VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

FORUMURI  ĪN  FLĂCĂRI

FLAMBOAIE : CONFRUNTĂRILE ACERBE ĪNTRE INTERNAUŢI DE PE GRUPURILE DE DISCUŢII ŞI FORUMURI

PARTEA 1

PARTEA 2

ANEXĂ

 
 1. INTRODUCERE
 2. IZBUCNIREA  OSTILITĂŢILOR
 3. RĂZBOIUL  TOTAL
 4. CENUŞA  COMUNICĂRII
 5. ROLUL  PROPRIETARILOR  FORUMULUI
 6. ROLUL  MODERATORILOR  FORUMULUI
 7. ASIGURAREA  UNEI  ATMOSFERE  PROPICE  DISCUŢIILOR
 

INTRODUCERE

    Forumurile de discuţii au devenit īn ultimii ani metoda principală de comunicare īntre internauţi, depăşind ca număr de utilizatori grupurile de discuţii prin poşta electronică. La fel ca īn cazul oricărei alte metode de comunicare prin internet, şi forumurile de discuţii au parte de aşa-numitele războaie īnflăcărate ("flame wars"). Acestea sīnt dispute īntre participanţii la un fir de discuţie ("thread") şi sīnt mai mult sau mai puţin presărate cu jigniri sau injurii reciproce.

    Denumirea de "flame war" se datorează faptului că participanţii īşi susţin cu īnflăcărare (pasiune) opiniile exprimate şi folosesc mai degrabă argumente de tip emoţional-subiectiv decīt de tip raţional-obiectiv. Eu aş propune pentru limba rumīnă denumirea de FLAMBOI care provine dintr-un amestec al cuvintelor flamă (flacără) şi război. Sonoritatea cuvīntului rezultat este rizibilă (caraghioasă), dar ea exprimă cel mai bine nivelul de comunicare interumană care are loc īn cadrul unui război īnflăcărat.

    Poate părea straniu, īnsă participanţii la un flamboi ajung la un moment dat să nu mai poată "trăi" unii fără alţii şi de aceea au tendinţa să continue la nesfīrşit războiul. Acest comportament īntrucītva aberant este datorat faptului că războaiele īnflăcărate au o audienţă foarte mare printre forumişti, la fel cum şi emisiunile de televiziune īn care participanţii īşi aruncă invective unii altora au o audienţă foarte bună. Participanţii la un flamboi sīnt de multe ori prinşi īntr-o relaţie de tip dragoste-ură ("love-hate"), pentru că deşi ajung să se urască unii pe alţii īncepe să le placă foarte mult discuţia īn contradictoriu dusă la extrem, care le permite să fie īn centrul atenţiei.

    Acest material are trei părţi, dintre care prima tratează subiectul flamboaielor īn general (cauze şi desfăşurare), a doua analizează care este rolul administratorilor şi al moderatorilor īn ceea ce priveşte tolerarea (şi uneori īncurajarea) flamboaielor pe forumurile de discuţii. Anexa materialului cuprinde cīteva mesaje postate de mine care au fost cenzurate (şterse) fără o motivaţie īntemeiată de către moderatorii de pe unele forumuri. Fiecare parte este īnsoţită de cīte o legătură către un fir de discuţie, pentru ca noţiunile expuse să fie mai uşor de īnţeles.  

 

IZBUCNIREA  OSTILITĂŢILOR

    La sfīrşitul anului 2002 am participat la un flamboi pe forumul revistei Chip. Am pus un mesaj pe forum īn care explicam că ar fi bine dacă internauţii rumīni ar trimite cīte un mesaj de poştă electronică pe adresa RomTelecom (RT), īn care să-şi exprime indignarea despre ultima creştere a tarifelor practicate pentru conexiunile la internet prin dial-up. Tot īn acel mesaj includeam şi un schimb de corespondenţă electronică pe care l-am avut pe acest subiect cu cineva din administraţia RT.

