Scris pe 01-03-2008 capitol Carneţelul lui Suzi

Azi dimineaţă, de fapt acum o oră, că tot dimineaţă e, m-am trezit cu grijă! Grija mea este în fiecare an să-mi aleg o Babă, adică o zi din zilele de la 1 la 9 martie care cum e vremea aşa e şi anul tralala, anul asta mi-am ales-o astăzi, să scap de stres, ieri a fost o furtună maare de mi-am făcut chiar griji pentru acoperiş, dar am supravieţuit, dimineaţă m-am uitat să văd cum e vremea este senin şi soare şi nu e pic de vînt (încă)! Deci baba mea este fermecătoare…

A doua grijă a fost să văd ce s-a întîmplat la Roblogfest. Eu pînă acuma m-am abţinut să spun ceva, pentru că nu am vrut să supăr pe nimeni - anul trecut Smilla m-a băgat pe listă, anul ăsta L3st, Gramos au spus că m-au votat, ar fi fost foarte nepoliticos din partea mea să spun că nu vreau, e un fel de ia uite la ea ce mofturi face. Dar pot să spun că îmi displac taretare! competiţiile de acest gen, îmi dau o stare tîmpită, de un fel de nu ştiu, de împins de scos în faţă cu forţa, de clasificat o treabă care eu zic că nu se pretează la clasificat.
Să faci o competiţie cu bloguri mi se pare aiurea, nu văd blogurile ca pe ceva din care să faci concurs, fiecare scrie ce are chef şi cum poate, nu poţi să le pui să se întreacă! De ce ne-am pune jurnalele să se bată între ele? De ce le-am califica sau descalifica? Ce imagine a blogosferei româneşti?

Unii oameni simpli la minte ar putea gîndi leneş că spun asta pentru că sînt ofticată. Nici nu aş fi avut cum să fiu votată, la numărul de cititori pe care îi am, nu se pune problema. Sînt ofticată că nu au ieşit dintre cei care credeam eu că merită să iasă şi mi se pare dubios, nu că ar fi vreo măgărie la mijloc, dubios că adică mă întreb cum oare gîndeşte lumea, am dileme foarte existenţiale cînd vine cîte-o acţiune din asta populară, mă cuprind mirări naive.

Cu cît s-au înmulţit blogurile la noi, cu atît mai multă lume pe margine s-a gîndit să le împartă să le analizeze să le categorizeze să le competitiveze şi tot mai mulţi din cei care scriu pentru plăcerea de a scrie se miră ce mama naibii tot fac ăştia de parcă am fi la grădina zoologică. Cu cît mi se învecheşte blogul cu atît îmi dau seama mai bine de ce unii îşi închid blogurile sau se izolează. Nu vor să facă din blogul lor un produs, asta-i.

Comentarii

Mar 01 2008 @ 11:08, mihaela3 :

amsori suze dar blogul este un produs si nu toata lumea vede ca tine faza cu ‘placerea scrisului’
nu stiu ce bloguri citesti tu dar mare parte din ele sint o tampenie adormitoare fie stiri din ziare fie filmuletse ori ftl trantesc poezii si patetizme
in afara de asta eu in locul tau nici nu m-as complica sa ma gandesc la ce e cu blogurile.e cheltuiala de cuvinte in van

Mar 01 2008 @ 11:27, Inah :

@suzi
de ce nu pui tu cu manuta ta un anunt mic, mic…intr-un coltz de blog….in care sa-i previi pe cei care dovedesc entuziasm nemerginit in a te plasa in oareshce competitii dezonorante…ca blogu’ asta nu-i un produs….nu se vinde, nu se cumpara, nu se cantareste..deci…e un loc cuminte…
scapi de griji…si aia se mai potolesc …
p.s. sa bagi de-un ciclame puternic…ca sa vaza entuziastii….

Mar 01 2008 @ 11:30, Suzi :

Ai si tu dreptate…
De ce m-ar interesa pe mine toate chestiile astea? Si cu cit patos am scris si m-am amarit degeaba! Pfii ia sa ma las io pe mina mea…

Mar 01 2008 @ 11:35, mihaela3 :

faci prea mult caz
hugs, vorba antispamului tau

Mar 01 2008 @ 11:35, Suzi :

Fics de chestia asta imi era teama, Inah. Am impresia ca ce-ai zis tu este ironic.

