fereastra de administrare a grupurilor facem clic pe numele grupului (care este scris cu litere ingrosate deasupra listei cu anteturi). Īn structura arborescentă de dosare care īşi face aparitia facem clic pe dosarul cu numele serverului uznet (dacă am creat o scurtatura către contul uznet īn bara Outlook facem clic pe ea şi ne intoarcem la fereastra de administrare a grupurilor). Ajunsi din nou īn fereastra de administrare facem pe rīnd dublu clic şi pe numele celorlalte grupuri la care sintem abonati şi asteptam sa se descarce anteturile.
  •     Dupa ce am descarcat anteturile mesajelor de la grupurile care ne intereseaza (la care sintem "abonati") ne deconectam de la Internet (dacă vrem sa facem economie de bani) sau raminem conectati la Internet. Urmeaza etapa de selectare a mesajelor pe care dorim sa le transferam pe calculatorul nostru, adică descarcarea propriu-zisa. Īn cadrul acestui proces trebuie sa tinem cont de mărimea mesajelor īn special dacă descarcam mesaje care au ca atasamente file binare ( cu extensii ca .jpg, .mp3, .mpg, .zip, .rar, etc.). De exemplu īn grupul alt.binaries.pictures.misc exista multe mesaje care au atasate file grafice cu dimensiunea de cīteva sute de KB.   
  •     Īn fereastra de administrare a grupurilor facem dublu clic pe numele unui grup pentru a vedea lista cu anteturi. Selectam anteturile mesajelor care ne intereseaza tinind apăsată tasta Ctrl şi facind clic pe titlurile mesajelor (putem folosi şi tasta Shift). Avind mesajele selectate facem clic dreapta şi din meniul care apare alegem optiunea "Download Message Later" pe care facem clic.Īn dreptul fiecărui mesaj selectat apare o sageata curba cu virful īn jos care ne semnaleaza ca mesajul a fost marcat pentru a fi descarcat. Repetam procedeul cu toate grupurile la care sintem abonati. Alternativ, avind mesajele selectate putem face clic pe meniul "Tools" şi apoi alegem optiunea "Mark for offline" pe care facem clic. Apare un nou meniu şi din acesta alegem optiunea "Download Message Later" pe care facem clic. Mesajele sīnt selectate pentru a fi descarcate. Exista şi un buton cu aceeaşi funcţie numit "Mark Offline" pe care putem sa-l includem īn bara cu instrumente ("Toolbar") dacă nu vrem sa lucram cu meniurile.   
  •     Ne conectam la Internet cu Internet Explorer sau alt program similar. Dupa realizarea conectarii  facem dublu clic (īn fereastra de administrare a grupurilor) pe numele unui grup pentru a vedea lista cu anteturi īn care sīnt prezente bineīnţeles şi anteturile mesajelor marcate pentru descarcare. Facem clic apoi pe meniul "Tools" şi alegem optiunea "Synchronize Newsgroup". Apare o minifereastra unde bifam casuta numită "Get messages marked for download" (transfera mesajele marcate pentru descarcare) şi inlaturam bifarea de la casuta "Get the following items". Apasam pe butonul OK şi mesajele vor fi descarcate.Repetam procedura cu toate grupurile la care sintem abonati. Dupa ce am descarcat toate mesajele care ne interesau ne deconectam de la Internet pentru a le citi.
  •     Dacă selectam mai multe anteturi printre care şi unele ale unor conversatii şi le marcam pentru descarcare īn mod normal sīnt descarcate atīt mesajele originale ale conversatiilor cīt şi raspunsurile la ele. Īn anumite cazuri īnsă este posibil sa fie descarcate doar mesajele initiale nu şi cele de raspuns ale conversatiilor. Īn aceasta situaţie dacă dorim sa descarcam conversatiile īn intregime trebuie sa le marcam separat de mesajele simple. Selectam mai multe conversatii (cu ajutorul tastei Ctrl) şi apoi facem clic dreapta iar din meniul care apare alegem optiunea "Download Message Later" pe care facem clic. Dacă expandam conversatiile observam ca sīnt marcate toate mesajele de raspuns. Dacă dorim sa marcam numai o anumită conversatie facem clic pe antetul mesajului iniţial, apoi facem clic dreapta şi din meniu alegem optiunea "Download Conversation Later" sau "Download Message Later" pe care facem clic.