    Spre uimirea mea, īn numai cīteva zile majoritatea celor care postau se rezumau nu numai să adopte o atitudine fatalistă īn privinţa demersului meu, dar au īnceput chiar să mă atace personal folosind cuvinte deloc măgulitoare, deşi eu nu le adresasem nici o invectivă. Ostilităţile s-au intensificat treptat şi au durat două săptămīni pīnă cīnd am decis că trebuie să mă retrag de pe forum, nefiind posibil un dialog raţional cu cei care transformaseră topicul din unul contra politicii tarifare a RT, īn unul contra prezenţei mele pe forumul Chip. Pentru cei interesaţi să citească acest topic şi să urmărească desfăşurarea ostilităţilor adresa lui este :

     http://5.35.214.58/forum/showthread.php?t=17083

    Flamboaiele se declanşează de cele mai multe ori aparent din senin şi īn mod sigur un rol foarte mare īl are sensibilitatea crescută a unuia dintre participanţii la discuţie, care se simte probabil lezat de una din afirmaţiile anterioare ale unuia dintre interlocutorii săi. Există şi situaţii īn care ostilităţile sīnt declanşate voit de unul dintre participanţi, care face īn mod expres o afirmaţie menită să producă rapid controverse aprinse. Un astfel de personaj se numeşte pe internet trol ("troll" īn engleză), iar unele forumuri (de ex. Slashdot) categorisesc rapid astfel de intervenţii ca fiind "flamebait" (momeală pentru doritorii de flamboiuri).

    Nu există o "reţetă" pentru declanşarea unui flamboi, aceasta fiind de obicei spontană. Ostilităţile izbucnesc din cauze foarte diverse, care merg de la motive serioase (calomnie sau injurie) pīnă la mici greşeli neintenţionate (scrierea greşită a poreclei-nickname a unui forumist, care ajunge să creadă că acest lucru a fost făcut intenţionat pentru a fi ironizat). Este posibil de asemenea ca tensiunea mocnita acumulată de-a lungul timpului īntre anumiţi forumişti să nu mai poată fi ţinută īn frīu prin autocontrol. De multe ori este folosit cel mai neīnsemnat motiv pentru declanşarea flamboiului, care īn opinia participanţilor va īncheia o dată pentru totdeauna conturile. Īn mod evident conturile vor fi īncheiate pentru o perioadă, īnsă conflictul va reizbucni mai devreme sau mai tīrziu pe acelaşi forum sau pe altul, dacă foştii combatanţi nu sesizează īntre timp faptul că īşi consumă energia īntr-un război fără sfīrşit şi fără cīştigători.

    Īn cazul exemplului meu, tonul discuţiilor a devenit mai dur şi s-a orientat de la subiect către persoane, īn momentul īn care mi s-a spus pe un ton batjocoritor de către doi internauţi (unul locuind īn USA, altul īn Franţa) că nu am nici un drept să critic politica tarifară a unei companii private şi ca singurul lucru pe care am dreptul să-l fac este să renunţ la serviciile acesteia. Argumentul acesta mi s-a părut nepotrivit (chiar neruşinat) nu numai pentru mine, ci pentru īntreaga comunitate a internauţilor romani, mai ales pentru că venea de la două persoane care beneficiau de avantajele unor ţări cu economie dezvoltată şi īn care drepturile consumatorilor sīnt luate īn consideraţie. Am simţit nevoia să răspund cu un ton mai dur decīt cel pe care īl folosisem pīnă atunci, dar īn intervenţiile mele am continuat să folosesc un limbaj politicos şi să prezint argumente.

    Īn prima fază a flamboiului discuţiile se menţin la subiect şi singurul lucru care se schimbă este tonalitatea lor. Replicile devin mai acide şi apare intoleranţa (de cele mai multe ori mascată) faţă de argumentele celorlalţi. Ironia mai mult sau mai puţin subţire este arma principală folosită īn confruntare.

    Tot acum se formează şi cele două echipe care vor participa la confruntare, pentru că trebuie subliniat că īntr-un flamboi lupta se duce de cele mai multe ori īntre două echipe de internauţi, grupate sau nu īn jurul unor lideri de opinie. Această fază se aseamănă cu faza de tatonare dintr-un război real, īn care se folosesc īn principal armele de calibru mic şi artileria uşoară. Īn exemplul meu, prima pagină a firului discuţiei (īn cea de-a doua jumătate) conţine această fază a flamboiului.