Mar 01 2008 @ 11:45, Inah :

@suzi
nu-i, soro..parol..
n-am intentia sa te ironizez..departe de mine..imi place enorm blogu’matale si as fi o fleatza sa fac asa ceva..insa e mai bine sa-i previi pe cei care au de gand sa te bage fortat in competitii de genul asta….(care-s la o adika niste porcarii super-comerciale…si super- friki…dracu stie cum se voteaza si cum se jurizeaza…)
stiu ca e greu sa le zici prietenilor entuziashti :”roiu iepurashi…sa nu cumva sa bagati fata la frun fest…ca nu-i rost de ceva comercial aicilsha”…
ca sa nu ai de a face cu asa situatii….tre’ sa-ti calci pe inima…

Mar 01 2008 @ 11:49, claudiu :

vrei sa stii ceva? Mie-mi pari chiar ofticata si te agiti de pomana. lasa femeie lumea sa te bage sisa te voteze unde vrea ce treaba ai tu cu fazele astea?vezi de blogu matale mai departe cel mai bine nu lua in seama, tu starnesti treaba asta mai mult decat de merita parol.

Mar 01 2008 @ 11:51, Suzi :

A… Inah, ai dreptate!

Mar 01 2008 @ 11:51, Suzi :

Claudiu, nu stiu ce sa zic, ma mai gindesc.

Mar 01 2008 @ 17:24, Liviu :

Imi pare rau ca ai sters juma de articol, erau niste cuvinte de bun simt despre mult umflatul subiect al “blogosferei romanesti”, anume o turma de imbecili grafomani cu gust pentru festivism si cultul personalitatii. E drept ca-i mai simplu - si recomandat - sa nu te bagi, dar pe mine ma racorise nitel ca iti exprimasei parerea. 

ps pentru cei care n-au apucat sa citeasca: suzi era de zece ori mai delicata in exprimare decat mine.

Mar 01 2008 @ 19:17, Suzi :

Liviu, hm, dupa ce am scris postul am stat si m-am intrebat de ce sa ma bag io sa-mi dau cu parerea, in loc sa ma doara-n spate si sa fiu cool… Acuma ca ai zis ca te-a racorit, l-am pus la loc, macar sa fim doi.
Dar cel mai inteligent lucru pe care poti sa-l faci este totusi sa nu te intereseze. Si ajungem iar la lehamitea proverbiala, din pacate.

Mar 01 2008 @ 20:03, MunteAlb :

Blogul este oricum un produs. Acum rămîne de văzut dacă e numai un produs intelectual sau şi unul comercial. Pe cei de la Roblogfest îi interesează posibilitatea de monetizare a blogurilor, de aceea fac aceste topuri bazate pe popularitate. Nu-i interesează să aibă cele mai bune bloguri, ci pe cele mai populare, în care să afişeze eventual publicitate.

Uită-te şi tu la juriu şi vezi cine face parte din el. În marea lor majoritate sînt persoane care nu au preocupări literare, ci legate de publicitate, afaceri sau jurnalism. Ia uite exemplu de incultură chiar în pagina cu prezentarea juriului http://roblogfest.ro/Juriu-Roblogfest

“Criteriile de alegere a juriului s-au bazat, pe de o parte pe ideea de relevanta a experientei judecatorilor cu blogurile si, pe de alta parte, cu ideea de a constitui un grup balansat si cu backgrounduri complementare.”

Să le luăm pe rînd:
- Relevanţă a experienţei judecătorilor cu blogurile => înceţoşarea gîndirii naşte construcţii aberante
- Grup balansat => grup care se află într-un balansoar şi este legănat ?
- Backgrounduri complementare => englezismul de nelipsit
- pe de o parte pe ideea […] pe de altă parte cu ideea? => ăştia nici măcar nu au citit ce au scris

Juriul e una, populaţia votantă e alta, dar sînt la fel de “bine pregătiţi” pentru a judeca dpdv. literar blogurile pe care le votează. Aşa că nu e de mirare că din 20 de finalişti la “cel mai bine scris blog” numai vreo 3 îşi merită prezenţa acolo. Măcar dacă ar fi ales cîştigător unul din ei, dar cu un asemenea juriu mă îndoiesc. La fel stau lucrurile şi la secţiunea de “bloguri personale”.

Roblogfest este o glumă proastă, eu zic să refuzi să mai participi la el pe viitor.

Nu poţi face un top al blogurilor personale, dar e adevărat că poţi alege unele care sînt scrise bine şi să le promovezi. Aici intervine lista de bloguri preferate pe care o are fiecare blogher, dar care la tine Suzi, a dispărut. A face o listă cu blogurile preferate este singura posibilitate reală a blogherilor buni de a se împotrivi topurilor de tip Roblogfest, caracterizate de votul popular şi juriul incompetent, care nu au cum să selecteze blogurile de calitate.