    6. CITIREA ŞI SALVAREA MESAJELOR

  •     Mesajele uznet sīnt asemănătoare aproape pīnă la identificare cu mesajele mel. Dacă stim sa administram mesajele mel ne va fi uşor sa administram mesajele uznet. Īn fereastra de administrare a mesajelor unui grup avem doua tipuri de mesaje, unele de la care am descarcat doar antetul şi altele pe care le-am descarcat īn intregime. Putem deosebi cele doua tipuri de mesaje după icoanele pe care le au īn stinga numelor. Mesajele descarcate au ca icoana o foaie de hīrtie scrisa, anteturile au o foaie de hīrtie alba. Pentru a deschide un mesaj facem dublu clic pe titlul sau. Dacă este vorba de un mesaj text īl putem citi şi eventual salva pe hardisc.
  •     Salvarea unui mesaj se poate face fie ca filă .TXT (dacă este vorba de un mesaj simplu), fie ca filă .NWS dacă vrem sa salvam un mesaj īmpreună cu atasamentele sale. Facem clic pe meniul "File" şi alegem optiunea "Save as..." pe care facem clic. Īn fereastra care apare alegem formatul de filă īn care vrem sa salvam mesajul şi dosarul de pe hardisc şi apoi apasam butonul "Save". Dacă este vorba de un mesaj cu atasamente putem salva dacă dorim numai atasamentele. Facem clic pe meniul "File" şi alegem optiunea "Save Attachments" pe care facem clic. Īn fereastra care apare alegem atasamentele pe care dorim sa le salvam (apasam butonul "Select All" dacă dorim sa salvam toate atasamentele) şi dosarul de pe hardisc şi apoi apasam butonul "Save". Este indicat sa scanam cu un antivirus actualizat atasamentele salvate care se prezintă ca file .EXE sau .DOC .

    7. TRIMITEREA UNUI MESAJ NOU

  •     Inainte de a trimite mesaje pe adresa unui grup trebuie sa citim mai multe din mesajele deja existente. Īn acest fel ne facem o idee despre subiectele de discuţie, pentru ca uneori numele grupului nu reflecta adecvat continutul discutiilor. De exemplu īn grupul soc.culture.rumanian se discuta īn limba romana dar nu pe teme culturale, ci politice. Să presupunem ca dorim sa participam la discuţiile din acest grup. Trimiterea unui mesaj uznet este asemănătoare cu trimiterea unui mesaj mel şi se mai numeste şi postare ("posting"). Postarea se poate face din fereastra de administrare a grupurilor sau din fereastra de administrare a mesajelor unui grup. Să presupunem ca ne aflam īn fereastra de administrare a grupurilor.
  •    Facem clic pe grupul soc.culture.rumanian şi apoi apasam butonul "New Post" (mesaj uznet nou). Se va deschide fereastra noului mesaj uznet unde observam mai multe cimpuri care trebuie completate. Īn cimpul "News Server" (numele serverului care gazduieste grupul) este deja completată adresa serverului (news.ind.mh.se). Atentie, acest server, ca şi multe alte servere gratuite, nu permite postarea şi este folosit aici doar ca exemplu (trebuie sa folosim un server gratuit care ne permite sa postam şi va trebui sa cream un cont pentru serverul respectiv īn OE). Īn cimpul "Newsgroups" este deja completat numele grupului către care trimitem mesajul (soc.culture.rumanian). Īn cimpul Cc (carbon copy - copie la indigo) nu scriem nimic sau putem scrie adresa unui internaut căruia dorim sa-i trimitem o copie a mesajului. Īn cimpul "Subject" completam un titlu pentru mesaj. Īn sfirsit, īn cimpul cel mai mare scriem mesajul pe care vrem sa-l trimitem. Dupa ce am terminat de scris apasam butonul "Send" (trimite).Mesajul va fi depus īn dosarul cu mesaje de trimis ("Outbox").
  •     Dacă nu gasim nici un server gratuit care sa ne permita postarea şi nu dorim sa cumparam un abonament la un server cu plata avem solutia de a posta mesajele prin intermediul siturilor care ne permit folosirea uzgrupurilor cu ajutorul programului Internet Explorer (sau alt program similar). Exista mai multe situri de acest fel dar cele mai bune sīnt : Google Groups, Web2News şi Inter Bulletin .
  •     Dacă dorim sa trimitem un mesaj care sa contina atasamente trebuie sa ne alegem un grup care are īn denumirea sa cuvīntul "binaries". Aceste grupuri sīnt singurele care accepta astfel de mesaje. Să presupunem ca dorim sa trimitem un mesaj scris la care sa atasam o filă de pe hardisc cu extensia .JPG (o poza) pe adresa grupului alt.binaries.pictures.misc . Apasam butonul "New Post" şi completam cimpurile ca mai sus. Apasam butonul "Attach" (ataseaza) şi vedem ca apare o minifereastra numită "Insert Attachement". Īn aceasta cautam fila pe hardisc, o selectăm facind clic pe ea şi apasam butonul "Attach". Īn mesaj va apare un nou cimp unde vedem o copie a fiserului ales pentru a fi trimis şi dimensiunea sa īn KB.
  •     Putem trimite un mesaj pe adresa mai multor grupuri dacă mesajul se incadreaza ca subiect īn tematicile grupurilor respective. Aceasta tehnica se numeste "Crossposting" (postare incrucisata) şi este valabila doar dacă grupurile sīnt gazduite de acelaşi server. Putem de exemplu sa trimitem un mesaj referitor la Rumīnia pe adresa unor grupuri gazduite de serverul "news.ind.mh.se". Cream mesajul,īi completam titlul şi scriem continutul mesajului.Apasam pe butonul "Newsgroups" care se formeaza dacă ducem cursorul pe denumirea cimpului cu acest nume. Va apare o fereastra numită "Pick newsgroup on [server] " care are doua compartimente.Īn partea stinga exista o lista cu grupurile de pe server la care sintem abonati. Dacă vrem sa vedem o lista completa a grupurilor de pe server apasam butonul "Show only subscribed newsgroups" din partea de jos a ferestrei.Selectam din lista din partea stinga cīte un grup şi apasam butonul "Add". Putem alege de exemplu grupurile soc.culture.rumanian şi alt.fan.countries.rumania. Īn compartimentul din partea dreapta vor apare aceste grupuri. Īn final apasam butonul OK. Pentru a trimite mesajul apasam butonul "Send". Mesajul va fi depus īn dosarul cu mesaje de trimis ("Outbox").
  •     Dupa ce ne conectam la Internet (cu programul Internet Explorer) apasam butonul "Send/Receive" (trimite şi primeste [mesaje]). Mesajele uznet pe care le avem īn dosarul "Outbox" vor fi trimise către serverul uznet care este definit drept server principal ("default"). Trebuie sa ne asiguram īn prealabil ca acesta ne permite sa trimitem ("post") mesaje pe adresa lui.