    Īn această fază este posibil ca moderatorii să intervină cu succes pentru a calma spiritele şi a readuce discuţia la un nivel civilizat de exprimare. Dacă acest lucru nu se īntīmplă se trece la faza următoare.

 

RĂZBOIUL  TOTAL

    Este partea cea mai reprezentativă pentru un flamboi şi se caracterizează prin faptul că taberele īn conflict renunţă īn cea mai mare parte la argumentarea raţională a opiniilor exprimate, īn favoarea atacurilor la persoană. Adversarii se "pīndesc" reciproc şi īntre postarea unui mesaj şi răspunsul la acesta este de multe ori o diferenţă de cīteva minute, pentru că există impresia că rapiditatea de reacţie īi va submina moralul adversarului.

    Limbajul devine de multe ori grosolan şi īncep să apară injuriile sub formă mai mult sau mai puţin mascata (de tipul F***, etc. ). Invectivele, epitetele şi etichetările sīnt aruncate īn "luptă" cu frenezie, pentru că scopul principal nu mai este combaterea opiniilor contrare, ci denigrarea adversarului. Orice metodă este bună īn acest scop, īncepīnd cu analizarea poreclei ("nickname") alese de acesta, continuīnd cu īncercări de identificare a adversarului cu personaje controversate deja existente pe forum sau īn viaţa reală şi terminīnd cu portrete psihologice (īn stil amatoristic, evident) bazate pe ideile pe care adversarul le foloseşte īn mesaje.

    Părerile exprimate anterior sīnt de multe ori ignorate şi chiar contrazise de autorul lor, dacă acest lucru serveşte efortului de combatere a adversarului. Grija pentru cursivitatea exprimării, pentru claritatea ideilor expuse sau pentru corectitudinea gramaticala este lăsată complet de-o parte īn favoarea unui discurs confuz, vulgar şi uneori agramat.

    Această fază se aseamănă cu faza maximă de desfăşurare a ostilităţilor dintr-un război real, fază īn care se folosesc toate tipurile de arme, dar īn special acelea cu potenţial de distrugere crescut. Īn exemplul meu, a doua pagină a firului discuţiei şi prima jumătate a celei de-a treia pagini conţine această fază a flamboiului.

    Īn această fază nu mai este posibil ca moderatorii să intervină cu succes pentru a readuce discuţia la un nivel civilizat de exprimare. Singurul lucru care poate fi eficient este intervenţia radicală şi anume stoparea discuţiei prin anularea posibilităţii de postare. Dacă acest lucru nu se īntīmplă se trece la faza următoare.

 

CENUŞA  COMUNICĂRII

    După mai multe zile de "īnfruntări violente", cei care au participat de la īnceput la flamboi ajung īn situaţia īn care īşi termină "muniţia" şi atmosfera se linişteşte īntrucītva. Poate există situaţia īn care apar "īntăriri", reprezentate de forumişti nou veniţi īn cadrul discuţiei care iau locul vechilor combatanţi şi duc mai departe ostilităţile. De cel mai multe ori intervine īnsă după un anumit timp o stare de oboseală generală şi apare şi impresia că toată această confruntare nu merită consumul emoţional asociat cu ea. Nu este vorba de un armistiţiu, adversarii se urăsc la fel de mult ca la īnceput, īnsă īnceţoşarea gīndirii datorată comportamentului pasional īncepe să se destrame.

    O parte din combatanţi părăsesc "cīmpul de luptă", iar alţii īncep să-şi ignore adversarii. Mesajele inflamatorii postate sīnt din ce īn ce mai puţine şi ca urmare audienţa topicului scade, iar īn scurt timp acesta va fi abandonat. "Focul" se stinge la suprafaţa forumului īnsă continuă să pilpie mocnit īn sufletele foştilor adversari şi este gata să izbucnească din nou pe un alt "cīmp de bătălie". Efectul general al unui flamboi asupra unui forum poate avea un impact mergīnd de la minor la devastator. De cele mai multe ori forumiştii se īndreaptă către alte discuţii, īnsă există şi situaţii cīnd o parte mai mare sau mai mică dintre aceştia părăseşte pentru totdeauna forumul respectiv.