Mar 01 2008 @ 20:39, Suzi :

Da, MunteAlb, exact la chestia cu lista cu bloguri ma gindeam cind ma gindeam cum sa faci sa promovezi ce-ti place.
Da, eu nu vad blogurile ca pe un produs, cind am folosit produs, m-am gindit ca la un fel de marfa. Acuma cred de fapt ca ce-am scris mai sus e foarte usor de contrazis, eu vorbesc aiurea cind spun ca blogarii tin jurnale, nu sint propriu-zis jurnale decit foarte putine, restul sint pagini personale, care dupa mine, e cam diferit de ideea weblogului. Si oamenii care au bloguri vechi si le inchid, mare parte din ei se si plictisesc sa scrie, nu se scirbesc neaparat de serbarile blogosferice.
O sa refuz sa particip, mie mi-a fost rusine sa spun ca nu vreau sa fiu inclusa - inainte de a fi pe lista, ca ma gindeam ca poate trec neobservata si de ce sa fac pe mironositza, iar dupa aia am fost pe lista si mi-a fost si mai rusine sa zic nu mersi, cind practic era un gest de apreciere la care nu mi-am permis sa dau pas.

Mie blogurile alese de juriu mi se par destul de de bun simt! Chiar ma asteptam la mai rau.

Mar 01 2008 @ 21:39, MunteAlb :

Nu e vorba că se scîrbeşte cineva de Roblogfest şi refuză să mai scrie, dar acest aşa-zis festival perpetuează o nedreptate promovînd în general bloguri slabe sau banale. De fapt rezultatele primei ediţii a RBF m-au determinat să fac eu o listă cu bloguri bune pentru că mi-am dat seama că se creează o impresie falsă despre blogosfera românească, care apărea plină de superficialităţi lipsite de valoare.

E bine totuşi că lumea blogheristică bună nu-şi mai face speranţe că ar putea cîştiga un loc pe podium la concurenţă cu Zozo şi ai lui. Este evident că un blog cu ştiri penibile, glume proaste, bancuri vulgare, nuditate (fizică şi intelectuală) plus restul de ingrediente care cresc audienţa are mult mai mulţi vizitatori decît un blog bine scris care însă se menţine în limitele decenţei.

Părerea mea este că blogurilor bune le va fi recunoscută valoarea în 1-2 ani, poate şi cu un pic de ajutor venit de la specialişti, adică de cei de la revistele literare sau de la edituri.

Mar 01 2008 @ 22:23, Suzi :

Cum adica o impresie falsa despre blogosfera romaneasca? Dar care e blogosfera romaneasca?  Dar care este publicul pentru blogosfera romaneasca? Care este cererea?
Eu cred ca nu este nici o impresie falsa, eu cred ca e o imagine realista.
Titlurile sectiunilor cred ca sint prost puse!
Si ce mai lipseste e o lista cu criterii de apreciere, cum ar fi de ce sa votam cutare blog cel mai bine scris blog, sau cel mai bun blog etc.
E subiectiv MunteAlb, eu asa cred… Aia cu valoarea blogurilor recunoscuta de literati, s-ar putea sa ai dreptate. Era sa zic ca nu, dar asa am zis si cind ai zis de audio si video blog si ai avut dreptate, asta e tendinta, deci nu ma mai pun cu puseurile tale vizionare. La ora actuala revistele si editurile incep sa aiba blogurile lor si promoveaza de altfel alte bloguri… Sau tu cum vezi asta?

Mar 02 2008 @ 06:26, MunteAlb :

Păi tocmai asta e, blogosfera românească este diversă şi este stratificată calitativ. Ori RBF ia toate blogurile şi le bagă în aceeaşi oală (”cel mai bun blog”), după care pune poporul să voteze. E ca şi cum cineva ar face un festival al scriitorilor şi oricine ar putea să voteze cel mai bun scriitor din lume. Evident că în fiecare an ar cîştiga cineva de tipul Sandra Brown ori JK Rowling. Asta ar induce o percepţie greşită asupra literaturii de la nivel planetar şi ar întări şi mai mult poziţia scriitorilor mediocri/slabi dar populari. Cam aşa ceva se întîmplă la RBF unde poziţia cîştigătorilor de genul Zozo este întărită în fiecare an cu sute de vizitatori noi care vin numai din cauza vîlvei care se face în jurul cîştigătorilor RBF.