    8. RĂSPUNSUL LA UN MESAJ

     Dacă dorim sa raspundem la un anumit mesaj uznet avem mai multe posibilitati:

  •      Dacă dorim sa trimitem raspunsul pe adresa grupului deschidem mesajul şi apasam butonul "Reply Group". Adresa serverului (care trebuie sa ne permita sa trimitem-postam mesaje), numele grupului şi titlul mesajului sīnt deja completate īn cimpurile respective. Scriem mesajul şi apasam butonul "Send". Mesajul va fi trimis pe adresa grupului. Cind raspundem la un mesaj textul mesajului iniţial este inclus īn mesajul de raspuns fiind marcat la marginea sa stinga cu semnul ">". Este bine sa pastram din mesajul de iniţial doar portiunile la care ne referim īn mesajul de raspuns iar restul sa īl stergem. Eventual putem sa intercalam īn mesajul de raspuns părţi din mesajul iniţial marcate cu semnul ">" pentru ca internautul care citeşte mesajul sa citeasca īntīi un paragraf din mesajul iniţial şi apoi partea din mesajul de raspuns care se refera la paragraful respectiv.
  •     Dacă dorim sa trimitem un mesaj mel de raspuns autorului mesajului apasam butonul "Reply". Mesajul nu ajunge şi pe adresa grupului.
  •     Dacă dorim sa trimitem un mesaj mel continind o copie a mesajului uznet (la care putem sa adaugam nişte comentarii ale noastre) pe adresa mel a unui internaut apasam butonul "Forward" (retransmitere) şi completam (sau selectam din agenda) adresa mel īn cimpul "To" (către). Putem sa retransmitem mesajul şi ca atasament.

    Alternativ putem face clic pe meniul "Message" şi sa alegem una din diversele variante de raspuns sau retransmitere a unui mesaj uznet :

  •     Dacă alegem optiunea "Reply to sender" şi facem clic pe ea mesajul de raspuns va fi un mesaj mel pe adresa autorului mesajului iniţial.
  •     Dacă alegem optiunea "Reply to all" şi facem clic pe ea vor fi trimise un mesajul de raspuns pe adresa grupului şi un mesaj mel pe adresa autorului mesajului iniţial.
  •     Dacă alegem optiunea "Reply to group" şi facem clic pe ea va fi trimis un mesajul de raspuns pe adresa grupului.
  •     Dacă alegem optiunea "Forward" şi facem clic pe ea mesajul va fi retransmis ca mesaj mel pe adresa specificata de noi a unui internaut.
  •     Dacă alegem optiunea "Forward as attachment" şi facem clic pe ea mesajul va fi retransmis ca atasament (sub forma de filă .NWS) la un mesaj mel pe adresa specificata de noi a unui internaut. Aceasta ultima optiune este recomandată pentru mesajele uznet care conţin ele insele atasamente.