    Īn această fază cel mai bun lucru pe care īl pot face moderatorii este să lase topicul să-şi urmeze cursul natural şi anume acela de dispariţie treptată din conştiinţa forumiştilor. Dacă se găseşte cineva care va dori să-l resusciteze, atunci moderatorii trebuie să īnchidă topicul.

    Īn cazul exemplului meu eu am ales să le răspund o dată celor care mă atacau şi apoi să īi pun pe lista de persoane ignorate pe forum. Īn acest fel topicul urma să se īnchidă treptat, pentru că de obicei adversarii care apar īn mijlocul discuţiei nu sīnt la fel de īnverşunaţi ca aceia care īşi expun īn mod agresiv punctul de vedere chiar de la īnceputul discuţiei. Strategia a avut succes, pentru că forumiştii ignoraţi şi-au pierdut din interes atunci cīnd au văzut că eu răspund la toate mesajele postate īn cadrul topicului, cu excepţia celor postate de ei. Īn momentul īn care am simţit că am reuşit să-mi expun īn detaliu punctul de vedere despre politica tarifara a RT şi mijloacele pe care le au internauţii de a o influenţa, am părăsit firul de discuţie şi īn acelaşi timp şi forumul Chip.

    Flamboaiele nu au de obicei cīştigători, pentru că nici unul dintre participanţi nu se va lăuda că a cīştigat ceea ce este īn ultimă instanţă un concurs de invective. Īnsă īn mod sigur după terminarea unui flamboi participanţii au regrete cu privire la implicarea lor directă īntr-un spectacol care este īn general de prost-gust.

 

ROLUL  PROPRIETARILOR  FORUMULUI

    Atīt proprietarii forumului cīt şi moderatorii sīnt responsabili pentru desfăşurarea civilizată a discuţiilor (alături bineīnţeles de forumişti), pentru că ei sīnt singurii care dispun de "mijloacele de represiune" cu ajutorul cărora pot tempera spiritele dacă alte metode s-au dovedit ineficiente.

    Proprietarii unui forum se află īntr-o situaţie destul de ingrată, pentru că īn cazul lor este īn joc de multe ori reputaţia forumului, care este aceea care atrage vizitatori. Aceia care se ghidează exclusiv pe considerente de profit financiar lasă īn general o libertate completă a discuţiilor, alegīnd la īntīmplare nişte moderatori cărora le oferă mīna liberă īn administrarea forumului. Numărul de vizitatori creşte iniţial foarte mult, ceea ce permite contracte publicitare mai bune. Apariţia inevitabilă a flamboaielor şi desfăşurarea necontrolată a acestora, alături de eventualele abuzuri ale moderatorilor, vor duce īnsă īn final la scăderea dramatică a numărului de vizitatori şi eventual la intrarea īn anonimat a forumului respectiv.

    Proprietarii unui forum care doresc să-şi menţină investiţia profitabilă un timp cīt mai īndelungat īşi aleg cu grijă moderatorii şi le supervizează activitatea. Moderatorii care nu respectă regulamentul forumului sīnt īndepărtaţi şi īnlocuiţi cu alţii.

    Din nefericire proprietarii de forumuri nu pot totdeauna să aleagă cei mai buni moderatori posibili, pentru că numărul internauţilor care stau mult pe internet şi sīnt dispuşi să-şi asume şi sarcina de moderatori este destul de scăzut. Din cauza "penuriei" de moderatori apare şi situaţia nepotrivită īn care unii internauţi sīnt moderatori nu numai la mai multe secţiuni ale unui forum, ci chiar la mai multe forumuri. Oricīt de binevoitori ar fi internauţii care īşi asumă o astfel de responsabilitate, este de multe ori evident faptul că nu fac faţă situaţiei mai ales īn momentele critice.