Pe de altă parte faptul că o persoană poate să-şi înscrie blogul la toate categoriile este ceva complet aberant. Aşa s-a ajuns ca la “cel mai bine scris blog” să ajungă în finală bloguri scrise prost, dar care au fost votate de prietenii blogherilor respectivi. La “cel mai bun blog cultural” e aceeaşi situaţie. Pur şi simplu în toate categoriile este o vraişte de nedescris. Nu mai vorbesc de bloguri ajunse în finală care sînt deschise doar de 2 luni. Aşa ceva nu s-ar întîmpla la un festival serios dedicat blogurilor.

Criteriile de apreciere ar fi bune, dar mă îndoiesc că le-ar respecta cineva atîta timp cît votul este democratic şi anonim. Democraţia nu e bună cînd vine vorba de judecarea calităţii unui produs intelectual, pur şi simplu sînt persoane care nu au priceperea de a face diferenţa între un blog scris bine şi unul scris prost, tocmai pentru că nu au citit mult la viaţa lor sau au citit doar chestii uşurele. Tocmai de aceea greşelile de exprimare de pe situl RBF nu au “zgîriat” ochii vizitatorilor sau ai juriului, care nu le-a perceput ca pe nişte greşeli deoarece ăsta e limbajul agramat şi englezit pe care-l folosesc ei înşişi în mod obişnuit.

Nu e vorba numai de literatură sau de stilul de a scrie, ci şi de conţinut. Blogosfera românească stă bine doar la blogurile personale, dar stă foarte prost la blogurile tematice. În timp ce în USA găseşti bloguri bune în orice categorie, de la tehnologie la bucătărie, în România acestea nu există sau sînt scrise la modul prost şi au articole copiate/plagiate de pe blogurile în engleză. O excepţie sînt blogurile de sport, dar ele sînt scrise de ziarişti profesionişti şi conţin de obicei articolele lor din ziare.

Deci problema este atît la stilul de a scrie cît şi la conţinutul blogurilor româneşti. Nu se înţelege faptul că un blog bun (sau un sit în general) trebuie să aibă conţinut original care pe deasupra trebuie să fie şi bine scris. E bine că oricine poate să-şi facă blog în mod gratuit, dar un blog bun înseamnă muncă serioasă de cel puţin 2 ore pe zi. Astfel de bloguri ar trebui promovate şi aşa ceva se face cu un juriu competent, nu cu unul făcut în majoritate din afacerişti şi publicitari. Ce ar însemna dacă premiile Uniunii Scriitorilor ar fi acordate de un juriu format pe aceleaşi criterii ? Dar RBF este el însuşi un eveniment publicitar, scopul principal nu este promovarea blogurilor bune, ci promovarea “festivalului” şi a celor care stau în spatele lui. Şi mai ales întărirea percepţiei că specialiştii în bloguri din România sînt cei care lucrează în afaceri/publicitate.

În România singurii care s-au adaptat la internet prin crearea de bloguri au fost ziariştii care scriu despre sport. Despre alte reviste/edituri mari care să aibă bloguri eu nu am auzit şi de altfel toţi cei legaţi de hîrtia tipărită se simt ameninţaţi de răspîndirea accesului la internet şi de dispariţia monopolului pe care îl avea hîrtia în ce priveşte scrisul de calitate. Accesul ieftin, cu viteză mare şi nelimitat există în România doar de vreo doi ani şi deja se văd efectele lui asupra tirajelor ziarelor şi revistelor.

Mar 02 2008 @ 09:26, Suzi :

Pai stai ca in State sint cu citeva milioane mai multi decit noi si am impresia ca la ei blogurile sint in floare de mai de mult timp decit aici. Majoritatea s-au dezvoltat la noi de prin 2006, mai e timp.

Asta cu amenintarea cu disparitia monopolului, ahmmm, nu prea au ce sa faca, iar carti tot or sa se mai cumpere.
Pai de exemplu Dilema - ca asta citesc eu, alta nu stiu, se citeste pe net dar cred ca se si cumpara destul de bine. Sau Catavencu. S-ar putea sa ma insel, ca nu stiu, dar eu asa cred.

Cind ziceam de bloguri la edituri eu ma refeream la Polirom, care oamenii au bloguri. Nu vreau sa zic nimica despre calitate, dar zic ca au, si ei mai promoveaza si pe alti blogari din afara bransei ca sa zic asa.