    9. BLOCAREA MESAJELOR TRIMISE DE UN INTERNAUT

  •    Dacă nu dorim sa descarcam de pe serverul uznet mesajele trimise de un anumit internaut (de ex. dacă trimite mesaje care nu sīnt la subiect sau mesaje publicitare) trebuie sa īl "blocam". Deschidem (sau facem clic pe titlul mesajului) unul din mesajele internautului pe care vrem sa-l blocam, facem clic pe meniul "Message" şi alegem optiunea "Block Sender" pe care facem clic. De acum incolo programul OE nu va mai afisa īn lista de anteturi pe care o descarcam mesajele trimise de internautul respectiv pe adresa grupului uznet.
  •     Pentru a administra lista cu internautii blocati facem clic pe meniul "Tools" şi alegem optiunea "Message Rules" pe care facem clic. Va apare un nou meniu din care alegem optiunea "Blocked Senders List" (lista cu internautii blocati) pe care facem clic. Va apare o multifereastra numită "Message Rules". Īn fereastra "Blocked Senders" putem sa facem modificări īn lista cu internautii blocati. Dacă selectam adresa unui internaut şi apasam butonul "Remove" internautul respectiv va fi inlaturat de pe lista iar anteturile mesajele sale vor fi din nou afişate īn lista de anteturi descarcata de pe server.
  •     Īn aceeaşi fereastra putem sa specificam dacă pentru un internaut dorim sa blocam atīt mesajele mel cīt şi mesajele uznet, numai mesajele mel sau numai mesajele uznet bifind sau inlaturind bifarea din casutele de līngă adresa de mel a internautului. Īn final apasam butonul OK pentru a salva modificările.

    10. ŞTERGEREA MESAJELOR DESCĂRCATE

  • Mesajele uznet pot fi sterse manual la fel ca şi mesajele mel. Īn fereastra de administrare a mesajelor unui grup selectam unul sau mai multe mesaje şi apasam butonul "Delete" din bara de unelte sau de pe tastatura. Va apare o minifereastra de confirmare īn care trebuie sa apasam butonul "Yes". Dacă dorim sa stergem o conversatie intreaga trebuie sa o comprimam, sa o selectam şi apoi sa apasam butonul "Delete". Atentie, mesajele uznet sīnt sterse definitiv dacă apasam pe butonul "Delete" spre deosebire de mesajele mel care sīnt doar mutate īn dosarul "Deleted Items".    
  • Mesajele uznet sīnt sterse īn mod automat de pe hardisc atunci cīnd a trecut un anumit număr de zile de cīnd au fost descarcate. De aceea trebuie sa salvam mesajele sau atasamentele acestora pe care dorim sa le pastram. Putem sa modificam numărul de zile după care mesajele sīnt sterse facind clic pe meniul "Tools" şi alegind "Options". Īn multifereastra care apare mergem īn fereastra "Maintenance" (intretinere). La rubrica "Delete news messages ... days after being downloaded" putem specifica numărul de zile de la descarcare după care mesajele trebuie sterse automat.
  •     Cu trecerea timpului, dacă nu sīnt sterse īn mod regulat, mesajele uznet descarcate incep sa ocupe un spaţiu din ce īn ce mai mare pe hardisc. Putem sa decidem ce sa facem cu mesajele descarcate pe calculatorul nostru dacă apasam pe butonul "Clean Up Now" (sterge acum) din fereastra "Maintenance". Va apare o noua fereastra numită "Local File Clean Up". Īn cimpul "Local files for" alegem dosarul ale cărui mesaje vrem sa le stergem. Putem alege (apasind butonul "Browse") sa stergem mesajele de la toate grupurile la care sintem abonati sau numai ale unui anumit uzgrup. Dacă apasam pe butonul "Compact" (compacteaza) mesajele nu vor fi sterse ci doar comprimate. Dacă apasam pe butonul "Remove Messages" corpurile mesajelor vor fi sterse. Anteturile vor fi pastrate (acestea ocupa foarte puţin spaţiu). Dacă apasam pe butonul "Delete" vor fi sterse atīt corpurile cīt şi anteturile mesajelor. Dacă apasam pe butonul "Reset" vor fi sterse atīt corpurile cīt şi anteturile mesajelor īnsă anteturile vor fi redescarcate ulterior.

  

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi anti-latinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.