 

ROLUL  MODERATORILOR  FORUMULUI

    Moderatorii sīnt internauţi delegaţi de proprietarii forumului cu sarcina de a asigură desfăşurarea īn condiţii civilizate a discuţiilor din cadrul forumului. Ei sīnt de cele mai multe ori voluntari care petrec destul de mult timp pe internet şi acceptă poziţia de moderatori pentru nişte mici avantaje, din considerente de ego sau pentru că vor să ajute la dezvoltarea internetului rumīnesc. Rolul lor este esenţial, īnsă uneori ei nu īşi īndeplinesc atribuţiile aşa cum ar trebui.

    Un moderator ar trebui să fie un factor de stabilitate şi de īnţelepciune care să ştie cīnd să intervină şi mai ales să ştie ce mijloace trebuie aplicate īn cazul apariţiei unei situaţii conflictuale īntre forumişti. El (sau ea) trebuie să aibă o atitudine flexibilă şi să īncerce să prevină apariţia unui flamboi sau, īn cazul īn care acest lucru nu este posibil, să dea dovadă de echidistanţa īn conflictul apărut, indiferent de opinia sa personală referitoare la subiectul discutat. Unele din principalele calităţi ale unui moderator bun sīnt păstrarea lucidităţii īn gīndire şi folosirea unui limbaj civilizat chiar atunci cīnd el este cel atacat personal.

    Prezenţa unui moderator care să ştie să se impună la momentul potrivit, fără a da dovadă de partizanat şi fără a apela la măsuri abuzive este una din cele mai bune reclame pentru un forum de discuţii. O mare parte din moderatori īşi īndeplinesc atribuţiile īn mod corect şi ei trebuie lăudaţi pentru munca lor voluntară īn folosul comunităţii. Există īnsă şi excepţii, şi una dintre ele o voi discuta īn continuare.

    Apelez din nou la exemplul flamboiului desfăşurat pe forumul Chip. Īn discuţie a intervenit şi unul din moderatorii secţiunii la care am deschis firul de discuţie. Primele sale două mesaje au avut o atitudine neutră şi s-au rezumat la luări de poziţie īn legătură cu subiectul aflat īn dezbatere. Al treilea mesaj a fost diferit, pentru că a constituit un atac la adresa mea, el preluīnd unele din opiniile celor care mă combăteau adăugīnd īnsă şi o doză de batjocură. Argumentul său era că nu pot să-mi permit să iau īn discuţie politica tarifară a RomTelecom (RT) şi proiectele de viitor ale acestei companii, pentru că nu m-am născut cu diploma de economist īn mīnă. Argumentul este fără valoare pentru că nimeni nu se naşte cu vreo carte īn mīnă, dar cine doreşte poate ulterior să se informeze citind cărţi de diferite specialităţi, lucru care īi permite să emită opinii īn legătură cu un anumit subiect. Mai eram sfătuit de acelaşi moderator să scriu un articol pe care să-l lipesc eventual pe stīlpi. Intenţia de luare peste picior este evidentă. Acest mesaj a reprezentat abandonarea de către moderator a poziţiei sale echidistante (impusă de statutul său) şi īnregimentarea sa alături de ceilalţi forumişti care īncercau să mă denigreze. Ca urmare am răspuns cu un mesaj īntr-un limbaj dur şi ironic, combătīnd opiniile moderatorului şi l-am anunţat că din acel moment īl ignor pe forum.

    Modul de comportare corect al moderatorului ar fi fost să atragă atenţia printr-un mesaj (scris īntr-un limbaj politicos) adresat tuturor forumiştilor implicaţi īn conflict, īn care să anunţe că aceştia trebuie să īşi tempereze excesele verbale şi să continue discuţia doar cu argumente, nu şi cu atacuri la persoană. Acest mesaj nu a venit niciodată şi pot afirma acest lucru pentru că deşi nu i-am mai citit mesajele postate ulterior, moderatorul a permis intervenţia repetată īn discuţie a mai multor forumişti ale căror mesaje conţineau numai aprecieri negative referitoare la persoana mea, fără nici o urmă de referire la subiectul aflat īn discuţie. Ca urmare a acestei atitudini total nepotrivite pentru un moderator, el a contribuit la continuarea flamboiului, pentru că eu m-am simţit dator să răspund la mesajele denigratoare īn manieră care mi s-a părut adecvată.