Uite, si Liviu are pentru Libraria Eminescu blog!
http://www.librariaeminescu.ro/blog

Bloguri mai sint de specialitate. Sint bloguri de filme citeva, de mincare sint citeva, de cultura e ditamai Metropotam, de avocatura parca era un nene, de culturism am impresia ca am vazut ceva la un momentdat!, poate nu stii tu…

Mar 02 2008 @ 10:24, mihaela3 :

munte alb tot n-ai jpeg? :”>

Mar 02 2008 @ 10:30, Liviu :

Eh, ala al meu nu ie blog, e doar o colectie de fragmente pe o platforma de blogging.

Mie, de la Polirom, imi place blogul lui Gheo; mi-ar placea sa scrie mai des, dar cred ca e cam greu, avand in vedere ca el e destul de activ in afara blogosferei.

Nu stiu de nici un blog de la Dilema - revista o iau de la chiosc, asa ca nu intru pe site-ul lor decat foarte rar. Am intrat acu si nu am gasit. Daca sunt, m-ar interesa.

Aveam chef sa mai comentez cate ceva, da’ am uitat. Si-apoi, cam sunt de acord cu MunteAlb.

Mar 02 2008 @ 10:38, Suzi :

Miaiela, io credeam ca deja stii, MunteAlb este un robot!

Liviu, m-am exprimat eu aiurea probabil, voiam sa spun ca Dilema are site si se si vinde, deci mai e pina cind publicatiile vor incepe sa se teama pentru soarta lor pe hirtie. Era dezlegat de ideea de bloguri.

Mie de la Polirom imi place blogul lui F. Lazarescu.
Ce nu-mi place mie la ele este ca n-au legatura cu ce se intimpla la Polirom. Mi-ar placea sa existe bloguri de editura/librarie.

Mar 02 2008 @ 10:48, Liviu :

Te-ai exprimat corect, am citit eu in graba, ca eram eram pe final de cafea si tocmai dadeam gata ultima tigara (mai fumezi?  ) si trebuie sa plec sa-mi cumpar. Florin Lazarescu are blog la Polirom? Ca eu stiu doar site-ul lui, si rubrica din Suplimentul de cultura…

Cat despre monopol, eu sper(am) ca blogosfera va zgaltai nitel presa scrisa si, de ce nu, consumatorul de presa, in special pe segmentul de cotidiene; speram intr-o educare a cititorului si automat intr-o crestere a calitatii ziarelor. Deocamdata influenta pare sa functioneze invers: in loc sa creasca ziarele in calitate, blogurile devin un fel de jurnalism scris prost, prost, prost…

Mar 02 2008 @ 10:56, Suzi :

Nu mai fumez, nu, de aproape 4 saptamini  Dar acuma am bale ca mi-ai zis ca fumezi la cafea

Lazarescu are blog la Suplimentul adica link catre situl lui dar la modul ca e afiliat, sau era afiliat - ca am impresia ca a plecat de la Polirom… Si imi mai place si mie Gheo, dar nu asa mult.

Da, pai n-are lumea ce scrie in bloguri, cit naiba sa tii un blog? Ce sa scrii in el? Macar asa in ziare se mai intimpla cite ceva, mai simte si blogul ca traieste! Eu nu prea am tangenta cu blogurile de discutii, care am vazut ca au inlocuit forumurile, dar am impresia ca sint multe tare! Si sint la fel de populare ca blogurile despre carti, ca si astea au luat mare amploare… carti politica si sport. Sint rea…

Mar 02 2008 @ 16:40, MunteAlb :

Păi vezi că nu prea există bloguri tematice ? La Polirom sînt blogurile Suplimentului de Cultură, nu ale editurii. Doar Tritonic pare a avea un blog, dar pînă acum nu e altceva decît un instrument de marketing pentru semnalarea noilor apariţii editoriale. Metropotam nu e un blog de cultură, ci de pseudocultură, adică de anunţuri şi recenzii despre evenimente muzicale, distractive, alcoolice, etc.

Dilema nu mi-a plăcut niciodată, n-o citesc nici măcar pe internet. Dar în nici un caz nu supravieţuieşte din vînzări, ci din donaţii, la fel ca orice altă revistă culturală.

În ziare chiar nu se mai întîmplă nimic, sînt din ce în ce mai proaste, aşa cum remarca şi Liviu. Cîteva din ele au făcut totuşi o trecere spre internet cît de cît reuşită pentru că permit comentarii la articolele lor şi lumea mai discută pe marginea acestora.

Care sînt blogurile de discuţii de care spui ? Eu n-am auzit de aşa ceva. Blogurile despre cărţi nu sînt prea multe dar au totuşi un anumit succes şi este normal aşa ceva, cititorii de literatură (cîţi au mai rămas) sînt uneori la fel de pasionali ca şi suporteri echipelor de fotbal, dar ştiu să scrie mai bine decît aceştia.

Mar 02 2008 @ 20:28, Suzi :

Care-s alea bloguri de nişă? Ca io n-am inteles.

Blogurile de discutii eu ma refer la blogurile pe care se discuta varii treburi, cum ar fi baietii veseli care nu-ti plac tie, care dau bomba si dupa aia lumea vine se discuta,… sau cum ar fi Gramos, …pe la ziare am mai vazut asa - si nu e musai politica. Majoritatea pleaca de la stiri, dar eu despre alea vorbeam ca sint bloguri de discutii.

Mar 03 2008 @ 06:33, MunteAlb :

Blogurile de nişă sînt blogurile cu o tematică foarte precisă şi restrînsă, adică acelea unde se scrie în profunzime doar despre un anumit subiect ( http://www.doshdosh.com/an-introduction-to-niche-blogging/ ) .

A da, blogurile de discuţii sînt cele construite pe modelul Zozo:
- titlu mare cu roşu ce conţine un semn de întrebare/exclamare
- cîteva fraze ce conţin o răutate/ironie
- una sau două legături incluse în text
- un filmuleţ ori o poză
- se repetă modelul de mai sus de 5-10 ori pe zi

Şi pentru mine reprezintă un mister de ce astfel de chestii sînt populare, dar evident că atracţia lor principală e faptul că însemnările sînt de obicei foarte scurte, deci pot fi citite rapid şi oricine poate posta comentarii la nivel de expert, pentru că toată lumea are o părere despre tîmpeniile descrise în însemnări.

=====================

Aoleu, Roblogfestul e mai complicat decît mi-am închipuit eu, pentru că organizatorii vor ca lucrurile să iasă bine (pentru ei, desigur). Sînt de fapt două secţiuni, una democratică (Popular) şi alta aristocratică (Jurizat). Împărţirea e simplă. Blogurile “neserioase” sînt trecute la “Popular”, cele “serioase” la “Jurizat”. Deci “Cel mai bine scris blog” intră la “Popular”, iar “Cel mai bun blog cultural” la “Jurizat”. La aristocraţi au mai făcut ei o găselniţă, au inventat categoriile de “Cel mai bun blog de business/tehnologie” şi “Cel mai bun blog de media/advertising”. Ce legătură are tehnologia cu afacerile şi ce legătură are mass-media cu publicitatea, de ce să fie băgate în aceeaşi oală ? Aici se vede marea problemă a afaceriştilor şi publicitarilor, ei sînt ca bogătaşii care vor să se înconjoare de artişti, aşa că şi-au legat blogurile de unele din domenii ce necesită creativitate (tehnologie/media), nu învîrteală de bani şi prostire a populaţiei. Pe de altă parte categoria “Cel mai bun blog” apare şi la “Popular” şi la “Jurizat”. O să fie deci doi cîştigători la categoria “Cel mai bun blog” ? Asta ca să nu mai zic că aşa cum a remarcat cineva, blogul unuia pe nume Bobby Voicu (specializat în bloguri de nişă în engleză, făcute doar pentru a cîştiga bani din publicitatea cu Google) este şi el prezent la categoria “Cel mai bun blog (Jurizat)” deşi conform bunului simţ nu ar fi trebuit să aibă voie să participe la concurs, din moment ce autorul lui e în juriul RBF.

Mar 03 2008 @ 11:43, Suzi :

Ai o obsesie cu Zozo

Da, vor fi doi cistigatori la cel mai bun blog, eu zic ca e chiar palpitant. Mai ales ca juriul a ales in finala opzeci, ceea ce da sperante mai multor muritori!  Si in marea-mi suparare io n-am vazut ca la jurizate blogul meu este INCA! Daca stiam nu-i mai criticam! Mi-am spulberat orice sansa!

Explica-mi si mie, de ce esti asa de inversunat cu blogurile si cu chestiile astea? Ce treaba ai tu?