 

ASIGURAREA  UNEI  ATMOSFERE  PROPICE  DISCUŢIILOR

    Pentru ca un forum să fie recunoscut ca un spaţiu de desfăşurare a unor discuţii civilizate este necesar să fie respectat regulamentul forumului de către toţi forumiştii, indiferent de vechimea lor pe forum sau de statutul lor. Īn acest sens ar trebui adăugată la regulament o secţiune īn care să fie specificat clar care sīnt atribuţiile moderatorilor şi care trebuie să fie atitudinea pe care aceştia trebuie să o adopte īn cazul unui conflict.

    Proprietarii forumurilor (prin intermediul moderatorilor) ar trebui să īncurajeze participarea la discuţii a nou-veniţilor ("newbies"). Aceştia din urmă sīnt de multe ori supuşi ironiilor sau grosolăniilor celor care postează pe forum de mai multă vreme, sau părerea lor nu este luată īn consideraţie pe motivul că au prea puţine posturi. Statutul de nou-venit (numit de obicei "junior member") nu trebuie să reprezinte un stigmat de care trebuie să scapi cīt mai repede pentru a fi acceptat īn comunitatea forumiştilor. Dar pentru că actualmente lucrurile stau īn acest fel, mulţi nou veniţi postează mesaje de două-trei rīnduri pentru a ajunge cīt mai repede la numărul de mesaje care să le permită schimbarea statutului din junior īn membru plin. Grija faţă de nou-veniţi ar trebui să fie o prioritate pentru proprietarii unui forum, pentru că aceşti noi forumişti asigură supravieţuirea forumului īn condiţiile īn care forumiştii mai vechi īşi restrīng de obicei participarea la discuţii o dată cu trecerea timpului .

    Foştii participanţi la războaie īnflăcărate trebuie să evite să redeschidă conflicte mai vechi. Acest lucru se poate face dacă foştii adversari adopta īnţelegerea tacită de a se ignora reciproc īn situaţia īn care se īntīlnesc şi pe alte forumuri īn afara aceluia īn care a avut loc disputa īntre ei. Īn cazul īn care postează īn cadrul aceluiaşi topic, ei trebuie să evite referinţele la mesajele celuilat şi să posteze strict la subiect.

    Moderatorii trebuie să īi atenţioneze pe cei care postează īn mod repetat īn afara topicului unei discuţii sau au un limbaj necivilizat că acest lucru nu este permis şi că va atrage sancţiuni. Selectarea moderatorilor ar trebui făcută cu mai multă grijă, iar moderatorii care nu īşi īndeplinesc atribuţiile trebuie atenţionaţi şi īn caz că persistă īn a nu-şi respectă īndatoririle trebuie īnlocuiţi.

 
    Materialul de mai sus a fost postat pe forumul Computer Games.ro la sectiunea "Generalităţi". Discuţia extrem de īnflăcărată care a urmat poate fi citită la adresa :

 http://www.computergames.ro/forum/showthread.php?&threadid=62171

    Īnainte de postarea pe forumul Computergames materialul a fost postat pe forumul Price.ro la sectiunea "Generalităţi". La scurt timp materialul a fost şters de către un moderator care mi-a trimis un mesaj privat īn care explica motivele acţiunii sale. Răspunsul meu la aceasta acţiune abuzivă poate fi citit īn partea a doua a acestui material. Tot īn partea a doua este prezentată reizbucnirea flamboiului de pe forumul "Chip" la o distanţă de 9 luni de la īncheierea sa, de această dată pe forumul SoftPedia (fost SoftNews.ro).

 

PARTEA 1

PARTEA 2

ANEXĂ

ARHIVA  ARTICOLELOR

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] LIMBI ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic şi nelatinoman, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.16mb.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.