Mar 03 2008 @ 16:40, MunteAlb :

Obsesie cu Zozo ? Nici vorbă, el e doar întruchiparea la nivelul blogurilor a unui fenomen generalizat la nivelul întregii societăţi de consum. Se ia o nonvaloare îngîmfată şi răutăcioasă, se promovează şi apoi se pune să facă publicitate pentru cei care cască ochii la bombănelile nonvalorii. În final nonvaloarea, publicitarul şi afaceristul care vinde produsul au de cîştigat, ceilalţi au de pierdut timp, bani şi neuroni (care se sinucid din disperare că sînt puşi să prelucreze prostii). Cît despre Zozo, din momentul în care alte cîteva persoane vor aplica reţeta scrisă de mine mai sus, el îşi va pierde cititorii şi va dispare în interneant. Mai e un an de zile pînă la asta.

E adevărat că juriul RBF a păstrat mai multe bloguri, dar nu-ţi face mari speranţe, dacă în 2006 a cîştigat Zozo, în 2007 a cîştigat VisUrît, probabil că în 2008 va cîştiga Vladinho. Oricum din cauza juriului care a fost prost ales mă îndoiesc că va cîştiga un blog bun. Nu uita că interesul lor este să promoveze un blog care să poată fi monetizat (exploatat comercial), nu unul al cuiva căruia puţin îi pasă de publicitate. Aşa a ajuns Zozo să vîndă periuţe de dinţi electrice dar şi bice erotice.

Eu nu sînt deloc înverşunat, dar dacă văd ceva care este greşit o spun. Roblogfest este o parodie de concurs pentru blogheri şi este irelevant pentru blogosfera românească. O scorneală afaceristică susţinută de o vîlvă publicitară neruşinată nu are cum să promoveze calitatea, ar fi împotriva scopurilor sale.

Mar 03 2008 @ 17:08, Suzi :

Ah crezi ca o sa dispara?! Si oricum daca dispare, va fi inlocuit cu cineva aproximativ la fel, deci nu e musai o imbunatatire. Sau mai stii…

Aaaa nu stiam blogu lu Vladiniiio Hahaha Ar fi ceva sa cistige, dar Visurit scrie mai bine, oricit de ciudatzel ar fi ca subiecte si comportament! Zozo nu am citit niciodata.
Eu am fost ironica atunci cind am spus ca mi-am spulberat sansele sa cistig
Dar eu cred ca RBF este relevant, gindeste-te, asta este popular, ce a iesit acuma, 20 de bloguri populare au avut cele mai multe voturi, oamenii le-au votat, de ce nu ar fi relevant?

Mar 03 2008 @ 17:59, MunteAlb :

O să apară alţii, bineînţeles, dar nici unul n-o să mai ajungă la statutul de vedetă pe care-l are Zozo acum. Şi mă refer la faptul că este socotit o vedetă respectabilă, nu o starletă blogo, aşa cum e el de fapt. Cum adică nu ai citit nimic scris de el ? Este unul dintre cei care-ţi vor judeca blogul, pentru că face parte din juriul RBF, fiind ultimul pe listă dar nu cel de pe urmă, după cum se menţionează şi în prezentarea lui de la http://roblogfest.ro/Juriu-Roblogfest

S-ar putea zice că votul popular reflectă realitatea, dar nu-i aşa, RBF a avut de la început probleme cu trişarea, care a rămas uşoară şi acum (oricine are o adresă IP dinamică se poate înscrie de cîte ori vrea pentru a vota). Sau dacă nu cu trişarea, măcar cu mobilizarea unor mase de oameni de către cei care doresc să cîştige. Cine are mai multe cunoştinţe dornice să treacă prin procesul destul de greoi de înregistrare, acela are mari şanse să cîştige dacă nu primul loc, măcar unul fruntaş. Meritau oare să ajungă în finala pentru cel mai bun blog unele ca : Matr3eo, Copseanul, Stiupecineva, Sarcinaindoi, ArenaIT, Palatul Sutu ? Evident că nu, iar multe din cele rămase nu sînt nici ele strălucite, dar au fost votate pe criterii de prietenie, nu de calitate. Ar fi trebuit ca la votul democratic să nu existe categoria de “cel mai bun blog”, ci de “cel mai popular blog”, tocmai pentru că în timp ce la juriu sînt specificate nişte criterii după care se face votarea, la votul democratic ele nu au cum să fie puse în aplicare. E de mirare că la “cel mai bine scris blog” au intrat şi bloguri care chiar sînt scrise bine, rămîne de văzut dacă se vor afla pe podium. Anul trecut Zozo a cîştigat această categorie la o distanţă foarte mare (sute) de voturi înaintea Curtezanei (Zully Mustafa), aflată pe locul 2 sau 3… Asta spune tot despre cum se poate manipula votul la RBF în aşa fel încît valorile să fie marginalizate iar nonvalorile promovate.

Mar 03 2008 @ 20:50, Suzi :

Nu am citit nimica pentru ca nu ma intereseaza  Dar am mers acuma sa vad totuuusi despre cine vorbim  si am vazut ca ofera 3 periute de dinti si eu am deja una, deci mi-a murit interesul de la poarta.

Si ca sa mobilizezi mase sa te voteze inseamna ca masele sa fie sensibile la tine… ca si restul blogarilor or mobilizat masele, doar ca nu le-o iesit asa maretz  In afara de asta, am observat ca sint citeva bloguri cu super audienta sute mii pe zi, mare mare si dupa aia e asa un gol si apoi vin blogurile normale cu vizitatori putini. Io asta nu inteleg de ce este.

Mar 04 2008 @ 08:38, claudiu :

suze unii au vizite din cauza publicitatii,e pe principiul bulgarelui de zapada, a umblat vorba, ei s-au bagat in tot felul de proiecte si de bloguri pana au crescut si oamenii vin
apoi mai este si “prestigiul”
si nu in utimul rand subiectele cum zice muntealb sunt de trei linii usor de citit si subiecte la care toata lumea se pricepe

Mar 04 2008 @ 14:41, MunteAlb :

Perfect de acord, Zozo mobilizează masele de votanţi, dar nu mobilizează şi creierele. Ori este vorba de un concurs de “bunătate”, nu de “popularitate”. Ce rost are să se spună “cel mai bun blog” atunci cînd e vorba de un concurs unde contează popularitatea şi nu calitatea ? Există bloguri populare şi bloguri de calitate, tot aşa cum există cărţi populare şi cărţi de calitate. La fel şi în cazul blogherilor, există unii care sînt populari dar nu au bloguri de calitate. Evident că un blogher care se adresează celui mai mic numitor comun dpdv intelectual (texte scurte cu răutăţi, glume, vulgarităţi, poze/filme indecente, etc.) va avea mulţi vizitatori şi aceştia îl vor vota, pentru că dacă n-ar face-o ar însemna că ei citesc un blog prost şi nu le-ar conveni conştientizarea acestui lucru. Plus că sînt mulţi care vizitează “blogurile de discuţii” şi postează comentarii pentru a-şi promova propriile bloguri, o ceartă cu Zozo fiind un bun prilej de creştere a audienţei, pe modelul lansat de însuşi Zozo care s-a certat (la modul grosolan) cu Mircea Badea prin 2006-2007, lucru care i-a crescut rapid vizitatorii, mai ales că şi Mircea Badea a marşat la chestia asta, probabil din lipsă de subiecte la momentul respectiv.

M-am uitat pe Trafic.ro ( http://trafic.ro/top/bloguri/ ) şi n-am văzut o “prăpastie” între blogurile cu foarte mulţi vizitatori şi celelalte. De fapt doar două bloguri sportive sînt mult în faţă, după aceea numărul de vizitatori scade lent, nu brusc. Oricum blogurile cu peste 1000 de vizitatori pe zi sînt în general bazate pe tetrada Răutate-Vulgaritate-Nuditate-Publicitate. Evident, tot cu texte scurte sau chiar inexistente. Se pare că lumea nu se mai poate concentra pentru citirea unui text mai lung, deci a fost redus la maximum efortul intelectual. Şi toate blogurile astea zozolistice se leagă între ele, adică blogherii îşi fac publicitate unul altuia. Şi Google “e de vină” aici, fără mirajul cîştigării de bani din AdSense nu ar exista atîtea bloguri proaste.

E bine totuşi că mai sînt şi blogheri care şi-au dat seama cum stau lucrurile:

http://www.vis89.com/2008/03/03/lucruri-care-nu-imi-plac-in-blogosfera-romaneasca/

Mar 04 2008 @ 16:40, Suzi :

Asa este, eu nu m-am uitat pe trafic, m-am gindit ca aud cifre de genul miiilor de vizitatori si mi se pare fabulos si dupa aia m-am gindit la concurs cind locul I iese cu nu stiu cite voturi si locul doi iese la o diferenta de voturi de ordinul sutelor. Care inseamna ca diferenta de votanti deci de cititori este mare intre unii si altii.

Mar 04 2008 @ 16:41, Suzi :

In afara de asta, trafic este foarte ciudat, ii cumuleaza, ii imparte, le face o medie nu stiu cum, ca nu este cum sint graficele normale…